Здравни съвети

Топ 7 хранителни добавки, подходящи за вегани и вегетарианци

добавки за вегани и вегетарианци

Приемът на витамини и минерали е от съществено значение за веганите и вегетарианците. Това е гаранция за здраве и благополучие в дългосрочен план. На пазара съществува богато разнообразие от хранителни добавки, подходящи за хора с различни хранителни предпочитания. Някои от тях са специално създадени за вегани и вегетарианци, а други са подходящи за всеки, независимо от неговата хранителна диета. 

Съществуват значителни разлики в хранителните нужди на вегетарианците и хората, които не спазват специфичен хранителен режим. Храните, които хората консумират ежедневно, осигуряват важни хранителни вещества. Ако изключите определени групи храни от вашата диета, може да се наложи да приемаме тези вещества под формата на хранителни добавки.

Хората, които се хранят предимно с растителна храна, понякога се сблъскват с трудности при задоволяването на своите нужди от хранителни вещества като желязо, витамин B12 и омега-3 мастни киселини. Те се съдържат предимно в животински продукти като месо, риба и млечни продукти. Въпреки че някои храни, предназначени за вегани са обогатени с тези вещества, те не могат да запълнят хранителните нужди на организма.

Как да разпознаем подходящите хранителни добавки за вегани и вегетарианци?

Можем да различим вегетарианските добавки по няколко начина:

 • Формулирани са специално за вегетарианци: Вегетарианските често са съобразени с хранителните нужди на хората, които се придържат към този специфичен хранителен режим. Тези формули обикновено включват повишени количества от ключовите хранителни вещества, които липсват в вегетарианската диета..
 • Вегетариански съставки: Вегетарианските добавки не съдържат съставки от животински произход и обикновено са произведени без жестокост към животните.

Витамини най-често те се произвеждат от органични съединения. Те могат да бъдат синтезирани по химичен път или да се извличат от растителни източници. Предлагат се и витамини, които са получени от животински продукти или включват тестове върху животни по време на производството им. 

Ето някои често срещани съставки в хранителните добавки, които не са подходящи за вегани:

 • Желатин: това е протеин, получен от животински колаген. Желатинът често се използва като свързващ агент в капсули или желирани таблетки.
 • Лактоза: Лактозата е захар, извлечена от млечни продукти. Използва се като пълнител в някои витамини.
 • Пчелен восък: Натуралният пчелен восък се използва като покритие върху някои капсули.
 • Витамин D3: Витамин D3 често се извлича от ланолин — восъчно вещество, намиращо се в овчата вълна.
 • Рибено масло: Рибеното масло е често срещана съставка на добавките с омега-3 и не е предназначено за веганска употреба.

Винаги е добре да проверявате източника и производствения процес на хранителната добавка, която приемате. Така ще сте сигурни, че тя отговаря на вашите диетични предпочитания.

Топ хранителни добавки, подходящи за вегани и вегетарианци

Ако сте вегетарианец или веган е важно да си осигурите всички необходими хранителни вещества, за да поддържате своето добро здраве. Балансираната диета може да включва всички основни хранителни вещества, а част от тях могат да се набавят и чрез приема на определени хранителни добавки.

Кои са най-важните хранителни вещества, които хората на растителна диета трябва да приемат ежедневно?

Витамин B12

Витамин B12 представлява предизвикателство за веганите и някои вегетарианци, тъй като той се среща почти изключително в животински продукти. Този витамин е от съществено значение за нервната функция, синтеза на ДНК и образуването на червени кръвни клетки. Веганите трябва да приемат хранителни добавки с витамин B12 или да консумират храни, обогатени с него като растителни млека и хранителна мая.

Сред най-често срещаните видове добавки с витамин B12 са:

 • Метилкобаламин: Това е форма на витамин B12, често използвана в сублингвални (под езика) добавки. Метилкобаламинът се абсорбира по-лесно от тялото в сравнение с цианокобаламина.
 • Цианокобаламин: Това е най-разпространената форма на витамин B12, която се предлага на пазара и се синтезира по химичен път.
 • Хидроксокобаламин: Това е естествена форма на витамин B12, която се произвежда от бактерии. Често се използва в инжекционни форми на добавки с B12.

Витамин D

Витамин D играе ключова роля за здравето на костите и имунната функция. Въпреки че организмът може да синтезира витамин D през кожата при излагане на слънчева светлина, много хора страдат от недостиг на този витамин.

Веганите и вегетарианците също трябва да обмислят приема на добавка с витамин D, особено по време на зимните месеци или ако живеят в райони с ограничено слънчево греене. Горната граница за прием на витамин D е 4000 IU за възрастните, затова трябва да се избягва превишаването на тази дневна доза.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини играят важна роля за здравето на сърцето и мозъчната функция. Въпреки че се съдържат в някои растителни храни като чиа семена и ленени семена, конверсията на тези растителни източници в активната форма на омега-3 е по-ниска. Хората, които не получават достатъчно количество полезни мастни киселини чрез храната си – независимо дали са вегани или не, трябва да помислят за прием на добавки. Растителните омега-3 хранителни добавки се произвеждат от водорасли вместо от рибено масло.

Желязо

Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород в тялото. Въпреки че желязото е част от хранителния състав на растителни храни като леща, спанак и тофу, милиони хора имат ниски нива на желязо и трябва да го приемат под формата на добавки.

Цинк

Цинкът е важен за имунната функция, заздравяването на рани и синтеза на ДНК. Растителни източници като боб, ядки и пълнозърнести храни съдържат цинк, но много хора не получават достатъчно количество от този важен минерал чрез храната. Цинкът е особено важен през сезона на настинките и грипа. Възрастните хора трябва да избягват приема на повече от 40 мг цинк дневно, тъй като дългият прием на големи дози може да намали обонянието. 

Йод

Йодът е ключов минерал, който играе важна роля в регулирането на хормоните на  щитовидната жлеза. Тези хормони са необходими за правилния растеж и развитие, както и за поддържане на нормалния метаболизъм. Веганите могат да бъдат изложени на по-голям риск от йоден дефицит, тъй като голям брой храни, богати на йод са от животински произход. Въпреки това, има някои растителни източници на йод, сред тях са морските водорасли, йодираната сол и някои плодове и зеленчуци. Ако е предизвикателство да задоволите ежедневните си хранителни нужди от йод чрез храната, добавките с водорасли могат да бъдат добър избор за вас.

Калций

Съществуват калциеви добавки, които могат да помогнат на вегани и вегетарианци да задоволят своите ежедневни нужди от калций. Ето някои от най-популярните варианти:

 • Калциев цитрат: Калциевият цитрат е често използвана форма на калциева добавка, която се усвоява лесно от тялото. Тя се предлага във формата на таблетки или прах. 
 • Калциев карбонат: Калциевият карбонат е също често срещана калциева добавка. Тя съдържа около 40% калций. За усвояването й е необходима стомашна киселина, затова е най-добре да се приема с храна.
 • Калций на базата на водорасли: Тези добавки се получават от водорасли и съдържат и други важни минерали като магнезий и желязо в допълнение към калция.
 • Растителни млека, обогатени с калций: Някои растителни млека, като соево и бадемово мляко, се обогатяват с калций. Консумирането на тези млека може да помогне на хората да задоволят своите ежедневни нужди от калций, без да прибягват до добавки.

Как да избираме хранителни добавки

При наличието на толкова много продукти на пазара, изборът на висококачествени и безопасни хранителни добавки може да бъде истинско предизвикателство. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-добрите добавки:

 • Винаги четете етикета
 • Избирайте реномирани и качествени марки
 • Информирайте се подробно за състава на добавката
 • Винаги се консултирайте със здравен специалист
 • Избягвайте добавки със съмнителни съставки
 • Имайте предвид потенциалните взаимодействия с други хранителни добавки или със лекарства, които приемате
 • Придържайте се към препоръчаната дозировка на етикета и не приемайте повече от препоръчаното количество

Препоръчани продукти

Мултивитамини и минерали за мъже Frank Fruities MEN’S MULTI плодови – 80 бр.

35.99 лв.
Frank Fruities MEN’S MULTI е уникална плодова комбинация от витамини и минерали, специално разработена за укрепване на мъжкия организъм и повишаване на силата! Срок на годност: 01.2024

Плодови витамини за женски метаболизъм Frank Fruities Energy & Metabolism – 80 бр.

31.99 лв.
Frank Fruities Energy &Metabolism са най – вкусният начин за подобряване на метаболизма и увеличаване на енергийните нива!

Плодови витамини с Биотин, Ниацин и Мултивитамини – Frank Fruities Skin, Hair & Nails – 200 гр.

41.99 лв.
Формулата на Frank Fruities Skin, Hair & Nails е създадена с внимание и грижа към кожата, косата и ноктите. Всяка от съставките е прецизно селектирана, за да допълва оптимално ефекта на останалите компоненти и да повиши ефективността им. Ежедневният прием на тези неустоими натурални витамини ви осигурява красив външен вид и отлично здраве, защото красотата започва отвътре!

Плодови витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка – 200 гр.

18.99 лв.
Представяме ви FrankFruities касис и ябълка! Уникалната формула и чудесен плодов вкус на симпатичните веге желирани витамини  и минерали ги превръщат в наслада за сетивата и необходима доза сила за организма. Ароматните фрутита са обогатени с желязо, за да сте спокойни, че никога няма да страдате от железен дефицит. А най – хубавото е, че  не оставят метален послевкус в устата ви! Изтичащ срок март 2024

Плодови витамини с Цинк – Frank Fruities Build Immunity бъз и ябълка – 200 гр.

24.99 лв.
Запознайте се с Frank Fruities Build Immunity! Тези оригинални плодови витамини са иновативен и забавен начин да подсилите организма си. Обогатени с цинк, симпатичните плодови топченца са специално разработени да ви предоставят дневната доза имунен тласък, за да сте защитени от вируси и бактерии.

Плодови витамини със Селен, Цинк и Витамин Е – Frank Fruities Help Gut череша, банан и ябълка – 200 гр.

41.99 лв.
Плодовите витамини Frank Fruities череша, банан и ябълка са забавен и вкусен начин да снабдите организма си със здравословна доза полезни хранителни вещества. Ароматните витаминозни бомбички са обогатени с витамин Е, селен и цинк. Тези важни нутриенти подобряват състоянието на стомашно – чревния тракт и подсилват имунната система.

Плодови мечета за деца Frank Fruities KID’S MULTI банани и ябълки – 150 гр.

31.99 лв.
Обогатени с витамини А, Е, В, Биотин и Йод за отлично детско здраве Frank Fruities KID’S MULTI са най – вкусният начин да предоставите на децата си допълнителна доза енергия и здраве!

В заключение

Хранителните добавки не трябва да заместват здравословната, балансирана диета на растителна основа. Веганската или вегетарианската диета може да бъде здравословен начин на хранене, осигуряващ всички необходими хранителни вещества. С правилно планиране и знание за хранителните източници, може да се постигне баланс и да се гарантира оптималното здравословно състояние на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *