Здравни съвети

Как да поддържаме здрави кости и стави във всички възрасти

Как да поддържаме здрави кости и стави във всички възрасти

Изграждането на опорно – двигателния апарат е дълъг и сложен процес, който продължава цели 20 години. Формирането на костите и мускулите започва през четвъртата, а на ставите през шестата гестационна седмица от бременността и завършва с финалното калциране на костните краища около 20 годишна възраст. През всеки етап от това развитие костите и ставите изискват адекватна грижа, за да се развиват правилно и да останат здрави с напредване на възрастта.

Най – важното за опорно – двигателния апарат

Мускулите, костите и ставите са градивните елементи на опорно – двигателния апарат. Те структурират тялото и ни осигуряват мобилност. Всеки елемент от тази прецизна система изпълнява есенциална функция, която гарантира правилната работа на всички останали компоненти. Синхроничното взаимодействие между всички части на мускулно – скелетната система ни гарантира безпроблемно придвижване и протекция на вътрешните органи.

Костите оформят скелета, държат ни изправени, участват в минералния обмен и производството на кръвни клетки. Противно на общото разбиране, костите са активен орган, формиран от жива тъкан, която се обновява постоянно. Костните клетки (остеоцити и остеокласти) отговарят за производството и резорбцията на костен матрикс. Основният химичен състав на костите е колаген, вода, осеин, мазнини, калциев фосфат.  

Мускулите изграждат вътрешните органи, структурират позата, вземат участие в регулирането на телесната температура, обмяната на веществата. 50% от телесната маса е съставена от мускули, които съдържат вода, протеини (в т.ч. колаген), липиди и други вещества. Те осигуряват придвижването на тялото като дърпат костите, към които са прикрепени. Мускулният тонус се грижи за стойката.

Ставите са подвижните елементи, които осигуряват пространствената мобилност на тялото. Те свързват две или повече кости и им позволяват да се сгъват и разгъват и/или да се въртят. Ставната капсула обгръща ставите и костите, които те свързват. Всички ставни елементи (хрущяли, синовиална мембрана и синовиа, лигаменти) се грижат за плавното и безболезнено движение. Един от есенциалните компоненти на хрущялите и синовиата е колагенът.

Развитие на опорно – двигателния апарат

Както вече споменахме, развитието на мускулно – скелетната система започва още в самото начало на ембрионалния период и се развива в продължение на две десетилетия. През целия този период мускулите, костите и ставите нарастват и стават по – здрави и устойчиви на стрес и външни фактори. Здравето на опорно – двигателния апарат е важно както за способността ни да се движим, така и за поддържане на хомеостаза в организма.

Още в пренаталния период на бременните се препоръчва да започнат прием на витамини и да се хранят правилно, за да осигурят правилно развитие на ембриона. В периода след раждането бебето продължава да получава есенциалните нутриенти чрез кърмата (адаптирано мляко). На по – късен етап храненето остава един от основните фактори за правилно формиране на опорно – двигателния апарат.

Колагенът и опорно – двигателния апарат

Може би ви направи впечатление, че една от важните съставките на мускулно – скелетната система е колагенът. Всъщност, този есенциален протеин е най – изобилният в човешкото тяло. Той е с висока концентрация в извънклетъчния матрикс и участва в изграждането на всички съединителни тъкани в човешкия организъм. Освен това, колагенът служи като клетъчна спойка и градивен елемент на хрущялите, синовиалната течност, сухожилията, костите, роговиците на очите, зъбите, кръвоносните съдове, кожата, ноктите, косата.

Тялото синтезира ценния белтък самостоятелно, като този процес протича с най – голяма сила до 25 – годишна възраст. След този период синтезът на колаген започва постепенно да спада. Около 40 – годишна възраст се забелязват първите признаци, а около 50г. промените вече са осезаеми. Спадането на нивата на фиброзния протеин в течение на годините има решаваща роля в преждевременното състаряване, появата на бръчки, влошаването на вида на косата, чревното здраве, състоянието на мускулно – скелетната система.

Именно между 45 – 50 годишна възраст много хора започват да страдат от ставни и костни проблеми. Обикновено това е моментът, в който започват да приемат хранителни добавки с колаген с цел третиране и облекчаване на дискомфорта. Колагеновите суплементи действително са подходящ начин за снабдяване на организма с колаген, но за най – добри резултати приемът им трябва да започне в много по – ранен етап. Приемът на колаген е едната страна на монетата. В същото време е важно да полагате постоянна грижа за здравето на опорно – двигателния си апарат.

Храната като източник на нутриенти

Както добре знаете, храната е онова, което снабдява човешкото тяло с хранителните вещества, необходими за изграждане на клетките и енергия. Колкото по – балансирано и пълноценно се храните, толкова по – здрави ще бъдете. Освен че не носят ползи за организма, преработените храни, без истинска нутритивна стойност, газираните напитки, кофеина, захарта, алкохола компрометират метаболизма и вредят на здравето. Те допринасят за обостряне на възпалителните процеси и могат да влошат ставната болка.

В допълнение, липсата на нутриенти, особено минерали, в храната принуждава организма да извлича необходимите количества от костите, което нарушава структурата и устойчивостта им. Тютюнопушенето, от друга страна, нарушава асимилирането и метаболизма на витамин С. Всички тези фактори допринасят както за нутритивни дефицити, така и за компрометиран колагенов синтез.

Независимо избягването на вредни храни е важно и да предоставяме на тялото си подходящите. Разбира се, правилното хранене е задължително за всички възрасти. Най – важните хранителни вещества, необходими за изграждане на здрави кости и стави са:

  • Омега – 3 есенциални мастни киселини
  • Витамини С, Д, К2
  • Калций, Магнезий

Физическа активност за устойчиви кости и стави

За всички е ясно, че движението и спорта са в основата на доброто здраве – подобрено психо – емоционално състояние, подсилен метаболизъм,  силна имунна система, концентрация и фокус, мотивация…

Това, което повечето хора не знаят, обаче, е че степента на физическо натоварване предопределя и здравината на костите и ставите. Всъщност, за да сте сигурни, че опорно – двигателния апарат на децата ви се изгражда правилно е необходимо да им осигурявате редовна доза порт. Умереното натоварване на костите в детска възраст допринася за изграждане на по – голяма костна плътност и тонизиране на мускулатурата.

Здравите мускули и кости са основна предпоставка за предпазване на ставите от травми. Освен това тонизираната мускулатура подобрява кръвообращението и притока на хранителни вещества към костите и ставите. Още повече, поддържането на добра форма подобрява стойката и по този начин намалява претоварването на определени мускулни групи и стави. Затова се старайте да спортувате и да сте физически активни през целия си живот и научете децата си на същото.

Ролята на теглото

Поддържането на оптимално тегло е задължително, ако искате да имате здрави кости и стави. Като естетическия елемент теглото оказва директно влияние върху опорно – двигателния апарат, както и всички останали витални системи. По – рано говорихме за това, че именно мускулно – скелетната система носи тялото и го държи изправено. Съвсем логично, колкото повече постоянна тежест слагаме върху това скеле, толкова по – податливо става то на травми и заболявания.

Редица изследвания доказват, че само 1 килограм допълнително тегло повишава натоварването върху ставите на колената 4 пъти по време на движение. В дългосрочен план това причинява натиск и хрущялно търкане. В допълнение, проучванията показват, че натрупването на излишни мазнини провокира освобождаването на цитокини и други про-възпалителни вещества. По този начин болката и възпалението при артритни състояния значително се влошават. Хората, които са обездвижени и страдат от наднормено тегло са много по – склонни към развитие на фибромиалгия.

Mobilor® за здрави кости и стави

В случай че вече изпитвате дискомфорт или болка в костите и ставите, е добра идея да започнете прием на подходяща хранителна добавка. Mobilor® е първокласен суплемент, който благоприятства здравето на опорно – двигателния апарат. Балансираната му формула съдържа колаген тип II, витамин С, метил – сулфонил метан (МСМ), глюкозамин, хондроитин и манган. Всички тези вещества доказано подхранват костите и ставите и допринасят за облекчаване на ставната болка. Повече за Mobilor® можете да прочетете тук.

Не чакайте болката да дойде, за да се погрижите за здравето на опорно – двигателния си апарат. Вземете мерки още сега и научете и децата си как да се грижат за здравето на костите и ставите си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *