Здравни съвети

Витамин С и бременност

Витамин С и бременност

По време на бременността в тялото на жената настъпват важни физиологични промени и то започва да се нуждае от по-големи количества  определени витамини и минерали. Те са нужни за функционирането на много системи и метаболитни процеси, а дефицитът им води до недоимъчни реакции и увреждания. Сред цялата палитра от  микронутриенти витамин С е от съществено значение, защото играе ролята на антиоксидант, който има важни функции за поддържане на имунната система в готовност да се справи с вирусите и брактериите, които я нападат. Освен това той участва в производството на протеина колаген, който се съдържа в костите, хрущялите, сухожилията и кожата.

По време на бременността нуждите на тялото са завишени. Ако за жените препоръчителният дневен прием на витамин С е 80мг, то за бременните той се покачва на 90мг. Правилният хранителен режим ще помогне на бъдещите майки да си го набавят по естествен път, тъй като природата ни е дарила с леснодостъпни хранителни продукти, богати на този важен витамин.

Като знаете каква е необходимата дневна доза и количеството витамин С, което се съдържа в различните продукти, лесно може да пресметнете каква порция трябва да изядете, за да си го набавите. Ето и няколко примера, които ще ви помогнат да се ориентирате:

Съдържание на Витамин С в 100гр. продукт:

Пипер – 185мг/100гр

Касис – 200мг/100гр.

Гуава – 225мг/100гр.

Шипка – 425мг/100гр.

Киви – 90мг/100гр.

Броколи – 90мг/100гр.

Портокал и лимон – 50мг/100гр.

Ананас – 45мг/100гр.

Зеле – 30мг/100гр.

Картофи – 20мг/100гр.

Хапвайте плодове и зеленчуци според вкуса си, за предпочитане в сурово състояние.

Разбира се, нужната доза витамин С може да се набави и с помощта на фармацевтични таблетки, но естественият начин, който ни е дала природата, е за предпочитане.

Отнасяйте се отговорно към своята бременност и към нуждите на бъдещото си дете и не лишавайте организма си от така необходимите му витамини и минерали.