Здравни съвети

Витамин С полезен ли е за кожата

Витамин С полезен ли е за кожата

За полезното действие на витамините се знае отдавна и на всички ни е ясно, че тяхната консумация носи полза. Витамин С не прави изключение. През 1928ма година унгарският физиолог д-р Алберт Сент-Дьодри изолира химическата формула на аскорбиновата киселина. Тя представлява водоразтворим нутриент, който има редица благоприятни ефекти върху организма. Един от тези ефекти е свързан с кожата. Витамин С се съдържа в дермиса(слоя кожа под повърхността, който се състои от съединителна тъкан) и епидермиса(външния, повърхностен слой) на кожата. Ето с какво допринася за нея:

  • Аскорбиновата киселина участва активно в синтеза на колаген. Колагенът е най-богатия протеин, наричан още протеин на младостта. Той обхваща между 25 и 35% от всички протеини в човешкия организъм. Неговите фибрили са в ставните връзки, сухожилията, хрущялите, кожата, костите, кръвоносните съдове. С участието си в синтеза му, витамин С предпазва образуването на бръчки по кожата и забавя стареенето. Хора, които след 40-45тата си година приемат чрез храната повече витамин С, са по-малко предположени към образуване на бръчки. Заедно с това насърчава производството и миграцията на фибробласти. Фибробластите предизвикват синтез и секреция на голям брой колагенови влакна и играят важна роля за възстановяване на тъканите. По този начин с помощта на витамин С се защитава кожата и се подпомага нормалното заздравяване на раните.
  • Витамин С е най-богатият антиоксидант в човешката кожа. Той е водоратворим и затова функционира във водните отделения на клетките. Когато кожата се излага на ултравиолетовите слънчеви лъчи, тя генерира реактивни кислородни видове – например пероксид. Витамин С предпазва кожата ни от оксидативния стрес, като неутрализира свободните радикали.
  • Намалява кръговете под очите и спомага за изглаждане тонуса на кожата.
  • Намалява потъмняването или обезцветяването на кожата – приемът на витамин С допринася за постигане на равномерен тен и избледняване на червеникави, кафеникави и други видове петна.
  • Подобрява хидратацията – за страдащите от суха кожа, витамин С е препоръчителен.

След като казахме какви са ползите, ето и какви са последиците за кожата от недостиг на аскорбинова киселина:

  • кръвоизливи по кожата и лицето.
  • по-трудно заздравявнае на рани.
  • преждевременна поява на бръчки, суха кожа, поява на нежелана пигментация.