Здравни съвети

Витамин С в портокала

Витамин С в портокала

Като един от най-мощните антиоксиданти и безспорен помощник в борбата на имунната система с вирусите и бактериите, витамин С има важно значение за целия организъм. Сред многото му благоприятни ефекти са забавянето на стареенето, заздравяването на капилярите, участието в синтеза на колаген, който е необходим за растежа на тъканите и други.

Този толкова важен витамин може да се приема по два начина – с помощта на таблетки или чрез храната.  Разбира се, по-добрият начин на усвояване е чрез хранителните продукти. Природата ни е дала много голям избор от плодове и зеленчуци, в които съдържанието на витамин С е достатъчно, за да не страда организма от дефицит. Сред тях е сочният и вкусен портокал.  Като имате предвид, че 100гр. от този плод съдържат 50мг витамин С и като знаете дневните препоръчителни дози, които са:

За мъже – около100мг 

За жени – около 80мг 

За бременни – около 90мг 

За деца –  от 0 до 6 месеца до 40мг, от 6м до годинка – до 50мг, от една до три години – до 15мг, от четири до осем години – до 25мг, от девет до тринадесет години – до 45мг,

лесно можете да пресметнете какво количество портокали на ден ви осигуряват защита от вируси и бактерии. 

Можете да хапвате цитрусовия плод както на цяло, така и под формата на фрешове. Освен това той се използва и като добавка в салатни дресинги, а и като съставка на ястия и десерти. Ето например една вкусна рецепта за портокалов крем:

Продукти: 3ч.ч. портокалов сок, 400гр. кондензирано мляко, 3 с.л. желатин, 2ч.ч. течна сметана, 1 брой портокал.

Начин на приготвяне: Разтворете желатина в една трета от портокаловия сок на котлона. Към сместа добавете останалия портокалов сок и загрейте всичко на водна баня. Охладете. Разбийте сметаната, добавете кондензираното мляко, охладената портокалова смес и разбъркайте. Разлейте в купички и оставете в хладилника да стегне. Нарежете портокала на парченца и преди поднасяне поставете парченце плод върху всяка купичка.

Да ви е сладко и пълно с витамин С!