Здравни съвети

Астаксантин

Астаксантин

Астаксантинът е естествена съставка – каротеноид, също като бета-каротина, ликопена и  лутеина. Добива се от ферми за скариди и крил(именно той им придава типичния розов цвят), от отглеждане на микроводорасли и от няколко вида мая. Възможно е да се добива и синтетично.

Астаксантинът е мастноразтворим и се усвоява по-добре ако се приема заедно с храни, богати на мазнини. Ето някои от ползите, които носи за човешкия организъм:

  • Има силно изявени антиоксидантни свойства и забавя стареенето – смята се, че е около десет пъти по-силен от бета-каротина и до петстотин пъти по-силен от витамин Е в това отношение. Намалява появата на бръчки, старчески петна и др.
  • Предпазва от вредните слънчеви изгаряния.
  • Има противомикробно действие, оказва противовъзпалителен ефект и подобрява имунитета.
  • Сваля лошия холестерол и е помощник в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.
  • Подобрява зрението на окото – убивайки свободните радикали, астаксантинът подпомага организма в борбата с очните проблеми като макулна дегенерация.
  • Забавя процеса на нервно-дегенеративните заболявания.
  • Подобрява репродуктивното здраве – употребата на астаксантин увеличава оплодителната способност на сперматозоидите.
  • Намалява симптомите при рефлукс.

При спортистите този естествен  антиоксидант засилва силата и издръжливостта,  ускорява възстановяването на тялото след тренировка, намалява болките и мускулите в ставите, които са резултат от физическо натоварване.

Ако се приема с храната, астаксантинът се усвоява заедно с мазнините, достига до мембраните на много клетки в човешкия организъм и коригира грешките в окислителните процеси. Преодолява и кръвно-мозъчната бариера, като по този начин донася директни антиоксидантни ползи на мозъка, нервната система и очите.

Стандартната дневна препоръчителна доза е около 6мг. Астаксантинът се понася добре и няма странични ефекти, освен оцветяването на кожата в розов оттенък при предозиране.

На всички ни е ясно, че естественият процес на стареене не може да се спре. Но той успешно може да бъде забавен и астаксантинът е сред най-мощните средства в това отношение.