Здравни съвети

Микотерапия: най – важното за скритата сила на лечебните гъби

Микотерапия: най – важното за скритата сила на лечебните гъби

Гъбите се използват от векове както за храна, така и като лечебно средство. Здравните им ползи са добре познати на древните народи в Азия, Европа и Америка, където различни видове гъби заемат важна част в традиционната медицина. Всъщност, полезните им свойства били толкова почитани в миналото, че приемът на лечебни гъби бил привилегия само за най – високостоящите в обществото. Според вярванията, продължителният прием на някои видове, като рейши, забавя стареенето и удължава продължителността на живота. Друго популярно приложение на тези ценни биологични организми била употребата им в духовни ритуали.

В съвременната медицина, използването на витални гъби бележи началото си с откритието на пеницилина през 1928 г. Вдъхновени от лечебния потенциал на гъбите, учените започват да ги проучват и изследват все по – задълбочено. Както се оказва, медицинските гъби притежават не само комплексен нутритивен състав, а и широка гама от биоактивни вещества, които притежават свойството да подсилват естествените защитни сили на организма и да му помагат да се справя с болестите. Точно затова екстрактите от витални гъби са широко разпространени във фармакологията и могат да се срещнат в голям брой медикаменти. В наши дни терапията с гъби, наричана още фунготерапия / микотерапия, е изключително популярна и често се прилага като съпътстващо лечение при множество състояния.

Накратко за гъбите

Гъбите са уникални биологични организми, които не спадат нито към животинското, нито към растителното царство. Тялото на гъбите е изградено от нишки, чието общо название е хифи. Заедно хифите образуват мицел.  Въпреки че само най – примитивните от гъбичните организми живеят във вода, всички видове имат нужда от влага, за да се развиват. Най – голям дял от семейството на гъбите заемат почвените видове, но тези разнообразни организми могат да се развиват върху практически всяка повърхност.

В екологичен аспект, гъбите играят основна роля в поддържането на екосистемите и почвения баланс, тъй като се грижат за разграждането на органичните съединения до прости неорганични субстанции. По този начин растенията успяват да абсорбират и асимилират необходимите вещества и да изградят нови органични съединения, затваряйки хранителната верига. Поради специфичния си начин на хранене, гъбите изобилстват от ценни нутриенти.

На какво се дължи лечебната сила на медицинските гъби

Както вече споменахме, гъбите са уникални биологични организми, които се развиват и хранят по специфичен начин. За разлика от растенията, те не се нуждаят от светлина, за да фотосинтезират. Вместо това мицелът изпълнява роля на своеобразна коренова система, която извлича хранителни вещества от почвата или повърхността, върху която се развива гъбата. Също така имунната система на гъбите се разполага в мицела. В допълнение, клетъчните стени на гъбите са изградени от полизахариди и протеини, които също допринасят за полезните им свойства.

Благодарение на комплексните сигнални механизми и еволюиралата имунна система, гъбите ефективно се борят с микроби и други агресори, които често са опасни и за човешкия организъм. Някои видове гъби съдържат повече от 150 биоактивни вещества, сред които антиоксиданти, ензими, витамин (особено от група В), минерали, есенциални аминокиселини. Приемът на витални гъби снабдява организма с всички тези нутриенти и освен това може да окаже благоприятно въздействие върху стомашно – чревния тракт. Съдържащите се в гъбите хитин, хемицелулоза и други въглехидрати са перфектен пребиотик. Осигурявайки храна за чревния микробиом, гъбите подсилват естествените защитни сили на организма и балансират чревната микрофлора. Други полезни свойства на медицинските гъби включват:

  • Противовъзпалително въздействие
  • Противоракови свойства
  • Антибактериални, антипаразитни  и антивирусни свойства
  • Хепатопротективно въздействие
  • Положителен ефект върху сърдечносъдовата система
  • Против оксидативен стрес
  • Противоалергични свойства
  • За поддържане на добър външен вид и младост
  • Регулиране на теглото

Как се приемат лечебните гъби

Голяма част от виталните гъби са ядливи и често присъстват в менюто на някои народи. Съществуват, обаче, и витални гъби, които не са подходящи за ядене. Най популярните начини за приемане на медицински гъби са под формата на ектракт или на прах.

Екстракт

Екстрактите, или извлеците, се извличат от стрити на прах сушени гъби, които се поставят в разтворител. Обикновено това е вода или алкохол. Екстрактите са с около 20 пъти по- висока концентрация от прахообразната форма. Те оказват много по – бързо и силно въздействие върху имунната  система и се асимилират по – лесно от организма. Техният недостатък е, че съдържат само разтворимите вещества в състава на гъбата. Характерното при екстрактите е, че могат да се използват за селективно третиране на определени състояния. Екстрактът от медицински гъби често се предлага в капсули.

Прахообразна форма

Приемът на витални гъби в прахообразна форма е древна практика. Освен че могат да се приемат директно, сушените и стрити гъби се пресоват в таблетки или се влагат в капсули. Гъбният прах съдържа пълния спектър от полезни вещества, но е с по – ниска концентрация на нутриенти и се абсорбира по – трудно от стомаха. Популярно приложение на прахообразната форма е като добавка към смути, сок, супа и дори кафе.

Друг начин за приемане на витални гъби е като ги включите към менюто си. Освен множество здравни ползи, те ще внесат разнообразие и екзотика към диетата ви.

Популярни витални гъби  

Рейши

Рейши са едни от най – популярните витални гъби. Те са дървесен вид и растат по стволовете на дърветата. Тялото им е твърдо като корк и с горчив вкус. Не се ядат, използват се само с лечебна цел. Някои хора ги наричат естествено средство против тревожност и депресия, тъй като притежават отличителното свойство да успокояват нервната система и да подобряват настроението. Тази им способност се дължи на съединения, наречени  тритерпени, които успокояват безпокойството и подобряват съня. в допълнение, тези съединения спомагат възстановяването на нервната система и подобряват фокуса. Други ползи от приема на рейши включват регулиране на имунната функция, балансиране на теглото и противодействане на рака.

Шийтаке

Това са дървесни гъби с приятен вкус и месеста текстура, които се считат за истински деликатес. Шийтаке растат върху разлагащи се стволове на дървета като дъб и клен. Още от древността тези гъби са познати като „Еликсир на живота“, тъй като стимулират имунната система, противодействат свободните радикали и се борят с рака. Приемът на шийтаке подсилва организма и редуцира вредния ефект на противораковите лекарства. Гъбите често се предписват като съпътстваща терапия при химиотерапия. В допълнение, шийтаке създават биофилм върху повърхността на зъбите, който предотвратява наслагването на плака. Гъбите предпазват гастро – интестиналния тракт, подобряват чернодробната дейност, насърчават тъканната регенерация и балансират холестерола.  

Майтаке

Тези гъби са с плътно тяло и изключителен вкус, поради което намират широко приложение в кулинарията. Растат на клъстери в основата на дърветата. Майтаке се слави като мощен адаптоген и силен имуностимулатор. Според някои изследвания, приемът на майтаке причинява апоптаза (клетъчна смърт) на клетките на рака на гърдата. Още повече, гъбата инхибира имуносупресията, причинена от някои лекарства за химиотерапия. По този начин майтаке редуцира хематологичната токсичност и подсилва имунитета. Учените смятат, че съдържащите се в гъбата полизахариди са основните прекурсори на имуностимулиращия ѝ ефект. Не на последно място, консумацията на майтаке има невропротективен ефект и лекува стомашно – чревни разстройства.

Ако искате да се погрижите за здравето си и да предоставите на организма си невероятните ползи от приема на витални гъби, New Vital е точно за вас! Тази уникална хранителна добавка съдържа комплекс от 3 витални гъби, който се усвоява лесно от организма и има общоукрепващо въздействие. Не се колебайте, поръчайте веган капсулите от нашия онлайн магазин още сега!  

New Vital – Шийтаке, Майтаке и Рейши 120бр. растителни капсули

64.99 лв.
New Vital е висококачествена хранителна добавка с натурален състав, създадена на базата на три популярни витални гъби. Съдържащите се в суплемента гъби шийтаке, майтаке и рейши снабдяват организма със здраве и виталност, подсилват имунитета и подобряват дейността на сърдечно – съдовата система като регулират холестеролните нива и балансират кръвното налягане. Уникалната производствена технология запазва всички полезни свойства на лечебните гъби и осигурява висока ефективност и отлична усвояемост на веган капсулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *