Здравни съвети

Дефицит на витамин С

Дефицит на витамин С

Витамините са от голямо значение за правилното функциониране на човешкия организъм и за укрепването на имунната система. Недостигът им може да доведе до различни неразположения, склонност към често боледуване и дори по-сериозни последици. 

Как да познаете, че в организма ви липсва нужното количество от този витамин?

  • Ако страдате от косопад, една от възможните причини е дефицита на витамин С. Това е така, защото той влиза в състава на веществата, които изграждат и поддържат колагена и белтъчините, отговорни за здравата коса.
  • Често боледуване и развитие на инфекции – витамин С е от голямо значение за имунната защита на организма. Ниските му нива са предпоставка за понижен имунитет и невъзможност за справяне с вирусите и бактериите, които са причинители на различни болести.
  • Умора – приемът на недостатъчно количество витамин С може да засили чувството на изтощение.
  • По-бавно зарастване на рани – липсата на достатъчно витамин С утежнява оздравителните процеси на епидермиса, а може да забележите и поява на синини.
  • Суха кожа – ако организмът не успява да си набавя необходимото количество витамин С, кожата става суха и грапава поради загубата на колаген и еластин.

Точната диагностика за количеството витамин С в организма се прави с помощта на кръвни тестове.

Какво трябва да направите ако установите дефицит на този толкова важен витамин?

Тъй като той не се произвежда от човешкото тяло, трябва да си го набавите отвън. Това е възможно по два начина:

  • Чрез прием на фармацевтични таблетки.
  • Чрез консумиране на храни, богати на витамин С – този начин е за предпочитане, тъй като е доказано, че усвояемостта на витамина е в пъти по-добра чрез храната. Консумирайте пресни ягоди, портокали, лимони, кивита, домати, листни зеленчуци. Богати на витамин С са също броколите, чушките, папаята, карфиола, ананаса, мангото. Храните, за които е нужно готвене, не трябва да бъдат подложени на термична обработка прекалено дълго, тъй като така се разрушават полезните им свойства.

Природата ни е дала чудесни дарове, с помощта на които набавянето на витамин С е лесно – възползвайте се!