Здравни съвети

Лутеин

Лутеин

Лутеинът е каротеноид, естествен органичен пигмент, който се отлага в ретината и служи  за поглъщане на светлината. Хващайки ултравиолетовите частици на слънчевия спектър, този полезен каротеноид предпазва очите ни. В натуралната си форма той е естер на мастните киселини. Благодарение на лутеина виждаме околните предмети ясно, в недеформирана форма. 

Какви са ползите от него?

  • Има доказана и изразена антиоксидантна сила – защитава очите от свободните радикали и вредните слънчеви лъчи.
  • Бори се срещу макулната дегенерация – това е очно заболяване, което напредва с възрастта и засяга централното зрение до степен, че в напреднал стадий човек може да ослепее.
  • Понижава риска от развитие на катаракта – заболяване, при което по повърхността на очните лещи се натрупват протеинови отлагания. То напредва с възрастта и бавно замъглява зрението. Според лекарите, за да се предотврати появата на катаракта, на ден трябва да се приемат поне 6мг лутеин.
  • Помага при фотофобия (много висока чувствителност към светлина).

Лутеинът не се произвежда от човешкия организъм, затова е важно да се знае 

Как може да бъде набавен?

  • Единият начин е чрез храната. Най-добрият източник на лутеин са зеленолистните зеленчуци(особена спанакът), яйченият жълтък, царевицата. Той се съдържа още в тиквата, морковите, доматите, ряпата. Лутеинът се освобождава след термична обработка, затова концентрацията му в царевицата и спанака е по-голяма след готвене.
  • Другият е с помощта на хранителни добавки. На пазара има разнообразие от препарати, като лутеинът често се комбинира с другия каротеноид на ретината – зеаксантин, с черна  боровинка, Омега 3, бета-каротин, масло от крил и други полезни елементи. Стандартната дневна доза е от 6 до 12мг. Счита се, че лутеин може да се приема дългосрочно и безопасно, като няма изразени странични ефекти.

Дефицит на лутеин се наблюдава при хората, които имат светли очи и при пушачите. Хроничният му недостиг увеличава риска от появата не само на проблеми със зрението, но и на сърдечно-съдови заболявания.