Здравни съвети

Защо болката в ставите се засилва през студения сезон

Защо болката в ставите се засилва през студения сезон

Студените месеци са перфектна възможност да се насладите на домашния уют в компанията на любимите хора и да се потопите в необятния свят на зимните спортове! За нещастие идилията бързо може да бъде нарушена с обострянето на болката и дискомфорта в ставите, присъщи за есенно – зимния период.

Независимо дали страдате от опорно – двигателно заболяване или старите ви травми изведнъж започнат да се обаждат, навярно се чудите защо спадът в температурите има такъв неблагоприятен ефект върху ставите и костите ви!? Продължете с четенето, за да разберете отговора на този въпрос и да откриете ефективни начини за редуциране на неразположението.

Ниски температури = болка в ставите

Навярно неведнъж сте чували по – възрастните членове на семейството си да казват, че сигурно ще вали, защото костите и ставите ги болят. Това е древно поверие, според което хората в миналото са вярвали, че могат да прогнозират какво ще е времето на базата на дискомфорта в опорно – двигателния апарат.

Макар и да не са надежден начин за предсказване на метеорологичните условия, мускулно скелетните смущения действително се обострят и задълбочават при застудяване. Това се доказва от множество клинични тестове, които асоциират някои характерни сезонни изменения във времето с повишената чувствителност в костите и ставите.

Студено време, мускули, ставна болка

При понижаване на температурите и охлаждане на тялото в организма настъпва естествен процес на вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове). По този начин притока на кръв към кожата и крайниците намалява с цел запазване на оптимална вътрешна температура на тялото. В същото време мускулите започват да се свиват. Това провокира допълнителен натиск и напрежение върху костите и ставите, което може да бъде една от причините за поява на болезненост. Този ефект е много по – осезаем при хора, страдащи от хронични ставни заболявания, като артрит.

Студът и синовиалната течност

Синовиалната течност, или синовиа, е специализиран флуид, чиято основна функция е да лубрикира ставите. Произвежда се от синовиалната мембрана, има прозрачен цвят и е гъста. Отличава се с добър вискозитет и еластичност. Всяко изменение в обема или консистенцията на синовиата се отразява директно върху мобилността и цялостното състояние на ставите.

При спад в температурите се наблюдава сгъстяване на синовиалната течност, което води до скованост в ставите. Освен това сцеплението между ставните елементи намалява и се предизвиква търкане, причиняващо дискомфорт и болка. В следствие на студа гъвкавостта и подвижността на ставите спада и предизвиква осезаемо неразположение. Ефектът е най – силен при пръстите на ръцете, коленете и глезените.

Ефекта на атмосферното налягане върху опорно – двигателната система

Атмосферното налягане е важен метеорологичен показател, отразяващ натиска, който въздухът оказва върху всичко, разположено в атмосферата, в това число човешкото тяло. В зависимост от различни фактори на околната среда и специфични изменения във времето, атмосферното налягане постоянно се променя.

Редица научни изследвания свързват понижаването на атмосферното налягане през есенно – зимния период с влошаване на ставната болка и обостряне на симптомите на различни заболявания на опорно – двигателния апарат. Мнението на учените е, че този ефект се дължи на разширяването на газовете в човешкия организъм, провокирано от редукция във външното налягане. При покачване на вътрешното налягане в тялото ставите и костите са подложени на допълнителен натиск, който предизвиква  болезненост.

Начин на живот, диета, ставно здраве

Промените в навиците и режима на хранене, присъщи за есенно – зимните месеци също не бива да бъдат подценявани! Различни социологически проучвания показват, че когато времето застудее и денят се скъси хората прекарват много повече време у дома, отколкото през топлия сезон. Това е естествен еволюционен процес, при който организмът навлиза в режим на почивка и започва да натрупва запаси за студения период.

Освен заседяването, диетата също претърпява промени. Свежите салати и пресни плодове биват заменени с по – засищащи и калорични ястия, характерни за сезона. Комбинацията от тези два фактора може да бъде истински вредна за здравето на опорно – двигателната система. Точно затова специалистите препоръчват да включите в графика си време за тренировки и да не се отпускате прекалено покрай празничните трапези! Вместо това бъдете умерени в храненето си, стремете се да редуцирате консумацията на про – възпалителни храни и наблегнете на спорта.

Избирайте подходящо облекло

Едва ли облеклото е първото, за което ще се сетите когато става въпрос за облекчаване на ставната болка. В действителност, дрехите които носите могат да окажат сериозно влияние върху дискомфорта, който изпитвате, особено ако страдате от артрит или друго ставно заболяване. За да избегнете болката и неразположението през есента и зимата е желателно да заложите на комфортни дрехи, които да предпазват ставите от вятър и студ:

  • Използвайте термо облекло при много ниски температури. Изберете модел, който не е прекалено стегнат, за да избегнете притискането и търкането на ставите.
  • Заложете на дълго яке, което покрива коленете.
  • Носете боти или ботуши, които покриват глезените.
  • Задължително носете топли ръкавици.
  • Не забравяйте шапката и шала.

Спазвайте здравословен режим на хранене

Вече споменахме колко е важна диетата за здравето на мускулно – скелетната система. За да се предпазите от допълнителен дискомфорт през есента и зимата е добра идея да се консумират повече противовъзпалителни вещества и антиоксиданти. Специалистите препоръчват повишен прием на Омега – 3 мастни киселини, топли течности, ферментирали храни и загряващи подправки, включително джинджифил, канела, куркума, кайенски пипер.

Не пренебрегвайте спорта

Независимо дали ще изберете да спортувате у дома или в залата, редовните тренировки са един от най – добрите начини за поддържане на мускулно – скелетното здраве през цялата година. Това е особено важно за страдащите от хронични ставни заболявания, при които обездвижването допълнително задълбочава сковаността и болката. Освен това поддържането на спортната форма редуцира риска от травми, причинени от мускулна и ставна скованост в следствие на ниските температури.

Mobilor ® за облекчаване на болката в ставите

Понякога неразположението в ставите и костите може да бъде изключително упорито и да помрачи празничните дни. Това не бива да ви обезкуражава! Уникалната формула на Mobilor ® съдържа комплекс от 6 ценни вещества, които доказано подобряват състоянието на опорно – двигателния апарат! Мощният хондропротектор се отличава с висока бионаличност на активните съставки и оптимална усвоимост от организма.

Всяка от съставките в суплемента изпълнява важна роля в поддържането на ставното здраве и допринася за оптималното функциониране на мускулно – скелетната система. Добавката може да се използва за превенция, профилактика и терапия на различни състояния на опорно – двигателния апарат. Редовният прием на Mobilor ® редуцира ставното възпаление и скованост, подобрява подвижността и стимулира производството на синовиална течност.

Изберете Mobilor ® под формата на сироп или таблетки и се радвайте на безболезнено движение!

Източници

Timmermans EJ, Schaap LA, Herbolsheimer F, Dennison EM, Maggi S, Pedersen NL, Castell MV, Denkinger MD, Edwards MH, Limongi F, Sánchez-Martínez M, Siviero P, Queipo R, Peter R, van der Pas S, Deeg DJ; EPOSA Research Group. The Influence of Weather Conditions on Joint Pain in Older People with Osteoarthritis: Results from the European Project on OSteoArthritis. J Rheumatol. 2015 Oct;42(10):1885-92. doi: 10.3899/jrheum.141594. Epub 2015 Sep 1. PMID: 26329341.

Beukenhorst, Anna L.a,*; Schultz, David M.b,c; McBeth, Johna,d; Sergeant, Jamie C.a,e; Dixon, William G.a,d. Are weather conditions associated with chronic musculoskeletal pain? Review of results and methodologies. PAIN: April 2020 – Volume 161 – Issue 4 – p 668-683 doi: 10.1097/j.pain.0000000000001776

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *