Здравни съвети

7 важни минерали за човешкото здраве

Важни минерали

Минералите имат ключова роля за поддържане на здравето на човешкото тяло. Те спомагат за поддържането на голям брой ензимни и метаболитни процеси в организма. Хранителните източници, чрез които можем да си осигурим добър прием на минерали са риба, месо, яйца, млечни продукти, ядки, зърнени култури, зеленчуци и плодове. Недостатъчният прием на микро- и макроелементи може да доведе до различни здравословни проблеми, затова е важно да се придържаме към балансирана диета и да консумираме ежедневно разнообразна храна.

Защо приемът на минерали е важен

Приемът на минерали е важен, тъй като те имат ключова роля за поддържането на здравето на организма. Минералите са необходими за изграждането на костите, за поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите. Те вземат участие в метаболизма на макронутриентите като въглехидратите, мазнините и протеините и регулират на функциите на много органи и системи в тялото. Трябва да имате предвид, че повечето минералите са необходими на организма в относително малки количества, така че дневната консумация не трябва да надхвърля препоръчителната дозировка. 

Минерали: кои са основните микро- и макроелементи

Минералите са жизненоважни за здравето ни и участват в множество биологични процеси. Те се делят на микроелементи и макроелементи, в зависимост от количеството, което ни е необходимо от тях, за да бъдем здрави..

  • Макроелементите включват калций, магнезий, фосфор, натрий, калий и хлор. Те са необходими в големи количества и имат редица важни функции в организма, като например поддържане на здравето на костите, регулиране на теглото, контрол на кръвното налягане и баланс на телесните течности.
  • Микроелементите, от друга страна, включват желязо, цинк, мед, магнезий, селен, йод, молибден, кобалт и хром. Те са необходими в много по-малки количества, но също имат редица важни функции, като например участие в метаболизма на хранителните вещества, поддържане на здравето на имунната система, регулиране на функциите на нервната система и поддържане на здравето на кожата и косата.

Важно е да се приемат достатъчно минерали както микро, така и макроелементи, за да се гарантира здравето на организма. Дефицитът на минерали може да доведе до различни здравословни проблеми, като например хронична умора, крехки кости, забавяне на растежа и развитието, нарушения в имунната функция и други. 

Мед

Медта е микроелемент, който може да се открие стридите, пълнозърнестите храни, месните продукти, боба и ядките. Тя се абсорбира в дванадесетопръстника, обработва се в черния дроб и попада в кръвта след свързване с протеини като церулоплазмин или албумин.

По време на бременност нуждите от мед се увеличават заради нейната важност за ембрионалното развитие. Добавянето на мед може да намали симптомите на депресия и тревожност през втория и третия триместър. Дефицитът на мед е рядък при бебета, но може да се възникне при недоносени и кърмачета, които се възстановяват от недохранване или остра диария.

Медта е важен елемент за метаболизма на човешкото тяло. Тя участва в множество процеси като аеробно дишане, синтез на невротрансмитери, образуване на колаген и меланин, антиоксидантна защита и редокс хомеостаза. Медта взаимодейства с желязото и има важна роля при състояния като болест на Алцхаймер, Паркинсон, амиотрофична латерална склероза и болест на Хънтингтън. 

Манган

Манганът е важен за вътреклетъчната активност, участва в метаболизма на липидите, аминокиселините и глюкозата, поддържа редокс баланса и имунния отговор. Недостигът или прекомерният прием могат да доведат до проблеми с митохондриите и метаболизма, включително инсулинова резистентност, диабет тип 2, атеросклероза и мастно чернодробно заболяване. Манганът е важен за жените по отношение на възпроизводството и развитието на плода, като дефицитът или прекомерният прием на манган могат да доведат до безплодие.

Манганът се усвоява основно чрез хранителни източници като оризът, ядките, пълнозърнестите храни, зеленолистните зеленчуци и чаят. Интересен факт е, че жените усвояват по-голямо количество манган от диетата си в сравнение с мъжете. 

Манганът е от решаващо значение за вътреклетъчната активност поради неговата роля като ензимен активатор за множество ензими, включително тези, които участват в метаболизма на липидите, аминокиселините и глюкозата. Той допринася за поддържане на здравето на митохондриите и намаляването на митохондриалния оксидативен стрес. Микроелементът е необходим и за протичането на процеси като храносмилане, възпроизводство, производство на енергия, имунна функция и невронна активност, както и за поддържане на нормалното кръвосъсирване. 

Желязо

Желязото е елемент, който е важен за много функции в тялото и е ключов компонент на различни метаболитни процеси. Една от най-важните функции на желязото е участието му в синтеза на протеините за пренос на кислород – хемоглобин и миоглобин. 

В диетата има две форми на желязо: хем и нехем. Хем желязото се намира в животински източници и има висока бионаличност, което означава, че може да бъде лесно усвоено от тялото. Нехем желязото се намира в растителни източници и има много ниска бионаличност, което означава, че е по-трудно за тялото да го усвои.

Желязото е от съществено значение за здравето на жените, особено по време на менструалния цикъл. Тъй като по-голямата част от желязото в тялото се намира в червените кръвни клетки, жените се нуждаят от повече желязо, отколкото мъжете. Недостатъчният прием на желязо може да доведе до желязодефицитна анемия, която може да причини умора, слабост, главоболие и други симптоми. Страхотен начин да си осигурите оптимален прием на желязо са желираните витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка.

Плодови витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка – 200 гр.

18.99 лв.
Представяме ви FrankFruities касис и ябълка! Уникалната формула и чудесен плодов вкус на симпатичните веге желирани витамини  и минерали ги превръщат в наслада за сетивата и необходима доза сила за организма. Ароматните фрутита са обогатени с желязо, за да сте спокойни, че никога няма да страдате от железен дефицит. А най – хубавото е, че  не оставят метален послевкус в устата ви! Изтичащ срок март 2024

Йод

Йодът е изключително важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която регулира основния метаболизъм на тялото. Микроелементът се абсорбира в дванадесетопръстника и циркулира в кръвта, придвижвайки се към щитовидната жлеза. Ако приемът на йод е хронично нисък, пътят хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза се активира и започва да произвежда тироиден стимулиращ хормон, който води до увеличаване на щитовидната жлеза. Това може да доведе до хипертрофия на щитовидната жлеза.

Магнезий

Магнезият е важен минерал, който е необходим за поддържане на здравето на костите, мускулите, нервната система и сърцето. Той регулира нивата на глюкоза в кръвта, поддържа здравето на имунната система и участва в синтеза на ДНК и РНК. Абсорбцията на магнезий е комплексен процес, който се случва в дебелото черво. Въпреки наличието му в много храни, абсорбацията на магнезий често е затруднена. Недостатъчният му прием може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като нервни разстройства, мускулни съкращения, кръвоносни проблеми и депресия. Ето защо е важно да консумираме храни, богати на магнезий и при необходимост да приемаме магнезиеви добавки.

Цинк

Цинкът е от съществено значение за здравето, тъй като е един от най-важните микроелементи в тялото. Той се намира в мускулите и костите, тъй като е структурен компонент на множество протеини, които катализират активността на ензимите. Цинкът е необходим за клетъчния растеж, поддържа функцията на имунната система и допринася за здравето на съединителната тъкан. Освен това, цинкът играе важна роля в репродуктивната система, тъй като участва в сперматогенезата и поддържа здравето на репродуктивните органи. Желираните витамини с Цинк – Frank Fruities Build Immunity бъз и ябълка са вкусен и пълноценен продукт, който може да ви осигури необходимото количество цинк ежедневно. 

Калций

Калций е важен минерал, който изпълнява множество функции в тялото. Той е основен структурен компонент на костите и зъбите и играе роля в поддържането на техния здравословен растеж и развитие. Калцият участва и в много клетъчни процеси, като регулира мускулните съкращения, нервната проводимост и секрецията на хормони. Абсорбацията на калций зависи от няколко фактора като нивата на витамин D в тялото, киселинността на стомашния сок, физическата активност и възрастта. Минералът се среща в различни хранителни продукти като мляко, зеленчуци, риба и ядки.

Препоръчани продукти

Плодови витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка – 200 гр.

18.99 лв.
Представяме ви FrankFruities касис и ябълка! Уникалната формула и чудесен плодов вкус на симпатичните веге желирани витамини  и минерали ги превръщат в наслада за сетивата и необходима доза сила за организма. Ароматните фрутита са обогатени с желязо, за да сте спокойни, че никога няма да страдате от железен дефицит. А най – хубавото е, че  не оставят метален послевкус в устата ви! Изтичащ срок март 2024

Плодови витамини с Цинк – Frank Fruities Build Immunity бъз и ябълка – 200 гр.

24.99 лв.
Запознайте се с Frank Fruities Build Immunity! Тези оригинални плодови витамини са иновативен и забавен начин да подсилите организма си. Обогатени с цинк, симпатичните плодови топченца са специално разработени да ви предоставят дневната доза имунен тласък, за да сте защитени от вируси и бактерии.

Плодови мечета за деца Frank Fruities KID’S MULTI банани и ябълки – 150 гр.

31.99 лв.
Обогатени с витамини А, Е, В, Биотин и Йод за отлично детско здраве Frank Fruities KID’S MULTI са най – вкусният начин да предоставите на децата си допълнителна доза енергия и здраве!

В заключение

Минералите са необходими на човешкия организъм в толкова малки количества, че е лесно можем да ги пренебрегнем. Те обаче са от решаващо значение за доброто здраве и помагат за поддържането на основните ензимни и метаболитни процеси. Придържането към балансирана диета и приемът на хранителни добавки са чудесни възможности, чрез които можете да се придържате лесно към здравословния начин на живот. Комбинирани продукти, които осигуряват оптимални дози от основните минерали са висококачествените продукти от серията Frank Fruities: желираните витамини за женски метаболизъм Frank Fruities Energy & Metabolism и желираните витамини със Селен, Цинк и Витамин Е – Frank Fruities Help Gut череша, банан и ябълка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *