Здравни съвети

Ефикасни начини за понижаване на нивата на оксидативен стрес

Ефикасни начини за понижаване на нивата на оксидативен стрес

До преди няколко десетилетия терминът „оксидативен стрес“ (ОС) е бил напълно неизвестен на обикновените хора. Днес понятието ангажира умовете не само на лекари и учени, а и на почти всеки съвременен човек.

Според специалистите високите нива на оксидативен стрес са предпоставка за развитие на десетки сериозни заболявания и истински бич за здравето. Тревожните научни данни показват, че оксидативният стрес изпълнява ключова роля в патогенезата на широк спектър хронични болести. Той е и сред главните прекурсори на преждевременното остаряване.

Широкоспектърното въздействие на ОС върху биологичните процеси в човешкия организъм влошава цялостното състояние и качество на живот и дори може да доведе до рак. Поради тази причина научният и публичен интерес към проблема е особено голям. В духа на доброто здраве ви представяме няколко доказани метода за редуциране на нивата на оксидативен стрес.

За свободните радикали и оксидативния стрес

В човешкото тяло във всеки един момент се извършват огромен брой реакции и процеси, в следствие на които се генерират и освобождават различни молекули и съединения. Някои от тях се наричат свободни радикали.

Свободните радикали са специфични съединения, които се състоят от кислород – съдържащи молекули с неравен брой електрони. Липсващите електрони позволяват на свободните радикали много лесно да правят реакции с други молекули. По време на тези реакции молекулите търсят начин да се стабилизират, отнемайки електрони от стабилните молекули.

Учените са открили, че има различни видове свободни радикали. Към момента най – голям интерес представляват реактивните кислородни видове (ROS) поради противоречивите си функции в тялото.

Функция на свободните радикали

В организма свободните радикали имат редица есенциални приложения. При нормални нива и правилно функциониране, те изпълняват ролята на сигнални молекули, помагат в борбата с патогените, имат отношение към зарастването на раните и когнитивната функция.

Лошата репутация на свободните радикали се дължи на реактивната им природа, благодарение на която те лесно си взаимодействат с други молекули. При тези реакции те дестабилизират и увреждат здравите молекули в процес наречен оксидация, или окисление.

Какво представлява оксидативния стрес

Оксидативният стрес описва състояние на оксидативно увреждане, което се получава когато критичното равновесие между генерирането на свободни радикали и естествената антиоксидантна защита на организма е неблагоприятен. Този дисбаланс се свързва с увреждане на широк спектър молекулярни видове, включително липиди, протеини и нуклеинови киселини.

В хода на живота се наблюдава натрупване на свободни радикали, които неизменно водят до т.нар. естествено остаряване. В наши дни, обаче, учените са открили, че редица екзогенни фактори допринасят за прекомерното акумулиране на ROS. Това осезаемо повишава нивата на оксидативен стрес не само в напреднала възраст, а и на младини. В дългосрочен план ОС значително увеличава риска от диабет и рак, сърдечносъдови, неврологични, мускулно – ставни и психиатрични заболявания. Освен това ROS се асоциират с метаболитни нарушения, преждевременно състаряване и влошен вид и здраве на кожата и косата.

Рискови фактори

Съществуват ендогенни и екзогенни причини за натрупване на свободни радикали в организма. Както вече споменахме, някои биохимични процеси, както и ниската антиоксидантна активност провокират синтез на тези молекули. От друга страна факторите на околната среда, диетата и начина на живот значително допринасят за повишаване на нивата на ROS.

Тъкани, наранени от травма, инфекция, топлина, токсини и прекомерно физическо натоварване генерират краткосрочен оксидативен стрес. Други фактори, които могат да провокират покачване на ОС са:

 • Вредни навици като тютюнопушене, консумация на алкохол и наркотични вещества
 • Повишена консумация на захар, транс мазнини, храни с високо съдържание на консерванти, подобрители и оцветители
 • Токсини от околната среда, в това число в плодове, зеленчуци и други култури
 • Излагане на токсини и вредни съединения по време на работа
 • Хронично нискостепенно възпаление
 • UVрадиация
 • Радиочестотна радиация от електронни устройства, клетъчни кули, мобилни телефони, рутери и тн.
 • Хронична липса на сън
 • Ежедневен психо – емоционален стрес
 • Продължителна медикаментозна терапия
 • Терапия при рак
 • Наднормено тегло и др.

Понижаване на нивата на ОС

Най – добрият начин за редуциране на нивата на оксидативен стрес е като се ограничи излагането на фактори, които допринасят за формирането на свободни радикали. Първата стъпка е отказването от вредните навици и храни. Следващата стъпка е придобиването на здравословни привички. За целта могат да ви помогнат някои от нашите предложения:

Пробиотици срещу оксидативен стрес

Навярно сте чували за огромните здравни ползи от полезните бактерии. Както се оказва, пробиотиците въздействат благоприятно не само върху храносмилателната дейност, когнитивната функция и състоянието на кожата, а и върху експресията на някои свободни радикали.

Според някои научни изследвания приемът на качествени пробиотични добавки има позитивен ефект върху биомаркерите на оксидативен стрес и някои възпалителни процеси, които допълнително стимулират генерирането на ROS. В проучване от 2015г. става ясно, че ежедневното суплементиране с пробиотик с разнообразно съдържание на бактериални щамове в продължение на 6 седмици понижава окислителните маркери в кръвта. Освен това полезните бактерии редуцират синтеза и акумулирането на ROS и могат да противодействат окислението на протеини и липиди.

За да сте сигурни в благотворния ефект на добавката е препоръчително да изберете утвърден пробиотичен суплемент с висока концентрация на живи бактерии и повече щамове.

Силата на астаксантина

Астаксантинът е изключително мощен антиоксидант от вида на каротеноидите, който придава специфичния червеникав оттенък на някои морски видове (скариди, сьомга, крил и др.). Той се отличава със способността да защитава мембраните на клетките от оксидативно увреждане. В натурална форма е около 20 пъти по ефикасен при неутрализирането на ROS, в сравнение със синтетично извлечения.

Един от най – добрите източници на астаксантин в природата е антарктическия крил. Маслото, извлечено от тези малки морски обитатели е истинска съкровищница на ценни вещества, в това число Омега – 3 мастни киселини. Отличният нутритивен профил и висока концентрация на антиоксиданти (вит.А, вит.Е, астаксантин, холин) го прави ефикасно средство за борба с оксидативния стрес и възпалението. Редовният прием на Крил ойл действа общоукрепващо и противодейства свободните радикали.

Пречистване на организма

Периодичното пречистване е сигурен начин за извеждане на токсините от организма и възстановяване на хомесотаза. Един от начините за това е посредством лечебно гладуване. Всъщност, разтоварващата диета е отличен начин да заредите тялото си със сила от природата и да повишите енергийните нива. Дори тридневен режим на пресни плодове сокове, чай и вода осезаемо подобрява метаболизма и допринася за ефективната детоксикация на тялото.

Понякога, обаче, организмът има нужда от допълнителна помощ, за да се пречисти. В случай на акумулиране на тежки метали, пестициди, прекомерна консумация на алкохол или дългосрочна терапия с агресивни лекарства е добра идея да използвате специализиран продукт за детоксикация. Oxy Detox е иновативен ентеросорбент с доказано действие, който ефикасно пречиства организма и спомага бързото извеждане на вредните вещества. Суплемента съдържа ултра фин силициев колоиден диоксид, който спомага клетъчната функция, подобрява перисталтиката и стимулира изхвърлянето на токсините.

Незаменимият сън

Сънят е задължителен за съществуването и здравето на хората. Липсата му бързо води до видими нарушения както на физиологичното, така и на психо – емоционалното състояние. Ролята на съня в генерирането или неутрализирането на свободните радикали и повишаването на нивата на ОС е добре документирана.

Според множество изследвания хроничните нарушения на съня нарушават детоксикацията на мозъка и вътрешните органи и влошава общото състояние. Освен това липсата на сън или некачественият сън провокира повишен синтез на стресови хормони. В следствие на тези процеси хормоналния баланс в организма се нарушава и това стимулира ендогенното производство на свободни радикали. В същото време пълноценният сън спомага естествените антиоксидантни процеси и понижава нивата на ОС.

Ако изпитвате нарушения на съня е важно да адресирате проблема своевременно, за да предотвратите бъдещи проблеми. Тук можете да намерите полезна информация за съня!

Финални думи

Въпреки пагубното си въздействие върху здравето, оксидативният стрес е нещо, върху което можем да влияем и да контролираме. Това означава, че е само наша отговорност ежедневно да се грижим за здравето си! Насоките и средствата, които дискутирахме в тази статия със сигурност ще ви помогнат да редуцирате нивата на оксидативен стрес. Но не бива да забравяте, че най – ефективният начин за това е като се стремим към здравословен начин на живот!

Регулярната умерена физическа активност и ежедневната консумация на свежи плодове и зеленчуци с биологичен произход е сигурен начин за понижаване на оксидативния стрес. Повишеният прием на натурални антиоксиданти чрез храната подобрява естествените защитни сили на организма и подобрява общото здраве!

Препоръчани продукти

Nebrovidin / Небровидин – за очно здраве и стареене на окото – 20 веге капсули

18.62 лв.
Nebrovidin® е хранителна добавка, предназначена за заздравяване на очния нерв и насърчаване на невронния метаболизъм. Продуктът ускорява естествената регенерация и редуцира вредното влияние на свободните радикали върху клетките на нервите. При покупка получавате 1 брой подарък C Vit Natural

Visolor / Визолор за подобряване на зрението – 60 таблетки

31.99 лв.
Visolor® е първокласна хранителна добавка за поддържане на здравето на очите и подобряване на зрението. Изобилието от активни съставки предпазва от оксидативен стрес, минимизира вредния ефект на ултравиолетовото лъчение, подобрява кръвоснабдяването на окото, има общоукрепващо въздействие за зрението.

СанаВрон / SanaVron – 20 капсули

26.99 лв.
Санаврон е хранителна добавка, която помага за облекчаване на ежедневния стрес и напрежение, като насърчава позитивното мислене и настроението. Продуктът е специално формулиран, за да поддържа нормалната функция на нервната система и да осигури необходимата подкрепа на психичното здраве.

Източници

Mohammadi AA, Jazayeri S, Khosravi-Darani K, Solati Z, Mohammadpour N, Asemi Z, Adab Z, Djalali M, Tehrani-Doost M, Hosseini M, Eghtesadi S. Effects of Probiotics on Biomarkers of Oxidative Stress and Inflammatory Factors in Petrochemical Workers: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Trial. Int J Prev Med. 2015 Sep 1;6:82. doi: 10.4103/2008-7802.164146. PMID: 26445629; PMCID: PMC4587074.

Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):118-26. doi: 10.4103/0973-7847.70902. PMID: 22228951; PMCID: PMC3249911.

Poljsak B. Strategies for reducing or preventing the generation of oxidative stress. Oxid Med Cell Longev. 2011;2011:194586. doi: 10.1155/2011/194586. Epub 2011 Dec 10. PMID: 22191011; PMCID: PMC3236599.

Heshmati J, Morvaridzadeh M, Maroufizadeh S, Akbari A, Yavari M, Amirinejad A, Maleki-Hajiagha A, Sepidarkish M. Omega-3 fatty acids supplementation and oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Pharmacol Res. 2019 Nov;149:104462. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104462. Epub 2019 Sep 26. PMID: 31563611.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *