Здравни съвети

6 причини да приемаме добавки, дори и да живеем здравословно

6 добавки

През последните две десетилетия популярността на хранителните добавки нараства значително. Днес, почти всеки модерен човек приема поне един суплемент, независимо от това дали страда от нутритивен дефицит или не. От друга страна голяма част от хората, които водят здравословен начин на живот са на мнение, че суплементирането е ненужен моден хайп, който лесно може да бъде избегнат с правилна диета и балансирано меню. При идеални условия това би било напълно вярно. Въпреки това, статистическите данни показват, че в динамичното съвременно ежедневие все повече хора се сблъскват с недостиг на жизненоважни нутриенти.

Всъщност, данните от СЗО сочат, че ниските нива на витамини и минерали засягат почти 50% от световното население. До скоро се смяташе, че тази негативна тенденция засяга най – вече развиващите страни. Както се оказва, обаче, проблемът е повсеместен и тенденцията е да се задълбочава. Интересното е, че липата на есенциални хранителни вещества се оказва проблем и при много хора, които водят здравословен начин на живот. Какви са причините за това и как суплементите могат да помогнат за възстановяване на нутритивния баланс в организма ще дискутираме в следващите редове!

Какво означава да живеем здравословно

В свят на неограничени възможност и постоянен достъп до информация и ресурси, темата за здравословния начин на живот е по – актуална от всякога. Въпреки невероятния прогрес на човечеството в почти всяка житейска сфера, през последните няколко десетилетия все по – често се сблъскваме с хронични здравословни проблеми, провокирани именно от спецификите на съвременното битие и влошените хранителни навици на модерното общество.

В хода на тези тревожни процеси все повече лекари  и здравни специалисти от цял свят се опитват да повишат информираността относно важността на диетата и неутрализирането на вредните навици за поддържането на добро здраве. Така, учени, експерти, нутриционисти и диетолози се обединяват около идеята за здравословния начин на живот и съставят базови правила, към които би трябвало да се придържаме, ако искаме да живеем дълго и пълноценно:

 • Спорт и движение всеки ден
 • Оптимална хидратация
 • Минимум 7 часа пълноценен сън на денонощие
 • Минимизиране на ежедневния стрес
 • Поддържане на нормално тегло
 • Пълноценна диета
  • Свежи зарзавати всеки ден
  • Разнообразно меню
  • Повече домашно – приготвена храна

Въпросът е, защо се сблъскваме с недостиг на ценни нутриенти, дори когато спазваме тези правила?

6 причини да добавим хранителни добавки към диетата си

Дори когато се стараем да водим здравословен начин на живот и спазваме всички препоръки на специалистите, може да се окаже, че страдаме от дефицит на хранителни вещества. Това може да бъде провокирано от разнообразни фактори. Днес ви представяме 6 по – малко дискутирани, но напълно легитимни причини да добавите хранителни добавки към здравословния си режим:

1.      Купувате си зарзавати от супермаркета

Супермаркетите са спасението на модерните хора, особено на онези, които живеят в големите градове и просто не могат да намеря време да посетят пазара през делничните дни. Предлагащи всичко, от което се нуждаем на едно място и удобно разположени на ключови места, тези големи (понякога огромни) магазини ни създават усещането, че спестяваме време и средства за пазаруване, като в същото време получаваме качествена стока от цял свят. Но дали това е наистина така?

Истината е, че колкото и да са лъскави и апетитно изглеждащи, плодовете и зеленчуците в супермаркета идват от големи индустриални ферми. За да придобият атрактивния си търговски вид и да издържат на пътуването до магазина, тези зарзавати биват третирани с мощни торове, пестициди и хербициди. А някои видове дори не се отглеждат в истинска почва. Това означава, че нутритивните качества на продукцията, която достига до крайния потребител, са много по – ниски, в сравнение с тези, на плодовете и зеленчуците от градината на баба и дядо.

Всъщност, редица научни изследвания доказват, че съдържанието на витамини и минерали в индустриално произведените растения за хранене е в пъти по – малко днес, отколкото е било до преди 30 – 40 години. В същото време концентрацията на пестициди и хербициди е значително завишени и понякога надхвърля безопасните за човешкото здраве граници. Изводът е, че вероятността да си набавите нужните хранителни вещества единствено чрез консумация на индустриално произведени плодове и зеленчуци е нищожна.

2. Не се храните сезонно

Обичате да си хапвате разнообразни плодове и зеленчуци целогодишно? На теория това звучи прекрасно, но в действителност може да не е толкова здравословно, колкото си мислите! Причината?

За да се радвате на любимите си боровинки, ягоди, краставици и домати през зимата, това означава, че те изминават дълъг път, за да достигнат до трапезата ви. За да бъдат съхранени по време на транспортиране, голяма част от екзотичните зарзавати се напръскват със специални препарати, които да ги запазят свежи. Освен това голяма част от продукцията, която се превозва международно се бере в зелено състояния, понякога дни или дори седмици, преди да достигне до крайния търговец.

Може би не знаете, но нутритивните качества на свежите плодове и зеленчуци започват да се променят веднага, след като те бъдат откъснати. Колкото по – дълго е времето между беритбата и консумацията на продукта, толкова по – ниска е концентрацията на витамини и минерали. Точно затова нутриционистите препоръчват да се храним според сезона и ресурсите на региона, в който живеем. По този начин можем да получим максимума от това, което природата има да ни предложи. Ако все пак чувствате, че имате нужда от допълнителна доза хранителни вещества, винаги можете да приемате подходящи суплементи!

3. Рядко готвите у дома

В забързания и динамичен свят в който живеем ни остава все по – малко време за приготвяне на домашна храна. Като резултат, все повече хора прибягват до употреба на полу – готови продукти, консумация на бързи храни и регулярни посещения на ресторант. До известна степен тези решения изглеждат като лесен начин да си осигурим време за почивка и забавления с близките хора. Реалността показва, обаче, че лесните решения не винаги са най – добрите за здравето.

Колкото по – преработен е даден продукт, толкова по – ниско е съдържанието на хранителни вещества в състава му. Например, преработването на пшеницата, за да бъде получено фино бяло брашно води до понижаване на концентрацията на магнезий в крайния продукт с цели 80%, на цинк със 70%, на манган с 88% и тн. Същото се отнася и за белия ориз, при който над 70% от цинка и хрома в небеленото зърно се премахват след обелване и полиране. Добавянето на изкуствени вкусове, оцветители, стабилизатори и консерванти допълнително влошава нутритивните качества на храната, тъй като някои от тези съставки са вредни за здравето над определена доза и водят до източване на витамините и минералите от организма.

4. Хроничен стрес и често боледуване

Множество клинични изследвания доказват, че хроничният стрес е една от водещите причини за развитие на голяма част от съвременните болести. От една страна той води до източване на нутритивните запаси, а от друга провокира акумулиране на свободни радикали и повишаване на нивата на оксидативен стрес. В следствие на тези процеси могат да се развият разнообразни гастро – интестинални проблеми, които да влошат абсорбцията на хранителни вещества от поетата храна. В дългосрочен план това може да доведе до системен дефицит на жизненоважни нутриенти и асоциираните с това здравословни проблеми.

Най – добрият начин за разрешаване на този проблем е усвояването на техники за справяне с напрежението и стреса. Освен това можете да започнете и прием на хранителни добавки, които подпомагат стомашно – чревната функция и подобряват дигестивното здраве.

5. Специфичен начин на хранене

Изключването на определени храни от диетата може да провокира понижаване на нивата на някои хранителни вещества и в дългосрочен план да доведе до нутритивен дефицит. Понякога такава промяна в начина на хранене е наложителна поради алергия, стомашно – чревно заболяване (колит, IBS, цьолиакия и др.) или хранителна непоносимост (към лактоза, глутен или др.). Друг път е въпрос на личен избор и предпочитания. При всички случаи, обаче, ако спазвате рестриктивна диета е желателно редовно да следите нивата на ключов нутриенти и при необходимост да приемате хранителни добавки.

6. Консумация на алкохол, кофеин, тютюневи изделия

Всички знаем, че алкохола и цигарите са вредни за здравето. Но знаете ли защо?

Установено е, че алкохолът и цигарите водят до осезаема редукция в нивата на витамин С в тялото. Това може и да не ви изглежда като голям проблем, тъй като нутриентът се съдържа в големи дози в почти всички растителни храни. Истината е, обаче, че системният дефицит на витамин С води до редица здравословни проблеми, сред които:

 • Понижаване на имунитета
 • Нарушаване на костния метаболизъм
 • Влошаване на очното здраве
 • Редуциране на колагеновия синтез

С течение на времето това води до сериозни нарушения във вътрешния баланс. В допълнение, регулярната консумация на кофеинови напитки, особено в големи дози, нарушава абсорбицията на желязо. Разбира се, списъкът с вредни продукти на свършва до тук! Към него трябва да прибавим още захарта, транс мазнините, газираните напитки и още редица нездравословни вещества, които се отразяват негативно върху здравето.

Препоръчани продукти

Мултивитамини и минерали за мъже Frank Fruities MEN’S MULTI плодови – 80 бр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Frank Fruities MEN’S MULTI е уникална плодова комбинация от витамини и минерали, специално разработена за укрепване на мъжкия организъм и повишаване на силата! Срок на годност: 01.2024

Плодови витамини за женски метаболизъм Frank Fruities Energy & Metabolism – 80 бр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Frank Fruities Energy &Metabolism са най – вкусният начин за подобряване на метаболизма и увеличаване на енергийните нива!

В заключение

Както вече разбрахте, воденето на здравословен начин на живот не е толкова лесно, колкото изглежда привидно. Все пак ако сте отдадени на мисията, със сигурност можете да предприемете стъпки в правилната посока, като се придържате към горепосочените принципи. А междувременно можете да набавите на организма необходимите витамин и минерали като добавите към диетата си качествени хранителни добавки с натурален състав като Frank Fruities!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *