Здравни съвети

Ефикасни начини за понижаване на нивата на оксидативен стрес

lazy

До преди няколко десетилетия терминът „оксидативен стрес“ (ОС) е бил напълно неизвестен на обикновените хора. Днес понятието ангажира умовете не само на лекари и учени, а и на почти всеки съвременен човек.

Според специалистите високите нива на оксидативен стрес са предпоставка за развитие на десетки сериозни заболявания и истински бич за здравето. Тревожните научни данни показват, че оксидативният стрес изпълнява ключова роля в патогенезата на широк спектър хронични болести. Той е и сред главните прекурсори на преждевременното остаряване.

Широкоспектърното въздействие на ОС върху биологичните процеси в човешкия организъм влошава цялостното състояние и качество на живот и дори може да доведе до рак. Поради тази причина научният и публичен интерес към проблема е особено голям. В духа на доброто здраве ви представяме няколко доказани метода за редуциране на нивата на оксидативен стрес.

За свободните радикали и оксидативния стрес

В човешкото тяло във всеки един момент се извършват огромен брой реакции и процеси, в следствие на които се генерират и освобождават различни молекули и съединения. Някои от тях се наричат свободни радикали.

Свободните радикали са специфични съединения, които се състоят от кислород – съдържащи молекули с неравен брой електрони. Липсващите електрони позволяват на свободните радикали много лесно да правят реакции с други молекули. По време на тези реакции молекулите търсят начин да се стабилизират, отнемайки електрони от стабилните молекули.

Учените са открили, че има различни видове свободни радикали. Към момента най – голям интерес представляват реактивните кислородни видове (ROS) поради противоречивите си функции в тялото.

Функция на свободните радикали

В организма свободните радикали имат редица есенциални приложения. При нормални нива и правилно функциониране, те изпълняват ролята на сигнални молекули, помагат в борбата с патогените, имат отношение към зарастването на раните и когнитивната функция.

Лошата репутация на свободните радикали се дължи на реактивната им природа, благодарение на която те лесно си взаимодействат с други молекули. При тези реакции те дестабилизират и увреждат здравите молекули в процес наречен оксидация, или окисление.

Какво представлява оксидативния стрес

Оксидативният стрес описва състояние на оксидативно увреждане, което се получава когато критичното равновесие между генерирането на свободни радикали и естествената антиоксидантна защита на организма е неблагоприятен. Този дисбаланс се свързва с увреждане на широк спектър молекулярни видове, включително липиди, протеини и нуклеинови киселини.

В хода на живота се наблюдава натрупване на свободни радикали, които неизменно водят до т.нар. естествено остаряване. В наши дни, обаче, учените са открили, че редица екзогенни фактори допринасят за прекомерното акумулиране на ROS. Това осезаемо повишава нивата на оксидативен стрес не само в напреднала възраст, а и на младини. В дългосрочен план ОС значително увеличава риска от диабет и рак, сърдечносъдови, неврологични, мускулно – ставни и психиатрични заболявания. Освен това ROS се асоциират с метаболитни нарушения, преждевременно състаряване и влошен вид и здраве на кожата и косата.

Рискови фактори

Съществуват ендогенни и екзогенни причини за натрупване на свободни радикали в организма. Както вече споменахме, някои биохимични процеси, както и ниската антиоксидантна активност провокират синтез на тези молекули. От друга страна факторите на околната среда, диетата и начина на живот значително допринасят за повишаване на нивата на ROS.

Тъкани, наранени от травма, инфекция, топлина, токсини и прекомерно физическо натоварване генерират краткосрочен оксидативен стрес. Други фактори, които могат да провокират покачване на ОС са:

 • Вредни навици като тютюнопушене, консумация на алкохол и наркотични вещества
 • Повишена консумация на захар, транс мазнини, храни с високо съдържание на консерванти, подобрители и оцветители
 • Токсини от околната среда, в това число в плодове, зеленчуци и други култури
 • Излагане на токсини и вредни съединения по време на работа
 • Хронично нискостепенно възпаление
 • UVрадиация
 • Радиочестотна радиация от електронни устройства, клетъчни кули, мобилни телефони, рутери и тн.
 • Хронична липса на сън
 • Ежедневен психо – емоционален стрес
 • Продължителна медикаментозна терапия
 • Терапия при рак
 • Наднормено тегло и др.

Понижаване на нивата на ОС

Най – добрият начин за редуциране на нивата на оксидативен стрес е като се ограничи излагането на фактори, които допринасят за формирането на свободни радикали. Първата стъпка е отказването от вредните навици и храни. Следващата стъпка е придобиването на здравословни привички. За целта могат да ви помогнат някои от нашите предложения:

Пробиотици срещу оксидативен стрес

Навярно сте чували за огромните здравни ползи от полезните бактерии. Както се оказва, пробиотиците въздействат благоприятно не само върху храносмилателната дейност, когнитивната функция и състоянието на кожата, а и върху експресията на някои свободни радикали.

Според някои научни изследвания приемът на качествени пробиотични добавки има позитивен ефект върху биомаркерите на оксидативен стрес и някои възпалителни процеси, които допълнително стимулират генерирането на ROS. В проучване от 2015г. става ясно, че ежедневното суплементиране с пробиотик с разнообразно съдържание на бактериални щамове в продължение на 6 седмици понижава окислителните маркери в кръвта. Освен това полезните бактерии редуцират синтеза и акумулирането на ROS и могат да противодействат окислението на протеини и липиди.

За да сте сигурни в благотворния ефект на добавката е препоръчително да изберете утвърден пробиотичен суплемент с висока концентрация на живи бактерии и повече щамове.

Силата на астаксантина

Астаксантинът е изключително мощен антиоксидант от вида на каротеноидите, който придава специфичния червеникав оттенък на някои морски видове (скариди, сьомга, крил и др.). Той се отличава със способността да защитава мембраните на клетките от оксидативно увреждане. В натурална форма е около 20 пъти по ефикасен при неутрализирането на ROS, в сравнение със синтетично извлечения.

Един от най – добрите източници на астаксантин в природата е антарктическия крил. Маслото, извлечено от тези малки морски обитатели е истинска съкровищница на ценни вещества, в това число Омега – 3 мастни киселини. Отличният нутритивен профил и висока концентрация на антиоксиданти (вит.А, вит.Е, астаксантин, холин) го прави ефикасно средство за борба с оксидативния стрес и възпалението. Редовният прием на Крил ойл действа общоукрепващо и противодейства свободните радикали.

Пречистване на организма

Периодичното пречистване е сигурен начин за извеждане на токсините от организма и възстановяване на хомесотаза. Един от начините за това е посредством лечебно гладуване. Всъщност, разтоварващата диета е отличен начин да заредите тялото си със сила от природата и да повишите енергийните нива. Дори тридневен режим на пресни плодове сокове, чай и вода осезаемо подобрява метаболизма и допринася за ефективната детоксикация на тялото.

Понякога, обаче, организмът има нужда от допълнителна помощ, за да се пречисти. В случай на акумулиране на тежки метали, пестициди, прекомерна консумация на алкохол или дългосрочна терапия с агресивни лекарства е добра идея да използвате специализиран продукт за детоксикация. Oxy Detox е иновативен ентеросорбент с доказано действие, който ефикасно пречиства организма и спомага бързото извеждане на вредните вещества. Суплемента съдържа ултра фин силициев колоиден диоксид, който спомага клетъчната функция, подобрява перисталтиката и стимулира изхвърлянето на токсините.

Незаменимият сън

Сънят е задължителен за съществуването и здравето на хората. Липсата му бързо води до видими нарушения както на физиологичното, така и на психо – емоционалното състояние. Ролята на съня в генерирането или неутрализирането на свободните радикали и повишаването на нивата на ОС е добре документирана.

Според множество изследвания хроничните нарушения на съня нарушават детоксикацията на мозъка и вътрешните органи и влошава общото състояние. Освен това липсата на сън или некачественият сън провокира повишен синтез на стресови хормони. В следствие на тези процеси хормоналния баланс в организма се нарушава и това стимулира ендогенното производство на свободни радикали. В същото време пълноценният сън спомага естествените антиоксидантни процеси и понижава нивата на ОС.

Ако изпитвате нарушения на съня е важно да адресирате проблема своевременно, за да предотвратите бъдещи проблеми. Тук можете да намерите полезна информация за съня!

Финални думи

Въпреки пагубното си въздействие върху здравето, оксидативният стрес е нещо, върху което можем да влияем и да контролираме. Това означава, че е само наша отговорност ежедневно да се грижим за здравето си! Насоките и средствата, които дискутирахме в тази статия със сигурност ще ви помогнат да редуцирате нивата на оксидативен стрес. Но не бива да забравяте, че най – ефективният начин за това е като се стремим към здравословен начин на живот!

Регулярната умерена физическа активност и ежедневната консумация на свежи плодове и зеленчуци с биологичен произход е сигурен начин за понижаване на оксидативния стрес. Повишеният прием на натурални антиоксиданти чрез храната подобрява естествените защитни сили на организма и подобрява общото здраве!

Препоръчани продукти

СанаВрон / SanaVron

25.99 лв.
Санаврон е хранителна добавка, която помага за облекчаване на ежедневния стрес и напрежение, като насърчава позитивното мислене и настроението. Продуктът е специално формулиран, за да поддържа нормалната функция на нервната система и да осигури необходимата подкрепа на психичното здраве.

Nebrovidin / Небровидин + Подарък – за очно здраве и стареене на окото – 20 веге капсули

20.69 лв.
Nebrovidin® е хранителна добавка, предназначена за заздравяване на очния нерв и насърчаване на невронния метаболизъм. Продуктът ускорява естествената регенерация и редуцира вредното влияние на свободните радикали върху клетките на нервите. При покупка получавате 1 брой подарък C Vit Natural

Visolor / Визолор за подобряване на зрението – 60 таблетки

30.99 лв.
Visolor® е първокласна хранителна добавка за поддържане на здравето на очите и подобряване на зрението. Изобилието от активни съставки предпазва от оксидативен стрес, минимизира вредния ефект на ултравиолетовото лъчение, подобрява кръвоснабдяването на окото, има общоукрепващо въздействие за зрението.

Източници

Mohammadi AA, Jazayeri S, Khosravi-Darani K, Solati Z, Mohammadpour N, Asemi Z, Adab Z, Djalali M, Tehrani-Doost M, Hosseini M, Eghtesadi S. Effects of Probiotics on Biomarkers of Oxidative Stress and Inflammatory Factors in Petrochemical Workers: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Trial. Int J Prev Med. 2015 Sep 1;6:82. doi: 10.4103/2008-7802.164146. PMID: 26445629; PMCID: PMC4587074.

Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):118-26. doi: 10.4103/0973-7847.70902. PMID: 22228951; PMCID: PMC3249911.

Poljsak B. Strategies for reducing or preventing the generation of oxidative stress. Oxid Med Cell Longev. 2011;2011:194586. doi: 10.1155/2011/194586. Epub 2011 Dec 10. PMID: 22191011; PMCID: PMC3236599.

Heshmati J, Morvaridzadeh M, Maroufizadeh S, Akbari A, Yavari M, Amirinejad A, Maleki-Hajiagha A, Sepidarkish M. Omega-3 fatty acids supplementation and oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Pharmacol Res. 2019 Nov;149:104462. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104462. Epub 2019 Sep 26. PMID: 31563611.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *