Здравни съвети

Връзката между приема на глюкозамин и физическата активност

Връзката между приема на глюкозамин и физическата активност

Повишената физическа активност може да бъде потенциален риск за нараняване на ставите. Това се получава поради повтарящите се силови или разтегателни движения. Когато се извършват интензивни физически упражнения с голямо натоварване, ставите могат да бъдат подложени на значителен стрес и напрежение. При продължителна и повтаряща се физическа активност, това може да доведе до наранявания и увреждания на ставите.

Ставите, които поддържат човешкия скелет са сложна структура, включваща хрущяли, връзки, сухожилия, мембрани и синовиални течности. Те се класифицират въз основа на структурата и функцията си. Най-голямото движение се осъществява чрез синовиалните стави, които са и най-мобилни. Следват още хрущялните стави и фиброзните стави.

Синовиалните стави съдържат ставен хрущял, който е съставен от комбинация от вода, протеогликани, колаген и други протеини. Тези компоненти осигуряват гладка повърхност, която намалява триенето при движение и предоставя опора за дейности, които изискват по-голямо натоварване. За да се предотвратят бъдещи наранявания на ставите и да се отстранят съществуващи проблеми, могат да се приемат хранителни добавки, които подпомагат здравето на ставите. 

Едно такова съединение е глюкозаминът. Той е хрущялен компонент, който може да бъде приеман като хранителна добавка и има висока усвояемост от организма. Глюкозаминът има потенциал:

  • да подобри състоянието на хрущялната тъкан
  • да укрепи ставите
  • да помогне за възстановяването на повредените ставни хрущяли
  • да подобри гладкото движение на ставите

Предполага се, че съединението стимулира производството на гликозаминогликани, които са важна част от хрущялната матрица. Това може да помогне за подобряване на структурата и функцията на ставите.

Остеоартрит и прием на глюкозамин

Остеоартритът е заболяване, което засяга ставите и се характеризира с болка и разрушаване на ставния хрущял. Въпреки че остеоартритът най-често се развива с течение на времето и се получава с напредване на възрастта, нараняването на ставите в ранна възраст може да допринесе за ускорената дегенерация на хрущяла.

Научните проучвания показват, че хората, които са претърпели нараняване на ставите като деца или тийнейджъри, имат три пъти по-висок риск от развиване на остеоартрит на коляното до 65-годишна възраст. Това подчертава значимостта на предпазването на ставите от наранявания, особено в по-млада възраст.

Глюкозаминът е важен компонент на протеогликаните, които се намират в хрущяла. Той играе важна роля в поддържането на структурата и функцията на ставите. Приемът на хранителни добавки, включващи глюкозамин може да предотврати разрушаването на хрущяла, да поддържа скоростта на хрущялния синтез и да възстанови увредените тъкани. Непрекъснато се провеждат клинични изследвания, които проучват най-ефективните стратегии за дозиране на глюкозамин с цел постигане на най-добри резултати в терапията. Въпреки че повечето изследвания подкрепят положителните ефекти на глюкозамина върху ставите, има нужда от по-нататъшни проучвания, за да се потвърдят тези резултати и да се установят точните механизми на действие.

Проучванията върху глюкозамина

Проучванията върху глюкозамина са обнадеждаващи за хората, които страдат от ставни заболявания. Изследванията върху хора и животни показват някои разлики в резултатите. Това най-вероятно се дължи на различията в дозировката и методологията на изследване.

В изследванията при хора, най-често се използват дози от около 1500 mg глюкозамин на ден. Резултатите от тези изследвания са разнородни и нееднозначни. Въпреки това, някои проучвания показват положителни ефекти от приема на глюкозамин – подобряване на състоянието на ставите и намаляване на симптомите на остеоартрит. От друга страна, в изследванията върху животни се прилагат дози, които максимизират плазмените концентрации на глюкозамин. Тези проучвания показват по-обнадеждаващи резултати, включително подобрение на хрущялната тъкан и забавяне на разрушаването й.

Важно е да се отбележи, че реакцията на глюкозамин може да варира от човек на човек в зависимост от фактори като възраст, състояние на ставите и общо здраве. 

Защитни ефекти на глюкозамина

Глюкозаминът притежава защитни ефекти върху хрущялната тъкан. Едно проучване, проведено сред футболисти показва, че приемът на 2000 mg глюкозамин на ден в продължение на 16 седмици намалява разграждането на колаген тип II и същевременно поддържа синтеза на колагена. Това потвърждава ролята на глюкозамина в защитата и поддържането на здравите хрущяли при спортуващите хора.

Друго проучване, проведено сред футболисти и ръгбисти, сравнява ефектите от различните дозировки глюкозамин. Установено е, че при по-високата доза от 3000 mg на ден съотношението между разграждането на хрущяла и синтеза на хрущял се понижава от 0,15 на 0,10 след три месеца. При групата, приемаща 1500 mg глюкозамин на ден, също се отчита намаляване в съотношението на разграждане на хрущяла към хрущялния синтез, но по-слабо.

Тези проучвания подчертават положителните ефекти на глюкозамина върху защитата на хрущялната тъкан. Въпреки това, за да получите конкретни препоръки за дозиране и ефективност във вашия индивидуален случай, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист.

Възстановяващи ефекти на глюкозамина

Глюкозаминът играе важна роля във възстановяването от наранявания на ставите. Когато ставите са наранени, глюкозаминът може да помогне за регенерацията и възстановяването на хрущяла и другите структури на ставата. Този вид подобрение във функцията на ставата е от съществено значение, тъй като намаляването на времето за възстановяване след наранявания и може да бъде от полза за спортистите. По-бързото възстановяване може да им позволи да се върнат по-скоро към тренировките и състезанията. По този начин се подобрява тяхната издръжливост и се подпомагат техните спортни постижения в дългосрочен план.

Забавено прогресиране на ставната дегенерация

Глюкозаминът може да бъде ефективно средство за забавяне на прогресирането на ставната дегенерация. Проучване, проведено в продължение на три години с 202 пациента, изследва ефикасността на глюкозамин сулфат в доза от 1500 mg на ден за предотвратяване на прогресията на остеоартрит на коляното. Резултатите показват, че при групата, приемаща глюкозамин ширината на ставното пространство не се влошава, за разлика от групата на плацебо. Ширината на ставното пространство е индикатор за прогресиране на остеоартрита. Освен това, в групата на глюкозамин се наблюдава значително подобрение на симптомите и по-добри остеофитни резултати (костни шипове), в сравнение с групата на плацебо. Тези резултати подчертават положителния ефект от приема на глюкозамин върху забавянето на ставната дегенерация.

В заключение 

Изграждането, поддържането и възстановяването на здравословната функция на ставите са от съществено значение за поддържане на здравословни навици за през целия живот и запазване на активен начин на живот в по-късна възраст. Глюкозаминът представлява важен елемент за поддържането на здравето на ставите и е препоръчителен за хората, които се занимават активно със спорт. При избора на хранителни добавки и разработването на протоколи за физическа активност, е препоръчително да се вземат предвид положителните резултати и безопасността при приема на глюкозамин. Mobilor® е усъвършенствана формула, която насърчава здравето на костите и ставите, като същевременно подобрява функционалността на опорно-двигателния апарат.

Препоръчани продукти

Mobilor / Мобилор – за стави и кости 120 таблетки

Original price was: 38.98 лв..Current price is: 31.18 лв..
Mobilor® е висококачествен продукт, който подпомага поддържането на здрав опорно – двигателен апарат. Уникалната комбинация от внимателно подбрани съставки благоприятства състоянието на ставите и костите. С всяка дневна доза Mobilor®, вие получавате 200 мг. първокласен хидролизиран колаген тип II – основен градивен елемент на опорно – двигателната система. Още в първите месеци на прием на добавката ще усетите подобряване на състоянието си и облекчаване на ставната болка.

Мобилор сироп / Mobilor liquid – 300 ml

Original price was: 38.98 лв..Current price is: 31.18 лв..
Mobilor® сироп е нова течна формула, която осезаемо подобрява здравето на опорно – двигателния апарат и насърчава неговите функции. Първокласната хранителна добавка се отличава с балансирано съдържание на ценни нутриенти, които се усвояват оптимално от организма. Всяка от прецизно подбраните съставки изпълнява важни роля в поддържането на здрави кости и стави. С Mobilor® сироп ще усетите осезаемо подобряване на симптомите на болка и дискомфорт и ще се радвате на по – голяма ставна подвижност!

Източници:

  1. Gelber AC, Hochberg MC, Mead LA, Wang NY, Wigley FM, Klag MJ. Joint injury in young adults and risk for subsequent knee and hip osteoarthritis. Ann Intern Med. 2000;133(5):321-328. doi:10.7326/0003-4819-133-5-200009050-00007
  2. McCarty MF, O’Keefe JH, DiNicolantonio JJ. Glucosamine for the Treatment of Osteoarthritis: The Time Has Come for Higher-Dose Trials. Journal of dietary supplements. 2019;16(2):179-192. doi:10.1080/19390211.2018.1448920
  3. Patel, Kamal, Glucosamine. com. 2019, Aug 14. Retrieved from: https://examine.com/supplements/glucosamine/research/#inflammation-and-joint-health_interventions-restricted-to-athletes
  4. Tsuruta A, Horiike T, Yoshimura M, Nagaoka I. Evaluation of the effect of the administration of a glucosamine‑containing supplement on biomarkers for cartilage metabolism in soccer players: A randomized double‑blind placebo‑controlled study. Mol Med Rep. 2018;18(4):3941-3948. doi:10.3892/mmr.2018.9396
  5. Nagaoka I, Tsuruta A, Yoshimura M. Chondroprotective action of glucosamine, a chitosan monomer, on the joint health of athletes. Int J Biol Macromol. 2019;132:795-800. doi:10.1016/j.ijbiomac.2019.03.234
  6. Ostojic SM, Arsic M, Prodanovic S, Vukovic J, Zlatanovic M. Glucosamine administration in athletes: effects on recovery of acute knee injury. Res Sports Med. 2007;15(2):113-124. doi:10.1080/15438620701405248Beattie KA, Duryea J, Pui M, et al. Minimum joint space width and tibial cartilage morphology in the knees of healthy individuals: a cross-sectional study. BMC Musculoskelet Disord. 2008;9:119. Published 2008 Sep 8. doi:10.1186/1471-2474-9-119

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *