Здравни съвети

Селенът – за здрава имунна система! В помощ срещу вирусите!

Селенът - за здрава имунна система! В помощ срещу вирусите!

Милиарди хора по света страдат от недостиг на селен, и все повече  консумират по-малко от дневното препоръчително количество, необходимо за осигуряване на защита срещу болести.

Защо е важен приемът на селен?!

Селенът подсилва имунната система и предотвратява оксидантните процеси в организма, водещи до стареене на клетките. Епидемиологични проучвания показват, че в райони с богата на селен почва показателите за заболеваемост от рак на белите дробове, дебелото черво, и шийката на матката са значително по-ниски.

Микроелементът подсилва и защитните сили на организма срещу вирусите и други патогенни микроорганизми. При лабораторните изследвания се откриват съществени промени в количествения и качествен състав на имунните клетки – бели кръвни клетки, NK-клетки, антитела, макрофаги и интерферони. При приема на селен се увеличава броя на белите кръвни клетки, които играят централна роля в осъществяването на имунния отговор срещу бактерии и вируси. В много райони в Китай с наличие на коронавирус, се установява дефицит на селен. Поради тази причина, адекватния прием на селен е подходящ за борба с коронавируса.

Препоръчани продукти

Има различни проучвания и изследвания за ползите от Селен в борбата срещу вирусните и бактериални инфекции!

„Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and Bacterial Infections“

Institute of Biochemistry and Molecular Biology I and

Department of Biology, Heinrich-Heine-University Düsseldorf, Düsseldorf, Germany;

Department of Zoology, College of Science, King Saud University, Riyadh, Saudi Arabia; and

Department of Zoology and Entomology, Faculty of Science, Helwan University, Cairo, Egypt

Supported by the Distinguished Scientist Fellowship Program, King Saud University, Saudi Arabia. H Sies is a Research Fellow of the National Foundation for Cancer Research, Bethesda, MD.

Author disclosures: H Steinbrenner, S Al-Quraishy, MA Dkhil, F Wunderlich, and H Sies, no conflicts of interest.