Здравни съвети

Глюкозамин

Глюкозамин

Глюкозаминът е комплекс от захари и аминокиселини, които имат укрепващо действие и подобряват структурата на организма. Нормално той се синтезира от глюкоза. Глюкозамин се извлича от морски миди, но може да се получи и в лаборатория.

Основната му функция е да поддържа здравината на ставите и съединителната тъкан. Освен това има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.

В човешкия организъм производството на глюкозамин намалява с възрастта. Тази намалена способност за синтез е сред основните фактори за развитие на различни ставно-дегенеративни заболявания като остеоартрит, артроза и др. Получава се износване на хрущяла, който покрива ставните повърхности, започват да се образуват костни разраствания – шипове, увеличават се болките и усещането за скованост.

След като организмът не може сам да си произведе нужното количество глюкозамин, е необходимо той да бъде добавен отвън. Това може да стане чрез:

  • Храната – За съжаление изборът на храни, които съдържат този полезен аминозахарид е ограничен. Особено богати на глюкозамин са морските храни. Ако можете да го понесете – смилайте на дребно черупки от ракообразни и ги смесвайте с храната.  Друг начин да си го набавите е с помощта на костен бульон, тъй като животинските кости също го съдържат. Яжте и зеленолистни зеленчуци, пресен магданоз и спанак.
  • Хранителни добавки – въпреки, че според лекарите глюкозаминът в хранителните добавки не се усвоява така добре, както от храната, те са добили много широка популярност. Съдържанието им е предимно на основата на черупки от миди, омари, раци и скариди.

Ето  кои симптоми са ефективно повлияни от глюкозамина:

  • Болка в ставите и усещане за скованост и трудна подвижност.
  • Възпаления, предизвикани от остеоартрит.
  • Зарастване на рани по кожата и възстановяване на ставната съединителна тъкан.
  • Възстановяване от травми като изкълчване, навяхване и др.

 На пазара се предлагат основно два вида глюкозамин – сулфат и хидрохлорид. Добър ефект има комбинацията от глюкозамин и хондроитин.

Не чакайте проблемите със ставите да ви застигнат. Превенцията е най-добрият начин за предотвратяване на неприятните симптоми, които се засилват с възрастта.