Здравни съвети

Как да извлечем максимума от хранителните добавки с колаген? (1)

Колаген

Колагенът е протеин, който се намира в изобилие в нашето тяло и изпълнява ключова роля в изграждането на съединителната тъкан, която поддържа кожата, ставите, костите и кръвоносните съдове. Произходът на думата „колаген“ е от гръцката дума за „лепило“. Това наименование е много подходящо, защото колагенът, заедно с други компоненти като еластина и хиалуроновата киселина, съставляват така наречения „вътреклетъчен цимент“. Всички те поддържат структурата и целостта на човешкото тяло, като осигуряват стабилност между различните му части.

Съществуват различни видове колаген, а най-разпространеният сред хората е тип I, който представлява около 90% от общото му количество в организма. Този вид колаген се счита за особено ефективен, когато става въпрос за подобряване на външния вид, тъй като има подобна молекулна структура като човешката кожа. Освен това, пептидните молекули в него са с по-малки размери, което ги прави по-биодостъпен за организма. Това означава, че тези пептиди могат да бъдат абсорбирани по-ефективно и да достигнат до нужните области в тялото, вместо да се изхвърлят без да бъдат използвани. Но какво трябва да знаем относно начина на прием на колагена? Има ли начини да извлечем максимума от хранителните добавки с колаген? Предстои да разберем.

Как се произвеждат добавките с колаген?

Добавките с колаген се извличат от различни източници, включително кожа, кости и съединителна тъкан на различни животни като крави, пилета, прасета и риба. Когато премине през топлинна обработка, колагенът образува желатин, който се използва от векове както в кулинарията, така и в народната медицина. Желатинът е източник на колагенови пептиди. Колагеновите пептиди имат по-висока разтворимост във вода и не се желират. Това позволява по-удобното им приложение под формата на прахообразни смеси, които се разтварят добре в топли и студени напитки.

Какви са ползите от добавките с колаген?

Кожа, коса и нокти

С напредване на възрастта естественото производство на колаген също се забавя. Тъй като кожата съдържа около 70% колаген и свързани структури, които задържат влагата, тя става по-тънка и губи своята еластичност. В резултат на това, тя изглежда по-стара, повяхнала и с повече бръчки.

Колагеновите пептиди предоставят важни аминокиселини, които подпомагат здравето на кожата, косата, ноктите, ставите и съединителната тъкан. Те помагат да се поддържа еластичността и хидратацията на кожата, което може да помогне да се намали появата на бръчки, особено при продължителен прием за период от поне шест месеца.

Приемът на колаген може също да стимулира растежа на ноктите. Едно двойно-сляпо проучване, проведено за период от 24 седмици, показва, че приемът на колагенови пептиди (2,5 г на ден) увеличава растежа на ноктите с 12% и намалява честотата на счупените нокти с 42%. 

Здраве за ставите

Загубата на колаген може да предизвика състояния като остеоартрит и други дегенеративни заболявания, засягащи опорно-двигателната система. Това е така, тъй като колагенът играе важна роля в поддържането на здравето и гъвкавостта на ставите. Ставните връзки и сухожилията също отслабват и губят еластичност с напредване на възрастта поради намаляване на колагена в организма.

Колагенът е от съществено значение и за здравето на костите. Между 30% и 40% от структурата на костите се състои от колаген. Този протеин предоставя основната структурна матрица, върху която се извършва минерализацията на костите. С други думи, колагенът играе критична роля в структурата на нашите кости. Намаленото съдържание на колаген в костите е ключов фактор за ниската костна плътност, защото количеството на колаген влияе на броя на „местата за свързване на костните минерали“. Когато колагенът намалява, костите стават по-крехки и се увеличава риска от фрактури и нарушения на здравето на костната тъкан.

Какво представляват фибробластите?

Фибробластите са специализирани клетки в съединителната тъкан на човешкото тяло, които играят решаваща роля в синтеза на колаген. Когато приемаме колаген чрез хранителни продукти или добавки, тези продукти не могат самостоятелно да увеличат нивата на колаген в нашия организъм. Това се дължи на факта, че колагенът подлежи на разграждане по време на нормалния процес на храносмилане. За да се възстанови и интегрира колаген в различните части на нашето тяло, необходимо е участието на фибробластите – специфични клетки, отговорни за синтеза на колагена.

Въпреки че допълнителният прием на колагенови добавки може да бъде полезен, е важно да се подчертае, че съществената част от производството и поддръжката на колаген в организма зависи именно от функцията на фибробластите. Те са тези, които активно синтезират и вграждат колагена в различните тъкани и структури на тялото. 

Кое е най-доброто време за прием на колаген?

Кога трябва да взимаме колагенови добавки? Може да срещнете различни отговори на този въпрос. Едни подкрепят мнението, че най-доброто време за прием на колаген е на гладно сутрин. Други твърдят, че най-подходящото време е вечерта, тъй като кожата се регенерира и подмладява по време на съня. Въпреки различните мнения, които циркулират в интернет, специалистите са единодушни, че няма подходящо време за прием на колагенови добавки. Важно е да приемате достатъчно висока доза колаген, за да усетите резултати, а минималното количество за един прием е около 5 грама.

 Важно е да се отбележи обаче, че колагенът съдържа глицин – аминокиселина, която подпомага спокойния сън. Въпреки че съществуват други средства за подпомагане на съня с доказана ефективност, ако имате затруднения със заспиването, може да опитате да приемате колаген преди лягане.

Добавките с колаген се абсорбират по сходен начин, независимо дали ги приемате с храна или без.

Препоръчани продукти

Източници: 

  1. Bongers CCWG, Ten Haaf DSM, Catoire M, et al. Effectiveness of collagen supplementation on pain scores in healthy individuals with self-reported knee pain: a randomized controlled trial. Appl Physiol Nutr Metab. 2020 Jul;45(7):793-800. 
  2. Borumand M, Sibilla S. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;9:1747-1758. 
  3. Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526.
  4. Schwartz SR, Park J. Ingestion of BioCell Collagen®, a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clinical Interventions in Aging. 2012;7:267-273.
  5. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018 Jun 26;10(7):826.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *