Здравни съвети

Как системното недоспиване вреди на опорно – двигателната система

Как системното недоспиване вреди на опорно - двигателната система

Опорно – двигателният апарат е сложна система от мускули, кости, стави, лигаменти и сухожилия, която осигурява форма и мобилност на човешкото тяло. Тази система е подвластна на множество ендо и екзогенни фактори, които предопределят нейното състояние и правилно функциониране. Подложен на ежедневен механичен стрес, дегенеративни изменения и неправилна грижа, мускулно – скелетният апарат постепенно се амортизира. В дългосрочен план това води до болка, ограничение в движенията и загуба на тонус.

Един от често недоглежданите прекурсори на проблемите с опорно – двигателния апарат е липсата на сън. През последните години учените и лекарите все по – често говорят за въздействието на хроничното недоспиване върху костите и ставите. Нарастващ брой изследвания установяват, че системното ограничаване на съня не просто подсилва вече съществуващите проблеми на мускулно – скелетната система, а може да увеличи риска от развитие на нови. Според наличните данни непълноценния сън и инсомнията се асоциират с остеопороза и обостряне на артритната симптоматика.

Сънят и костите

През последните десетилетия връзката сън – костно здраве все повече вълнува учените. Анализът от множество проучвания показва, че хроничното недоспиване има пряко въздействие върху развитието на опорно – двигателни заболявания. Според специалистите, набавянето на по – малко от 6 часа нощен сън води до повишен риск от разреждане на костната маса. Загубата на костна маса е сериозен проблем, който прави костите крехки и чупливи и често води до развитие на остеопороза. Учените са на мнение, че нарушеният костен метаболизъм в следствие на системна липса на сън се дължи на специфични хормонални изменения.

Ефекта на недоспиването върху хормоните

Освен регенеративния и детоксикиращ ефект, който оказва върху тялото, сънят е пряко свързан с регулацията на хормоните мелатони и кортизол. Тези две вещества изпълняват множество есенциални функции в организма и влияят върху костния метаболизъм. Тяхната секреция е обвързана с т.нар. циркадни ритми (ден – нощ), които се регулират в зависимост от наличието или липсата на светлина.

Мелатонинът, известен още като хормон на съня, се произвежда в тъмната част на денонощието. Обратно, кортизолът, или хормон на стреса, се синтеза под въздействие на светлинни стимули. Тази правопропорционална зависимост между съня и двата хормона е тясно свързана с хомеостаза на костната система.

Една от основните функции на мелатонина в костния метаболизъм е да стимулира остеобластната (кост – формиращи клетки) активност и да понижава производството на остеокласти (кост – резорбиращи клетки). В по – големи дози хормонът насърчава производството на остеобласти и по този начин спомага изграждането на костна тъкан. Кортизолът има противоположно действие. Във високи дози той инхибира абсорбцията на калций и води до редукция в костната маса.  

Добре известен факт е, че недоспиването води до понижаване в мелатониновите нива за сметка на концентрацията на кортизола. Този негативен баланс провокира загуба на костна маса и повишава риска от остеопороза.

Витамин Д и сънят

Учените са открили зависимост между качеството и продължителността на съня и концентрацията на витамин Д. Освен че дефицитът на веществото провокира безсъние, липсата на сън може също да доведе до спад в неговите нива. Витамин Д е есенциален нутриент с директен ефект върху костното здраве. Той участва в усвояването на калция и фосфора и така играе основна роля в изграждането и поддържането на костната система.

Според статистическата информация организмът се нуждае от минимум 7 часа сън, за да се минимизира риска както от остеопороза, така и от редица други състояния, свързани с недоспиването. Данните сочат, че 5 или по – малко часа сън на денонощие повишават вероятността за развитие на заболяването с 95%.

Сънят и ставите

За онези, които страдат от артрит не е изненада, че неприятната болка и скованост често предизвикват безсънни нощи. По – интересното е, че обратна зависимост също е на лице. Някои учение споделят, че системната липса на сън осезаемо влошава симптомите на заболяването и чувствително повишава болката както през нощта, така и през деня. Освен това недоспиването може да провокира болката при ревматоиден артрит.

Учените все още не са открили всички причини за негативния ефект на безсънието върху ставите. Според тях една от предпоставките за отключване и влошаване на болезнеността е повишените нива на оксидативен стрес и ниската антиоксидантна активност на организма.

При недоспиване тялото не успява да се детоксикира и да възстанови силите си, което води до натрупване на свободни  радикали. Тези окислителни вещества увреждат клетките и тъканите с които влязат в контакт и предизвикват възпалителни процеси. В същото време недостатъчното часове сън водят до спад в мелатониновите нива. Наред с останалите си функции, хормонът изпълнява ролята на можещ антиоксидант, който противодейства свободните радикали.

Комбинацията от тези фактори води до повишаване на инфламаторните маркери в кръвта. Това води до задействане на възпалителен отговор в резултат на липсата на сън и е предпоставка за отключване и влошаване на проявленията на ревматоидния артрит.

Не на последно място, недоспиването влошава координацията, концентрацията и вниманието, понижава мускулния тонус и забавя действията. Всичко това е предпоставка за травми и наранявания в ежедневието.

Какво да предприемете

Хроничната липса на сън не бива да бъде пренебрегвана. Това е сериозно състояние, което значително влошава качеството на живот и скъсява неговата продължителност поради комплексното си въздействие върху цялото тяло. Съществуват много техники и средства, които можете да опитате, за да подобрите качеството и продължителността на сън. Първата и най – важна стъпка е да си създадете благоприятна среда, без дразнители и стимули, като електронни устройства, странични шумове и неудобен матрак. Можете да опитате техники за релаксация на нервната система, като:

  • Йога
  • Флотационна терапия
  • Медитативни техники
  • Дихателни упражнения
  • Арома терапия
  • Чай

Ако безсънието е провокирано от медицински проблем, тогава се консултирайте с лекар и първо решете него. В случай, че сънят не ви лови поради прекомерен стрес в службата или у дома е важно да се научите да го владеете. За да ускорите процеса и да успокоите нервната система можете да използвате Ваминтол. Това е подобрена формула на Валидола, която действа успокояващо, подобрява сърдечносъдовата и нервната функция и помага за редуциране на стреса.

Докато чакате съня, не забравяйте да се погрижите и за костите и ставите си с помощта на Мобилор и Мобилор сироп. Това са първокласни суплементи за опорно- двигателната система, които подпомагат нейните функции и я снабдяват с ценни хранителни вещества. Приемът им подобрява ставната мобилност и насърчава костното здраве.

Източници

Xu X, Wang L, Chen L, Su T, Zhang Y, Wang T, Ma W, Yang F, Zhai W, Xie Y, Li D, Chen Q, Fu X, Ma Y, Zhang Y. Effects of chronic sleep deprivation on bone mass and bone metabolism in rats. J Orthop Surg Res. 2016 Aug 2;11(1):87. doi: 10.1186/s13018-016-0418-6. PMID: 27485745; PMCID: PMC4970273.

Ochs-Balcom HM, Hovey KM, Andrews C, Cauley JA, Hale L, Li W, Bea JW, Sarto GE, Stefanick ML, Stone KL, Watts NB, Zaslavsky O, Wactawski-Wende J. Short Sleep Is Associated With Low Bone Mineral Density and Osteoporosis in the Women’s Health Initiative. J Bone Miner Res. 2020 Feb;35(2):261-268. doi: 10.1002/jbmr.3879. Epub 2019 Nov 6. PMID: 31692127; PMCID: PMC8223077.

Irwin MR, Olmstead R, Carrillo C, Sadeghi N, Fitzgerald JD, Ranganath VK, Nicassio PM. Sleep loss exacerbates fatigue, depression, and pain in rheumatoid arthritis. Sleep. 2012 Apr 1;35(4):537-43. doi: 10.5665/sleep.1742. PMID: 22467992; PMCID: PMC3296796.

1 thoughts on “Как системното недоспиване вреди на опорно – двигателната система

  1. Недялка калева каза:

    Аз отдавна ползвам Ваминтол. Намирам го за по добър от ВАЛИДОЛ, но за първи път намирам информация. БЛАГОДАРЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *