Здравни съвети

Органичен силиций в подкрепа на сърдечносъдовото здраве

Силиций

Силицият е минерал, който изпълнява важна структурна функция в живата и неживата природа. Освен че е вторият най – разпространен химичен елемент на Земята, той е и третият най – изобилен микроелемент в организма на човека. Веществото се среща естествено в множество храни от растителен и животински произход под формата на силициев оксид и силикати.

В миналото ролята на силиция в поддържането на човешкото здраве не е била напълно ясна, но през последните десетилетия учените разбират все по – добре функциите му в организма. Като един от най – разпространените нутриенти в тялото, той е жизненоважен за правилното протичане на редица биохимични и физиологични реакции.

Множество изследвания показват, че минералът е силно концентриран в костите и съединителната тъкан. Според научните данни, силицият е мощен анти – ейджинг агент, който подпомага функциите на костната, имунната, дихателната и сърдечносъдовата системи. Дефицитът на микроелемента се асоциира с развитието на различни дегенеративни и възпалителни заболявания, в това число атеросклероза.

Ролята на силиция в човешкото тяло

Силицият е изключително изобилен в съединителната тъкан, която е есенциална за изграждането на сърцето, ставите, костите, кожата, косата и други органи. Той изпълнява важна роля в синтеза на колаген, минералния метаболизъм и поддържането на общото здраве. Микроелементът участва в регулацията на растежа и развитието, клетъчната и тъканна регенерация, детоксикацията на организма.

Опорно – двигателна система

Съединителната тъкан е специална тъкан, която е съставена от колагенови и еластинови фибри. Тя поддържа формата на тялото и неговите органи и едновременно с това осигуряват сцепление и структурна опора на клетките и останалите тъкани. Изключително важна е за здравето и функциите на целия опорно – двигателен апарат, особено на костите и ставите.

Силицият е известен с ролята си в поддържането на мускулно – скелетното здраве, тъй като подобрява активността на фибробластите и по този начин стимулира производството на колаген и еластин. Освен това минералът насърчава абсорбцията на калций в костите и така ги заздравява. Според някои изследвания допълнителният прием на веществото под формата на хранителна добавка повишава костната маса при пациенти с остеопороза.

Респираторен тракт

Като важен компонент на клетъчните мембрани и съединителната тъкан, силицият изпълнява ключова роля във възстановяването и регенерацията на клетките и тъканите в целия организъм. В допълнение, елементът притежава мощни бактерицидни свойства и подобрява естествените защитни сили на организма. Клиничните изследвания показват, че минералът стимулира производството на някои имунни клетки и поддържа тяхната жизнеспособност.

Благодарение на многоизмерното си въздействие върху човешкия организъм, силицият оказва благотворен ефект върху респираторния тракт. Нутриентът подобрява имунния отговор при бактериални и вирусни инфекции и насърчава възстановяването на дихателните пътища при остри и хронични състояния. Приемът му допринася за поддържането на еластичността на съединителната тъкан на респираторния тракт и заздравяването на алвеолите, бронхите и белия дроб.

Алвео Сил е иновативна хранителна добавка с високо съдържание на органичен силиций, която ефективно възстановява и укрепва респираторния тракт. Суплементът се отличава със 100% растителен състав и висока бионаличност на активните вещества. Съдържащият се в него силиций се извлича от люспите на лимец, отгледан в защитена среда в Западните Родопи. Той е във водоразтворима форма и се усвоява на клетъчно ниво, което значително повишава ефективността му. Приемът на добавката действа благотворно върху цялата дихателна система и спомага обмяната на веществата.

Alveo Sil / Алвео Сил – 60 капсули

55.99 лв.
Алвео Сил е висококачествена хранителна добавка от ново поколение, която насърчава правилното функциониране на белия дроб, укрепва дихателните пътища и подобрява здравето на алвеолите и синусите. Балансираната формула на продукта е съставена от напълно натурални съставки и не съдържа захар. Това го прави подходящ за всички, включително и хора, подложени на специфичен хранителен режим.

Кожа, коса, нокти

Посредством стимулиране на колагеновия и еластиновия синтез, силицият забавя процесите на стареене и появата на фини линии и бръчки. Поддържането на силициевите нива през всеки етап на живота подобрява външния вид и помага за повишаване на плътността и еластичността на кожата. Голям брой проучвания асоциират приема на нутриента под формата на суплемент с укрепване на косата и ноктите.

Силициев дефицит

Данни на учените показват, че най – големите запаси на силиций в организма са в белите дробове, сърцето, лимфните възли и щитовидната жлеза. С напредване на възрастта тези резерви постепенно започват да се изчерпват и нивата на минерала постепенно спадат.

Въпреки високата си концентрация в някои храни, понякога силицият е в неразтворима форма, която не може да се абсорбира ефективно в стомашно – чревния тракт. За да може да се използва от организма, минералът трябва да бъде разграден от стомашните киселини и превърнат в по – лесно усвоима форма. Според специалистите, обаче, в хода на стареене рНто на стомаха се повишава. Това редуцира способността за преобразуването на хранителния силиций и затруднява усвояването му. В резултат може да настъпи силициев дефицит.

Нарастващ брой научни изследвания свързват понижените нива на силиций с патогенезата на различни дегенеративни и инфламаторни състояния. В хода на проучванията лекарите откриват, че изчерпването на запасите на микроелемента може да бъде предпоставка за развитие или влошаване на симптомите на Алцхаймер, остеопороза, атеросклероза и др.

Силицият и сърдечносъдовата система

През последните години силицият се установява като важен компонент на сърдечносъдовото здраве. Минералът изпълнява ключова роля в поддържането на състоянието и функциите на кръвоносните съдове. Като градивен елемент на съединителната тъкан и клетъчните мембрани, той е есенциален за структурния интегритет и еластичността на артериите.

Анализът на няколко клинични теста показва, че понижаването на силициевите нива, в следствие на нутритивен дефицит или влошена абсорбция на минерала, повишава риска от атеросклероза при пациенти от различна възраст, най – вече при застаряващото население. Този негативен ефект се дължи на факта, че минералът е пряко свързан с поддържането и пролиферацията на еластиновите и колагеновите фибри и пропускливостта на ендотела (тъкан, покриваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове).

При спад в силициевите нива, еластичността на кръвоносните съдове намалява и те започват да се втвърдяват в следствие на покачване на калциевите отлагания. В същото време по артериите започват да се наслагват липидни отлагания (атеромни плаки), които затрудняват циркулацията на кръвта и затрудняват сърдечната дейност. Това се доказва от изследвания на пациенти с атеросклероза, при които нивата на силиций са 14 пъти по – ниски в сравнение с тези, на хора без сърдечно – съдови заболявания.

Други клинични тестове установяват, че повишеният прием на микроелемента в продължение на няколко месеца инхибира отлагането на липидни плаки и възпрепятства калцирането на кръвоносните съдове. Това означава, че поддържането на силициевите нива посредством диетата или чрез прием на хранителни добавки понижава риска от кардио – васкуларни усложнения и подобрява сърдечното здраве.

Източници

Loeper, J., Loeper, J., Fragny, M. (1978). The Physiological Role of the Silicon and its AntiAtheromatous Action. In: Bendz, G., Lindqvist, I., Runnström-Reio, V. (eds) Biochemistry of Silicon and Related Problems. Nobel Foundation Symposia, vol 40. Springer, Boston, MA. https://doi.org/10.1007/978-1-4613-4018-8_13.

Cocciolone AJ, Hawes JZ, Staiculescu MC, Johnson EO, Murshed M, Wagenseil JE. Elastin, arterial mechanics, and cardiovascular disease. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2018 Aug 1;315(2):H189-H205. doi: 10.1152/ajpheart.00087.2018. Epub 2018 Apr 6. PMID: 29631368; PMCID: PMC6139627.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *