Здравни съвети

Какви са ползите за здравето от приема на медицински гъби

медицински гъби

Медицинските гъби се използват от векове в традиционната китайска медицина. Те предлагат многобройни здравословни ползи и са естествено лечебно средство за терапия и превенция на различни медицински състояния — от бъбречна недостатъчност до лечение на рак.

Какво представляват медицинските гъби

Медицинските гъби са биологично различни от всички други растителни храни, включително плодове, зеленчуци и зърнени храни. Съставът им включва различен набор от фитонутриенти, които са уникални сами по себе си. Именно техните впечатляващи здравословни свойства са причината, поради която медицинските гъби са основен крайъгълен камък на традиционната китайска медицина. 

Към ден днешен, медицинските гъби са обект на засилен интерес от страна на западноевропейските медицински специалисти. Голям брой клинични проучвания доказват тяхната висока ефективност по отношение на превенцията и дори лечението на много заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет и невродегенеративни заболявания. Въпреки че се използват от хилядолетия, механизмите чрез които медицинските гъби влияят върху човешкото здраве едва сега излизат наяве. 

Хранителни вещества в медицинските гъби

Медицинските гъби са богат източник на хранителни вещества, които предлагат редица здравословни ползи. Те осигуряват важни за организма витамини от група В, селен, мед, калий и са един от малкото естествени хранителни източници на витамин D2. 

Въпреки високото съдържание на витамини и минерали, новите клинични проучвания акцентират върху други биоактивни съединения, които са част от химичния състав на лечебните гъби като полифеноли, каротеноиди, ликопен, полизахариди и някои редки видове аминокиселини. 

Тези хранителни вещества са уникални за медицинските гъби, защото те не се срещат в големи количества в други видове храни. Ето някои от тях:

 • Бета-глюкани — това са полизахариди, които укрепват имунната система и могат да намалят нивата на холестерол в кръвта.
 • Ерготионеин — антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.
 • Полисахариди — те помагат за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта и могат да подобрят функцията на черния дроб.
 • Лектини — укрепват защитната функция на имунната система и предпазват от инфекции.
 • Тритерпени — могат да помогнат за намаляване на възпалителните процеси в организма.
 • Полипептиди — имат антибактериални и антивирусни свойства.
 • Минерали — медицинските гъби съдържат високи нива на минерали като калий, магнезий и желязо, които поддържат нормалните функции на организма и увеличават техния антиоксидантен капацитет.

Как действа мощният комплекс от полизахариди в медицинските гъби

Медицинските гъби съдържат мощни полизахариди, които се считат за отговорни за много от полезните им свойства. Тези полизахариди са дълговерижни въглехидрати, свързани посредством гликозидни връзки. 

Специалистите изследват два основни типа полизахариди в медицинските гъби — бета-глюкани и полизахаридно-протеинови комплекси. Тези полизахариди имат голям потенциал за имуномодулация и притежават противоракови ефекти. Наблюдения in vivo и in vitro сочат, че полизахаридите и полизахарид-протеиновите комплекси действат като модификатори на биологичния отговор и действат като превенция срещу рака.

В храносмилателния тракт полизахаридите играят ролята на пребиотичен субстрат, подпомагащ развитието на полезните чревни бактерии. Доказано е, че гъбите имат мощна антиоксидантна активност, голяма част от която се дължи именно на полизахаридите, въпреки че съдържанието на ликопен и полифенол също има има защитна функция срещу вредното въздействие на свободните радикали. 

Лечебни гъби за имунно здраве

Медицинските гъби насърчават имунното здраве по различни начини, включително чрез подкрепата на различни имунни клетки като:

 • Макрофаги
 • Естествените клетки убийци (NK Клетки)
 • T-лимфоцити
 • Цитокини

Полизахаридите в медицинските гъби индиректно модулират имунната функция чрез стимулиране както на вродената, така и на адаптивната имунна система. Те нямат директен цитотоксичен ефект върху раковите клетки, вместо това действат като предизвикват различни клетъчни реакции, които засилват имунната функция. Бета-глюканите могат също така да увеличат имунната защита чрез активиране на Т-клетките — естествените клетки-убийци и макрофагите, засилвайки тяхната антитуморна активност. Тези комбинирани действия могат да позволят на имунната система на тялото да се бори по-добре с увреждащия ефект на раковите клетки.

Освен това, гъбите показват инхибиращ ефект срещу някои видове рак, включително рак на гърдата, черния дроб, шийката на матката, панкреаса и стомаха, както и остра левкемия.

Уникален за гъбите: Ерготионеин

Ерготионеинът е уникална сяросъдържаща аминокиселина, синтезирана от хистидин от микобактерии и недрождеви гъбички в почвата. Намира се в много малко храни, но е силно концентриран в медицинските гъби. Наскоро беше открито, че всички бозайници имат специфична транспортна молекула за ерготионеин, което от своя страна означава, че тази аминокиселина има много важна физиологична роля. Изследванията установяват, че при дефицит на ерготионеин в организма, клетките са много по-податливи на оксидативен стрес, увреждане на митохондриалната ДНК, протеиново окисление и липидна пероксидация. Смята се, че това химично съединение предпазва от окислително увреждане и действа като мощен антиоксидант.

Тъй като бозайниците не могат да синтезират ерготионеин и го получават само чрез храната, а дефицита на това хранително вещество има значителни последици за здравето, някои изследователи предлагат категоризирането му като нов вид витамин.

Важни медицински гъби, които трябва да знаете

 • Гъбите Шийтаке (Lentinula edodes) са най-проучваният вид гъби и имат дълга история на медицинска употреба, поради многобройните си потенциални ползи за здравето — от защита срещу рак до намаляване на холестерола. Установено е, че тези медицински гъби притежават противоракови ползи и могат да модулират имунната система чрез увеличаване на активността на Т клетките. Екстрактите от Шийтаке се използват като допълнителна терапия към химиотерапия и лъчетерапия. Считани са за мощно антимикробно средство, а консумацията на гъби Шийтаке може да повиши устойчивостта срещу бактериални, гъбични, паразитни и вирусни инфекции.
 • Гъбите майтаке (Grifola frondosa) са особено търсени заради техния уникален вкус и текстура. Установено е, че гъбите Майтаке предпазват от метастази и могат да забавят или спрат растежа на туморите в различни части от тялото. Те поддържат активността на лимфоцитите и естествените клетки-убийци, които защитават тялото от инфекции и вирусни заболявания. Установено е, че гъбите Майтаке, приемани под формата на хранителни добавки, значително намаляват страничните ефекти от химиотерапията.
 • Гъбите Пуешка опашка (Coriolus versicolor) — тези гъби се използват за разработването на първото лекарство за рак на основата на медицински гъби. Медикаментът е разработен в Япония и се прилага при рак на стомаха. Установено е, че полизахаридите в гъбите Пуешка опашка инхибират пролиферацията на ракови клетки и могат също така да помогнат за смекчаване на токсичните ефекти от лечението на рак.
 • Гъбите Рейши (Ganoderma lucidium) се считат за важни естествени имуномодулатори и са добър източник на селен. Гъбите Рейши могат да бъдат полезни при лечението на рак на пикочния мехур и могат да предпазят черния дроб от увреждане при излагане на токсични химикали. В Азия гъбите Рейши се използват за лечение на хронични инфекции като хепатит и бронхит, тъй като тези гъби демонстрират широк спектър от антибактериална и антивирусна активност. 
 • Гъбите Кордицепс (Cordyceps militaris и Cordyceps sinensis) обикновено се използват като надбъбречни адаптогени, предлагащи ненадмината имунна подкрепа. Това са едни от най-ценените медицински гъби в света. Те притежават мощна антиоксидантна активност и имат противотуморни и антипролиферативни свойства. Гъбите Кордицепс са ефективни срещу инфекции като хроничен бронхит, грип А и вирусни инфекции. Те подобряват използването на кислород от организма, производството на АТФ и метаболизма на кръвната захар. Някои проучвания показват, че гъбата Кордицепс има антибактериални свойства, намалява асматичните пристъпи, понижава кръвното налягане и има защитен ефект върху черния дроб, сърцето и бъбреците.

Препоръчан продукт

New Vital – Шийтаке, Майтаке и Рейши 120бр. растителни капсули

64.99 лв.
New Vital е висококачествена хранителна добавка с натурален състав, създадена на базата на три популярни витални гъби. Съдържащите се в суплемента гъби шийтаке, майтаке и рейши снабдяват организма със здраве и виталност, подсилват имунитета и подобряват дейността на сърдечно – съдовата система като регулират холестеролните нива и балансират кръвното налягане. Уникалната производствена технология запазва всички полезни свойства на лечебните гъби и осигурява висока ефективност и отлична усвояемост на веган капсулите.

В заключение

Биологично различни от всички други храни, медицинските гъби предлагат широк спектър от важни ползи за здравето. Въпреки че са богати на витамини, минерали и фитонутриенти, именно тяхната уникална комбинация от полизахариди и редки аминокиселини кара изследователите и здравните специалисти да се интересуват от медицинските гъби като съвременно средство за превенция и лечение на редица заболявания. New Vital е хранителна добавка, която съчетава здравословните ползи на три от най-полезните медицински гъби в света Шийтаке, Майтаке и Рейши. Уникалната технология, използвана за производството на хранителната добавка гарантира наличието на всички полезни свойства на лечебните гъби. Продуктът осигурява максимална ефективност и лесна усвояемост на хранителните вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *