Здравни съвети

Витамин С за здрава и красива кожа през летните месеци

Витамин С за здрава и красива кожа през летните месеци

Кожата е едновременно много деликатен и изключително устойчив орган. Тя ни предпазва от микроби и други патогени, участва в регулацията на телесната температура, изпълнява имунологична функция и е снабдена с милиони рецептори, благодарение на които имаме тактилни усещания.

Като първа бариера между организма и заобикалящата среда, кожата ежедневно е подложена на най – различни ендогенни и екзогенни стресори. Интензивното излагане на силна слънчева светлина през летните месеци още повече уязвява този есенциален орган и го прави по – податлив на неблагоприятни влияния. Това повишава риска от кожни проблеми и преждевременно състаряване на кожата.

Според експертите един от топ нутриентите в грижата за кожата през лятото е витамин С (аскорбинова киселина). Мощният антиоксидант ефективно се бори с клетъчното увреждане, причинено от свободните радикали в следствие на излагане на слънце и други фактори на околната среда. Освен това витамин С има протективни, регенеративни и възстановяващи свойства.

Ползи от витамин С за кожата

Ускорена детоксикация

Продължителното и незащитено излагане на ултравиолетова радиация от слънчевата светлина е сигурен начин за акумулиране на високи дози свободни радикали. Покачването на нивата на тези вредни вещества нарушава баланса и създава неблагоприятна среда в организма поради натрупване на оксидативен стрес.

В дългосрочен план оксидативният стрес води до клетъчни увреждания и понижава регенеративната способност на кожните клетки. По този начин свободните радикали ускоряват процесите на стареене на кожата и нарушават естествените ѝ защитни способности. Това води до увреждане на колагеновата матрица, по – голям риск от кожни възпаления и формиране на бръчки.

Витамин С е мощен антиоксидант, който ефективно неутрализира свободните радикали. Допълнителният прием на аскорбинова киселина през летните месеци предпазва кожата от UV радиацията, редуцира оксидативния стрес и повишава естествения ѝ имунитет.

Регенериране на витамин Е

Благодарение на противовъзпалителните си свойства и мощната антиоксидантна активност, витамин Е се влага в множество козметични продукти, включително за слънчева защита. Външното приложение на веществото успокоява кожата след излагане на UV радиация и я защитава от увреждане. Витаминът е особено ефективен за намаляване на оксидативното увреждане на кожата в комбинация с витамин С.

Аскорбиновата киселина функционира като регенератор на окисления витамин Е. По този начин витамин С рециклира антиоксиданта и предпазва клетъчните мембрани от вредното въздействие на свободните радикали.

Повишен синтез на колаген

Колагенът е есенциален компонент на съединителната тъкан. С течение на времето синтезът на ценния белтък постепенно спада в следствие на естествени физиологични процеси. Това води до поява на фини линии и бръчки. Редица екзогенни фактори, в това число излагането на UV лъчи, могат да ускорят този процес и да стимулира остаряването на кожата.

Една от основните функции на витамин С в човешкото тяло е участието му в поддържането на колагеновите нива. Освен че спомага производството на колаген, витаминът служи като лепило, което споява колагеновите фибри. Приемът на добавки с витамин С стимулира естествения синтез на жизненоважния протеин и по този начин подобрява вида на кожата, косата и ноктите.

Подобрена регенеративна способност

Ежедневно кожата е подложена голям стрес. Това понижава естествената ѝ възстановителна способност и повишава риска от инфекции. Акумулирането на свободни радикали в следствие на силното слънчево лъчение през летните месеци допълнително влошава кожните функции и затруднява регенерацията на кожните клетки.

Както вече споменахме, витамин С стимулира производството на колаген. Така веществото помага за по – бързото регенериране на кожата и ефективното зарастване на рани и заличаване на белези. Този ефект е особено необходим през лятото, когато често ставаме жертва на слънчево изгаряне и кожата се нуждае от допълнителна подкрепа, за да се възстанови.  

Предпазване от слънчево изгаряне

Локалното приложение на козметика с витамин С понижава вредното въздействие на слънчевата радиация. Разбира се, това не означава, че антиоксиданта може да замести слънцезащитната козметика! Според едно проучване, обаче, нанасянето на серум с витамин С под UV крема значително повишава ефективността на слънчевата защита. По този начин витамина редуцира риска от слънчево изгаряне.

По – лесна адаптация към високите температури

Установено е, че повишеният прием на витамин С през летните месеци подобрява физиологичните реакции към високите температури. Суплементирането с аскорбинова киселина понижава вероятността от топлинни състояния, в това число изтощение и обрив. Освен това витамина действа благотворно при вече появил се топлинен обрив.

Положителният ефект на веществото се дължи на способността му да повишава адаптивността на тялото към по – горещ климат. Според специалистите витамин С подобрява функциите на потните жлези и ги предпазва от претоварване.  

Изсветляване на кожата и изравняване на тена

От десетилетия козметичната индустрия в Китай произвежда кремове и серуми за изсветляване на кожата на базата на витамин С. Една от основните предпоставки за ефективността на тези продукти е способността на аскорбиновата киселина да инхибира синтеза на меланин.

Меланинът е вещество, което отговаря за пигментацията на косата, очите и кожата. Колкото повече от него се произвежда в организма, толкова по – тъмен е техният цвят. Меланинът изпълнява роля и на естествена UV защита. Той е причината кожата да потъмнява при излагане на слънце.

Прекомерната експозиция на UV радиация може да доведе до повишен синтез на меланин и по този начин на предизвика поява на слънчеви петна. Витамин С намира широко приложение в дерматологията като средство за депигментация на кожата и изравняване на тена.  

В заключение

Витамин С е есенциален нутриент, от който човешкият организъм се нуждае в големи количества. Въпреки че се съдържа в множество храни, той бързо се екскретира чрез урината, тъй като е водоразтворим. Това означава, че количеството витамин С в организма не винаги е едно и също.

През лятото необходимостта на тялото, и кожата в частност, от витамина значително се повишава поради засиленото слънчево лъчение и повишеният риск от натрупване на свободни радикали в следствие на излагането на UV радиация. Точно затова експертите препоръчват да включите веществото както в козметичния си режим, така и под формата на хранителна добавка. По този начин ще сте сигурни, че редовното получавате оптимална доза витамин С и кожата ви е добре защитена през цялото лято!

C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg с Прополис 100mg в ампули – 10 бр.

Original price was: 18.97 лв..Current price is: 16.12 лв..
C Vit Natural е мощен натурален имуностимулант в удобна ампула за пиене. Всяка доза C Vit Natural  съдържа 504 mg натурален витамин С, добит от плодовете на шипка, и 100 mg прополис (екстракт). Течната формула на добавката ви гарантира оптимална усвояемост от организма и отлични резултати. В допълнение, C Vit Natural има отличен вкус и е приятен за приемане.

Източници

Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659

Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013 Apr;4(2):143-6. doi: 10.4103/2229-5178.110593. PMID: 23741676; PMCID: PMC3673383

Traikovich SS. Use of Topical Ascorbic acid and its effects on Photo damaged skin topography. Arch Otorhinol Head Neck Surg. 1999;125:1091–8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *