Здравни съвети

Препоръчителна дневна доза витамин С

Препоръчителна дневна доза витамин С

Витамин С или аскорбинова киселина е широко популярен водоразтворим витамин, който има редица благоприятни ефекти върху организма на човек. Сред тях са: мощните му антиоксидантни свойства; укрепването на имунната система и подпомагането й в борбата с различните  вируси и бактерии; заздравяването на капилярите, венците, по-лесното зарастване на рани; забавянето на процеса на стареене; участие в синтеза на колаген, който е необходим за растежа на тъканите и още много други ползи, които ни карат често да посягаме към него с профилактична или лечебна цел.

Колкото и безобиден да изглежда приемът му, обаче, неговото предозиране може да доведе до алергични реакции и обриви по кожата. Употребата на големи количества често създава проблеми със стомаха, болки, гастрит, диария.

Обратно – при недостиг на витамин С може да се появят симпоми като умора, слабост, задух, склонност към често боледуване. Острата му липса води до скорбут, за който е характерно кървене на венците, разхлабване и загуба на зъби, чести простуди, разширени вени и др.

Количеството на витамин С в организма се измерва най-точно  с кръвни тестове в лаборатория. Въпреки, че е водоразтворим и лесно се отделя с помощта на урината, все пак е добре да сте наясно от какъв прием имате нужда.  Ето какви са препоръчителните дневни дози, които зависят от пола и възрастта:

  • Обичайната профилактична дневна доза за мъже е 100мг.
  • Обичайната профилактична дневна доза за жени 80мг. Бременните могат да приемат около 90мг, а кърмачките около 120мг. 
  • По време на зимния сезон, както и при започнала настинка или грип, можете да увеличите приема  до лечебна доза, като безопасното количеството е в границите 500 – 2000мг.
  • При деца от 0 до 6 месеца обичайната профилактична дневна доза е до 40мг, от 6м до годинка – 50мг, от една до три години – до 15мг, от четири до осем години – 25мг, от девет до тринадесет години – 45мг.

Спазвайте препоръчителните дневни дози и включете в диетата си храни, които да ви набавят нужното количество  витамин С по естествен начин.