Здравни съвети

Къде има най-много витамин С

Къде има най-много витамин С

Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, силен помощник в борбата на имунната система с вирусите и бактериите, препарат с важно значение за кръвоносните съдове. Поради многото му благоприятни ефекти,  той е от съществено значение за човешкия организъм. 

Този толкова важен витамин може да се приема по два начина – с помощта на таблетки или чрез храната. Разбира се, по-добрият начин на усвояване е чрез хранителните продукти. Ето защо ще ви запознаем с тези от тях, които го съдържат в голямо количество.

  • Ягоди – този красив, вкусен и полезен плод е изключително богат на витамин С. Една порция ягоди съдържа около половината от необходимия дневен прием. За да извлечете максимална полза, най-добре ги яжте пресни.
  • Цитрусови плодове – лимоните, портокалите, грейпфурта, лайма са естествен източник на витамин С и пръв помощник на имунната система. Могат да се приемат както на цели плодове, така и под формата на пресни сокове.
  • Чушки – те са полезни с  високото си съдържание на витамин С и бета каротин. Тези вкусни зеленчуци защитават сърдечно-съдовата система, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и намаляват вероятността от инфаркт и инсулт.
  • Броколи – човек никога няма да сбърка с броколите, защото една порция от тях съдържа 90мг витамин С. Само ги щадете при термична обработка и не ги гответе прекалено дълго, защото ще загубят полезните си свойства.
  • Домати – един средно голям домат съдържа около 20-23мг витамин С. Освен това е богат на фибри, минерали, витамини Б6, бета каротин и др.
  • Листни зеленчуци – спанак, зелени салати, къдраво зеле, коприва, лапад, киселец – всички те са чудесен източник на витамин С, а сред тях фаворит е къдравото зеле със своите 130мг на порция.  За предпочитане е да ги консумирате в суров вид, а тези, които се нуждаят от обработка – не пресготвяйте.
  • Киви – малкият зелен плод съдържа витамин С в количества, по – големи от портокала. Богат е още на калий и е чудесен помощник на тези, които страдат от запек.
  • Гуава – обикновено в 100гр. плод се съдържат около 225мг. витамин С, а един плод гуава има около 125мг.

Витаминизирайте се с чудесните храни, които е създала природата и помогнете на имунната система да се преборва лесно с вирусите и настинките.