Здравни съвети

Екстракт от червена боровинка

Екстракт от червена боровинка

Червената боровинка е отдавна позната и доказала своето благоприятно влияние върху човешкия организъм със съдържанието на минерали, витамини, микроелементи и флавоноиди. Този малък, вечнозелен храст е сред богатствата на природата, които ни помагат да поддържаме здравето и жизнеността си.

Знаете ли какви са ползите от нейната употреба?

  • Червената боровинка увеличава киселинността на урината и така предотвратява развитието на бактерии в пикочно-отделителната система. Тя е позната на много жени като спасително средство при инфекции като цистит например. След прием блокира бактериите и не им позволява да прилепват към стените на пикочните пътища. Така те не могат да се прикрепят, а се отмиват с урината.
  • Има мощно противовъзпалително действие и силна антиоксидантни свойства – съдържанието и активното действие на витамин А в този малък  червен плод неутрализира свободните радикали.
  • Има проучвания, които доказват, че червената боровинка играе роля при превенция на няколко вида рак – при продължителен прием на плод, сок или екстракт от растението комбинацията от танини, антоцианини, фитохимикали и други вещества, които то съдържа редуцират риска от ракови заболявания.
  • Има положителна роля в борбата с болестта на Алцхаймер.
  • Понижава холестерола и  липидното ниво в кръвта и така оказва благоприятен ефект върху кръвното налягане и сърцето.
  • Включва се в диетите, тъй като в 100 грама пресни плодове има 49 калории.

В естествения си вид плодът от червена боровинка е сочен и може да се приема директно или под формата на сокове. Плодовете могат да се замразяват и сушат.

Тъй като за постигане на максимален ефект е необходимо голямо количество при всеки прием, на пазара има много хранителни добавки с екстракт от червена боровинка, в които тя е концентрирана. Можете да я намерите както в самостоятелни таблетки, така и в комбинация с лутеин, тиквено семе и други полезни вещества. 

Погрижете се за здравето си и открийте чудесния ефект, който препаратите с червена боровинка имат върху човешкия организъм.