Здравни съвети

4 естествени начина за подобряване на здравето на белите дробове

бели дробове

Здравето на белите дробове е от ключово значение за живота. Проблемите с дихателната система често са предпоставка за развитието на респираторни заболявания. Именно поради този факт, дихателния апарат изисква специално внимание. Трябва да се грижим за здравето на нашите бели дробове и дихателна система особено през сезона на вирусните инфекции.

Заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и кистозна фиброза се свързват със сериозни здравни рискове и оказват влияние върху общото ни здравословно състояние. Освен това, те могат да допринесат за развитието на други състояния, като сърдечно-съдови заболявания.

Витамин А и витамин С, заедно с червен женшен и кордицепс, са натурални средства, които могат да окажат благоприятно въздействие върху здравето на белите дробове. Тяхната роля в укрепването на имунната система и подпомагането на дихателната функция ги прави незаменими за поддържане на оптималното респираторно здраве.

Витамин А – здраве за белите дробове и алвеолите

Ние най-често свързваме витамин А със здравето на очите и доброто зрение. И все пак, този витамин не е важен само за очите – той има значение и за оптималното функциониране на цялата дихателна система.

Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, сред които са и витамини D, E и K. Тази специфична група витамини се абсорбират в стомашно-чревния тракт и се съхраняват в мастните тъкани и белите дробове. Важно е да се има предвид, че витамин А не се усвоява лесно от организма, а излишните количества могат да бъдат токсични. Витамин А играе критична роля за здравето белите дробове и алвеолите, които са малки въздушни проходи в белите дробове, участващи в обмяната на газове. Освен това, витамин А поддържа клетъчната структура и целостта на белите дробове през целия живот. 

Научните изследвания показват, че дефицитът на витамин А може да бъде свързан със сериозни проблеми като бронхопулмонална дисплазия – състояние, което засяга белите дробове и често засяга недоносените бебета. Дори умерен дефицит на витамин А може да увеличи риска от респираторни инфекции и тяхната рецидивна поява. За да поддържате оптималното състояние на белите дробове, е важно да приемате необходимото количество витамин А. Нормалните стойности за витамин А са 15-60 mcg/dL или 0,52-2,09 μmol/L. Препоръчва се дневен прием от 900 mcg витамин А за мъже и 700 mcg за жени.

Витамин А може да бъде открит и в разнообразни хранителни източници, като например сладки картофи, моркови и спанак. Ако обаче трудно си набавяте желаното количество витамин А чрез храната, добавките с витамин A могат да ви помогнат да поддържате вашето респираторно здраве в оптимално състояние.

Витамин C и функцията на белите дробове

Витамин C, известен също като аскорбинова киселина, не само притежава мощни антиоксидантни свойства, но също така има съществено значение за поддържането на здравето на белите дробове. Витамин C е водоразтворим витамин и не се съхранява в човешкото тяло. Това означава, че излишният витамин С се изхвърля от организма и рискът от токсичност е минимален. Въпреки това, този витамин изпълнява много важни функции в организма, включително поддържането на белодробната функция.

Научни изследвания показват, че ниският прием на витамин C е свързан с намалена функция на белите дробове както при мъжете, така и при жените. В допълнение, по-високите нива на витамин C са асоциирани с подобрена белодробна функция. 

Витамин C не само подпомага белодробната функция, но и намалява риска от заразяване с настинки и съкращава продължителността на боледуването. За да се осигури адекватен прием на този витамин, дневните дози са важни. Нива по-ниски от 2,5 милиграма на литър (mg/L) могат да сигнализират за дефицит на витамин C. Препоръчителните дневни дози са 90 mg за мъже и 75 mg за жени.

Източници на витамин C са разнообразни храни като цитрусовите плодове, например. В случай, че трудно си набавяте достатъчно витамин C от храната, можете да си го набавите под формата на хранителни добавки. Те могат  лесно да бъдат усвоени от организма, като същевременно намаляват риска от стомашни раздразнения или диария. 

Червен женшен и имунната подкрепа

Червеният женшен е растение с хилядолетна история в азиатската народна медицина. Въпреки традиционно билката се използва при проблеми като мъжко безплодие и еректилна дисфункция, научните изследвания подчертават потенциала му като мощно средство за подпомагане на дихателната система.

Червеният женшен е силно антивирусно средство, което може да предпази от различни инфекции, сред които и грип А. Растението стимулира имунната система и намалява възпалението на белите дробове, свързано с тези вируси. В съчетание с витамин C, червеният женшен е мощен инструмент за намаляване на възпалението на белите дробове и подобряване на активността на имунната система. Той осигурява подкрепа на естествените клетки убийци, които са отговорни за борбата с грипни инфекции.

Тази уникална билка е адаптоген, което означава, че помага на организма да се справи със стреса. Червеният женшен подсилва устойчивостта на тялото към стресови фактори и подобрява защитните сили на организма срещу вирусни атаки.

Дозировката на червения женшен не е стандартизирана, но обикновено се препоръчват дневни дози от 200-600 mg, за да се насърчи здравето на белите дробове. Неговите антивирусни и противовъзпалителни свойства го правят мощен съюзник за поддържане на здравето на дихателната система, особено при инфекциозни заболявания.

Кордицепс и здравето на белите дробове

Кордицепс е част от голямо семейство от над 400 различни видове гъби, като Cordyceps Sinensis е един от най-изследваните видове. Този уникален вид гъба се използва в древната китайска медицина от хиляди години. Употребата й е свързана с широк спектър от заболявания – от белодробни, сърдечни и бъбречни проблеми до стимулиране на дълголетието и подобряване на общото здраве.

Съвременните научни изследвания потвърждават връзката между кордицепс и здравето на белите дробове. Например, проучвания, проведени с участието на хора страдащи от астма, показват, че кордицепс може да подобри качеството на живот на тези с умерена до тежка персистентна астма. Ползите от кордицепс не се ограничават само до хората с астма. Гъбата е полезно средство за подобряване на белодробната функция и издръжливост при физически натоварвания. Препоръчителната доза за прием на Кордицепс може да варира между 1000 mg и 3000 mg, в зависимост от индивидуалните нужди. 

В заключение

Оптималното функциониране на дихателната система и поддържането на здравето на белите дробове са от съществено значение за нашето общо здраве и благосъстояние. Витамин A е важен за поддържане на здравето на белите дробове и за оптималното функциониране на дихателната система. Витамин C подобрява респираторната функция и помага за предотвратяване на заболяванията на дихателната система.

Червеният женшен и кордицепс също имат ключова роля в поддържането на белите дробове. Те оказват подкрепа на дихателната система и укрепват имунитета, осигурявайки ни по-голяма устойчивост срещу инфекции и възпаления.

Източници: 

  1. Biesalski HK, Nohr D. Importance of vitamin-A for lung function and development. Mol Aspects Med. 2003;24(6):431-440. doi:10.1016/s0098-2997(03)00039-6 
  2. Vitamin A Test. ucsfhealth.org. https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/003570. Published 2020. Accessed August 17, 2020. 
  3. Gilliland FD, Berhane KT, Li YF, Gauderman WJ, McConnell R, Peters J. Children’s lung function and antioxidant vitamin, fruit, juice, and vegetable intake. Am J Epidemiol. 2003;158(6):576-584. doi:10.1093/aje/kwg181 
  4. Pearson P, Britton J, McKeever T, et al. Lung function and blood levels of copper, selenium, vitamin C and vitamin E in the general population. Eur J Clin Nutr. 2005;59(9):1043-1048. doi:10.1038/sj.ejcn.1602209
  5. Hemilä H. Vitamin C and Infections. Nutrients. 2017;9(4):339. Published 2017 Mar 29. doi:10.3390/nu9040339 
  6. Lee SM, Bae BS, Park HW, et al. Characterization of Korean Red Ginseng (Panax ginseng Meyer): History, preparation method, and chemical composition. J Ginseng Res. 2015;39(4):384-391. doi:10.1016/j.jgr.2015.04.009
  7. Kim H, Jang M, Kim Y, et al. Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol. 2016;68(3):406-420. doi:10.1111/jphp.12529 
  8. Wang N, Li J, Huang X, Chen W, Chen Y. Herbal Medicine Cordyceps sinensis Improves Health-Related Quality of Life in Moderate-to-Severe Asthma. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:6134593. doi:10.1155/2016/6134593 
  9. Yu X, Mao Y, Shergis JL, et al. Effectiveness and Safety of Oral Cordyceps sinensis on Stable COPD of GOLD Stages 2-3: Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2019;2019:4903671. Published 2019 Apr 3. doi:10.1155/2019/4903671

1 thoughts on “4 естествени начина за подобряване на здравето на белите дробове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *