Здравни съвети

Лимон и витамин С

Лимон и витамин С

Вечнозеленото дърво на лимона е родом от Азия и ражда плодове целогодишно. Дъхавите и красиви лимони съдържат много полезни вещества, основно минерали и витамини, които укрепват имунната система и влияят благотворно на целия организъм. Всеизвестен е фактът, че приемът на лимони намалява риска от простуда, вирусни заболявания, анемия, сърдечно – съдови заболявания, развитие на рак, високо кръвно налягане. За много от тези му ползи допринася наличието на голямо количество витамин С – в 100 грама плод се съдържат около 65мг витамин С.

Лечебната сила на лимоните е безспорна. Поради киселия им вкус, те често се консумират в комбинация с други плодове – влизат в състава на много пресни сокове заедно с портокали, мандарини, нарове и т.н. Особено популярна е лимоновата вода – чаша вода с пресен сок от лимон в нея, която се пие сутрин на гладно. Друга полезна комбинация е класическото съчетание на изстискан в мед лимон. Този тръпчив плод се ползва и като подправка в кулинарията.

Ето още няколко по-малко познати, но  полезни варианти за използване на лимона,  съдържащия се в него витамин С, минерали, флаваноиди и други съставки в полза на организма:

  • При болки в гърлото, настинка или грип – усетите ли някой от тези симптоми, изстискайте сока на един лимон, добавете шепа едра сол и правете гаргара в продължение поне на минута. Повтаряйте често процедурата, докато болките в гърлото отминат.
  • При обилно течащ нос – попарете в гореща вода няколко сухи цветчета от подправката карамфил, добавете щипка канела, щипка мащерка. Прецедете отварата и изстискайте в нея сока на един лимон. Добавете малко мед и пийте течността поне няколко дни.
  • При афти в устата – разтворете сока на един лимон и добавете толкова количество вода, колкото е количеството на сока. Жабурете устата си често и афтите ще се повлияят добре.
  • При кървящи венци – можете да ги заздравите като ги натривате с бялото на лимоновата кора.
  • За храносмилане – ако сте преяли по някакъв повод, изяжте един резен лимон и той ще подейства като дижестив.