Здравни съвети

6 често срещани здравословни проблеми при жените

здравословни проблеми при жените

Женското тяло е уникално. То е способно да създава нов живот и да го поддържа през ранните и най-критични месеци от бременността. Женското тяло е изключителен дар, но е подложено на различни здравословни предизвикателства поради хормоналните промени, които съпътстват репродуктивната функция. 

Жените трябва да бъдат наясно с тези предизвикателства и да се грижат за своето здраве с подходящи терапевтични методи и прием на хранителни добавки. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните здравословни проблема, с които жените се сблъскват в различните житейски етапи. За всеки проблем съществуват решения, които могат да помогнат на дамите да водят здравословен и пълноценен живот.

Кои са най-често срещаните здравословни проблеми при жените?

Нисък хранителен статус

Нормалната функция на женското тяло зависи от оптималния прием на хранителни вещества. Научните проучвания показват, че хранителната недостатъчност е чест проблем сред жените. Дори лекият дефицит на хранителни вещества може да има сериозни последици за тялото, нарушавайки важните му функции. Жените, които имат лек дефицит, страдат от проблеми като депресия, предменструален синдром и умора. Бедната хранителна диета увеличава и риска от сериозни заболявания като рак на гърдата, сърдечни заболявания и остеопороза. 

Снабдяването на тялото с достатъчното количество хранителни вещества е важно, а жените, които срещат затруднения могат да приемат и висококачествени хранителни добавки. Това е от съществено значение през целия живот на жената, но особено по време на зачеването и бременността. 

Дефицит на желязо

Недостигът на желязо е най-често срещаният дефицит на хранителни вещества в световен мащаб. Жените в репродуктивната възраст са изложени на най-голям риск. Според някои проучвания, 35-58% от младите и здрави жени страдат от дефицит на желязо. Жените, които са вегани/вегетарианци или се занимават със спортове като бягане, триатлон или плуване, също са изложени на особено висок риск от дефицит на желязо.

Дефицитът на желязо преминава през различни стадии, като ранните етапи се характеризират с умора, депресия, студени ръце и крака, понижен физически тонус и косопад. Всички тези симптоми могат да се проявят преди развитието на анемия. Това състояние се характеризира с липса на червени кръвни клетки, отговорни за пренасянето на кислород в организма.

Препоръчително е жените, които страдат от анемия да увеличават приема на хранително желязо. Най-ефективните форми на желязо са железен пирофосфат и железен бисглицинат. Тези форми не предизвикват странични ефекти и се абсорбират пълноценно и ефективно от организма, особено ако се вземат на празен стомах.

За поддържане на общото здраве на организма се препоръчва дневен прием от 18 до 30 мг желязо. За повишаване на нивата на желязо при ниски стойности на серумен феритин, препоръчителната доза е 30 мг два пъти на ден между храненията.

Депресия и промени в настроението

Колебанията в женските хормони често са свързани с чувство на депресия или тревожност. Тези симптоми са особено явни при жени, които страдат от ПМС. Те често се оплакват от раздразнителност, промени в настроението, задържане на течности, чувствителност на гърдите и други. Тези неприятни усещания са характерни и за жените, които преминават през периода след раждането (постнатален период) или са в менопауза.

Недостигът на хранителни вещества повишава риска от депресия при жените. Витамините (особено групата от витамини B), минералите (като цинк и магнезий) и омега-3 мастните киселини (като рибено масло) допринасят за поддържане на метаболизма и регулират хормоналните нива. 

Сред основните хранителни добавки, които могат да подобрят настроението, в зависимост от различните фази от жизнения цикъл на жената са:

 • 5-хидрокситриптофан (5-HTP) е формата на аминокиселината триптофан, която стимулира производството на мозъчния химикал — серотонин. Ниските нива на серотонин могат да доведат до лошо настроение, проблеми със съня и желание за консумация на високовъглехидратни храни. 
 • S-аденозилметионин (SAMe) е отличен избор за жени, които търсят подкрепа за настроението след раждането. SAMe е съединение, което се произвежда от тялото и е от съществено значение за производството на множество мозъчни химикали. 
 • Екстрактът от жълт кантарион може да бъде отличен избор по време на периода преди менопаузата (перименопауза) и по време на самата менопауза. Екстрактът не само има положителен ефект върху настроението, но също така намалява честотата и тежестта на някои симптоми като горещите вълни, например. 

Тези хранителни добавки могат да бъдат полезни за подобряване на настроението при жени в различните фази на жизнения цикъл.

Проблеми, свързани с опорно-двигателната система

За оптималното здраве на костите е важно да се приложи цялостен подход, включващ правилна диета, начин на живот и подходящи добавки. Калцият в съчетание с витамин D3 е от особено значение за костното здраве. Много изследвания потвърждават благоприятното въздействие на добавките с калций и витамин D3 за поддържане на оптималната костна плътност, която за съжаление намалява с напредване на възрастта. 

Магнезият също е необходим за правилната минерализация на костите и подпомага активността на витамин D. Големите дози калций могат да нарушат усвояването на магнезий. За да се поддържа правилният баланс между калций и магнезий, много хранителни специалисти препоръчват приемът на тези хранителни вещества да бъде в съотношение от 2:1 калций към магнезий. 

Друга важна добавка за здравето на костите е витамин К2 — в лесноусвоимата му форма, известна като МК-7. Витамин К2 превръща неактивната форма на костния протеин остеокалцин в активна форма. Приемът на витамин МК-7 значително подобрява нивата на витамин К и активния остеокалцин като намалява спада на костната минерална плътност.

Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечните заболявания засягат като мъжете, така и жените. Една от най-важните хранителни добавки за сърдечната функция е CoQ10. Той е основен компонент на митохондриите, които произвеждат енергия за клетките на нашето тяло. Ролята му в митохондриите е подобна на ролята на запалителната свещ в автомобилния двигател. Точно както колата не може да функционира без тази първоначална искра, митохондриите не могат да произвеждат енергия без CoQ10.

Въпреки че тялото произвежда CoQ10, изследванията показват значителни ползи от приема на добавки. Тези ползи са особено отчетливи при жени с намалена сърдечно-съдова функция. CoQ10 съществува в две взаимозаменяеми химични форми – убихинон и убихинол. 

Ставни проблеми

Жените са по-засегнати от проблеми със ставите, отколкото мъжете. Ниските нива на сяра може да са водещ фактор в този процес. MSM (метил-сулфонил-метан) е основната форма на сяра в човешкото тяло и популярна хранителна добавка за здравето на ставите. Сярата е особено важно хранително вещество за ставната тъкан. Тя участва в стабилизирането на матрицата на съединителната тъкан на хрущяла, сухожилията и връзките. 

Клиничните проучвания потвърждават ползите от МСМ за подобряване на здравето на ставите, когато се прилага самостоятелно или в комбинация с глюкозамин сулфат. Глюкозамин сулфатът допринася за изграждането на хрущялите и други структурни компоненти на ставите. Дозировката за MSM е 1200 до 2000 мг на ден, а за глюкозамин сулфат препоръчителният прием е 1500 мг на ден.

Препоръчани продукти

Плодови витамини за женски метаболизъм Frank Fruities Energy & Metabolism – 80 бр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 31.99 лв..
Frank Fruities Energy &Metabolism са най – вкусният начин за подобряване на метаболизма и увеличаване на енергийните нива!

Източници:

 1. Reider CA, Chung RY, Devarshi PP, et al. Inadequacy of Immune Health Nutrients: Intakes in US Adults, the 2005-2016 NHANES. Nutrients. 2020;12(6):1735.
 2. Coad J, Conlon C. Iron deficiency in women: assessment, causes and consequences. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Nov;14(6):625-34. 
 3. McClung JP. Iron status and the female athlete. J Trace Elem Med Biol. 2012 Jun;26(2-3):124-6.
 4. Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency beyond erythropoiesis: should we be concerned? Curr Med Res Opin. 2018 Jan;34(1):81-93. 
 5. Poldinger W, Calanchini B, Schwarz W. A functional-dimensional approach to depression: serotonin deficiency as a target syndrome in a comparison of 5-hydroxytryptophan and fluvoxamine. Psychopathology 1991;24:53–81.5. SAMe
 6. Cerutti R, Sichel MP, Perin M, et al. Psychological distress during the puerperium: a novel therapeutic approach using S-adenosylmethionine. Curr. Ther. Res. 1993;53:701–716.
 7. Eatemadnia A, Ansari S, Abedi P, Najar S. The effect of Hypericum perforatum on postmenopausal symptoms and depression: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019;45:109-113.
 8. Tai V, Leung W, Grey A, Reid IR, Bolland MJ. Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis. BMJ 2015;351:h4183.
 9. Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier JA. Magnesium and osteoporosis: current state of knowledge and future research directions. Nutrients. 2013 Jul 31;5(8):3022-33.
 10. Spector TD, Calomme MR, Anderson SH, et al. Choline-stabilized orthosilicic acid supplementation as an adjunct to calcium/vitamin D3 stimulates markers of bone formation in osteopenic females: a randomized, placebo-controlled trial. BMC Musculoskelet Disord. 2008 Jun 11;9:85.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *