Здравни съвети

Ежедневни навици, с които несъзнателно увреждаме зъбите си

Ежедневни навици, с които несъзнателно увреждаме зъбите си

Ежедневното четкане, конеца за зъби и редовните посещения при зъболекаря са основни принципи за поддържане на здрава и красива усмивка. Но знаете ли кои ежедневни навици увреждат зъбите без дори да подозирате? Има ли нещо, което правите всеки ден, което да излага здравето на устната кухина на риск?

Неправилен избор на четка за зъби

Четката е най – добрият приятел на зъбите. При неправилен избор, обаче, тя може да бъде и най – големият им враг. Четките с твърди косми могат да повредят повърхностния слой на зъбите и да наранят венците. Освен самата четка, начинът на четкане също оказва влияние върху емайла. При по – силен натиск твърдите влакна надраскват зъбите и така нарушават емайла. За да избегнете това е препоръчително да избирате средно твърди или меки четки и да миете зъбите си внимателно. Правете кръгови движения с умерен натиск и не прекалявайте с времетраенето на четкането.

Гризане на нокти

Гризането на ноктите е неприятен навик, който обикновено се свързва с нервност и / или липса на търпение. Освен че е неестетично, гризането на ноктите е и много вредно по няколко причини. Първо, под ноктите обикновено се задържат нечистотии и микроби, които попадат в устата. Влажната среда в устната кухина създава благоприятни условия за размножаване на невидимите патогени. Те могат да предизвикат образуване на афти, инфекции и поява на лош дъх. Освен това мръсотията може да попадне в храносмилателния тракт, където да доведе до по – сериозни проблеми.

Вредният навик може да доведе и да откършване на части от зъбите, особено ако ноктите са по – твърди. В такъв случай в стремежа си да отгризнат нокътя, някои хора стискат много силно. Силната захапка може да доведе до пукнатини и счупвания по зъбите при контакта с другите зъби. Друг проблем е, че докато гризат ноктите си усърдно, някои хора прекарват дълги периоди от време със стегнати челюсти в неестествена поза. Това може да доведе до увреждания на самата челюст.

Внимание, лед!

Няма нищо по – приятно от чаша охлаждаща напитка с много лед през горещите летни месеци! А случва ли ви се когато приключите с коктейла или лимонадата да загризете ледените кубчета? Както се оказва голяма част от хората несъзнателно придобиват този навик. За съжаление това може да предизвика сериозни проблеми със зъбите.

От една страна допирът на зъбите с леда може да причини микропукнатини по емайла. Голямата температурна разлика между ледените кубчета и топлата устна кухина шокира порестата структура на зъбите и провокира напукване. Затова най – добре е да избегнете леда напълно или поне да пиете от сламка. По този начин студената течност ще има много по – ограничен досег до зъбите ви.

Скърцане със зъби

Стискането на зъбите и скърцането са навици, които може дори да не съзнавате, че имате. При повечето хора скърцането се случва нощем, по време на сън. Според експертите най – честата причина за него е стресът. В дългосрочен план скърцането със зъби буквално ги изпилява.

Стискането на зъбите може да се случи и в будно състояние. Често пъти се наблюдава при напрегнати ситуации или когато сме ядосани. Тази вредна привичка уврежда зъбната повърхност, стяга лицевите мускули и ограничава челюстната подвижност.

За да избегнете неблагоприятния ефект на тези вредни навици е необходимо първо да осъзнаете, че ги имате. Зъболекарите препоръчват вечер да се носи силиконов протектор, който да предотврати търкането на горната и долната челюст. Според повечето специалисти различни техники за релаксация и лицева йога оказват положителен ефект при стягане на челюстта и скърцане със зъби.

Клечки за зъби

Когато приключат с храненето, много хора автоматично посягат към клечката за зъби. При някои това прераства в навик, при който в устата винаги има клечка. Макар и да ви звучи като добър начин за почистване на междузъбното пространство, употребата на клечка може сериозно да влоши здравето на устната кухина.

Освен пряката опасност от нараняване на зъбния емайл с твърдата клечка, ръчкането на венците може да ги нарани и да предизвика възпаления. Немалко хора разкървяват венците си в настървен опит да извадят нещо, което ги дразни.

Вместо клечки, зъболекарите препоръчват да използваме конец за зъби или иригатор. При конеца също важи правилото да внимаваме, за да не нараним венците! Иригаторите, от своя страна, са удобни и практични устройства за орална хигиена, които могат да бъдат използвани ежедневно. Едно от предимствата на почистването на венците и зъбите с иригатор е, че няма остри предмети, които да ги наранят и увредят. Вместо това нечистотиите се премахват с помощта на умерена водна струя, която допринася за цялостната чистота в устната кухина. На пазара вече има и орални иригатори за деца, с помощта на които малчуганите ще се научат на полезни хигиенни навици от ранна възраст!

Неправилна употреба на зъбите

Може и да ви звучи смешно, но не всички използват зъбите си по предназначение… Основните функции на човешките зъби са да отгризват и сдъвкват храната. Някои хора, обаче, ги използват като средства за отваряне на опаковки, прегризване на конци и дори чупене на орехови черупки. В момента това може и да не ви изглежда като проблем, но в дългосрочен план може да доведе до нащърбване и микропукнатини по зъбите и увреждане на челюстта.

Задържане на напитки в устата

Всички сме виждали как сомелиерите жабуркат виното в устата си, за да усетят вкуса му. Колкото и атрактивно да изглежда това, задържането на течности, различни от вода, в устната кухина може да доведе до ерозия на емайла. Това се отнася с особена сила за захарните и газирани напитки, които подхранват бактериите в устната кухина и стимулират образуването на кариеси. Дори млякото и чаят не бива да се задържат за дълго в устата, тъй като по зъбите се образува плака, която също ги уврежда. Ако искате наистина да предпазите зъбите и устната си кухина е препоръчително да използвате сламка и да изплаквате устата с вода след хранене.

Грижата за зъбите е важна част от цялостната грижа за здравето и основен приоритет на всеки, който иска да се радва на блестяща и естествена усмивка през всяка възраст!

Иригатор за уста AQUAJET LD-A3

82.99 лв.
AQUAJET LD-A3 е преносим иригатор за орална грижа, който комбинира комфорт, удобство и компактност в едно висококачествено устройство. Иригаторът лесно почиства дори най – недостъпните участъци в устната кухина.

Орален иригатор за зъби Little Doctor LD-A8

94.99 лв.
AQUAJET LD-A8 е компактен иригатор за орална грижа, който достига с лекота дори до най – трудно достъпните участъци в устната кухина. Предназначен е както за профилактика на зъбни заболявания, така и за   дълбоко почистване на зъбите и венците и стимулиране на микроциркулацията на тъканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *