Здравни съвети

Да подсилим детския имунитет естествено преди учебната година

Да подсилим детския имунитет естествено преди учебната година

Освен прекия здравословен риск и потенциално изгубените учебни и работни дни, боледуването на децата е и сериозно финансово изпитание за семейния бюджет. Още повече, в дългосрочен план редовното боледуване може да отключи хронични състояния и да доведе до резистентност към често употребявани лекарства. За съжаление, всички тези  потенциални негативи са реалността на множество семейства в България и по света. Именно поради тези причини все повече родители търсят начини да подсилят имунната система на децата си, за да предотвратят разболяването.

Разбира се, подобряването на естествените защитни функции на детския организъм е особено важно преди началото на новата учебна година. Независимо дали става въпрос за ясла, градина или училище, постъпването в учебното заведение и влизането  в контакт с голям брой деца поставя имунната система на всяко от тях под голямо напрежение и изпитва устойчивостта ѝ на агресори.  За щастие, природата ни е дарила с голям брой натурални средства, които естествено да стимулират имунната система и да подобрят дейността ѝ.

Правилното хранене като основа на доброто здраве

Едва ли ще ви изненадаме, като ви кажем, че правилното хранене стои в основата на устойчивия организъм. Въпреки че, в наши дни навсякъде се говори за важността на здравословната диета, затлъстяването, храносмилателните разстройства и малнутрицията в резултат на недостатъчен прием на ценни хранителни вещества чрез храната се превръщат в тревожни тенденции.

Според данни от проучване с национален мащаб, един от трима първокласници е с наднормено тегло, а над 25% от всички подрастващи страдат от затлъстяване. За съжаление, тенденцията е за покачване на тези стойности. Двете основни причини са неправилното хранене и обездвижването. Всеки излишен килограм стресира организма и всички витални системи и отслабва имунитета. Не случайно затлъстелите хора са много по – податливи на сезонни настинки и грипове.

Ако искате да предпазите детето си от тази страшна диагноза, непременно обърнете внимание на диетата на цялото си семейство. Все пак личният пример е най – добрият учител! Изключете от менюто полуфабрикатите, добавените захар и сол, трансмазнините, ограничете приема на наситени мастни киселини. Консумирайте местни сезонни плодове и зеленчуци в изобилие, добавяйте свежа салата/ ферментирали зеленчуци към всяко основно хранене.

Стремете се да си подбирате продукти с органичен произход. Създайте на детето си навик да хапва ядки, семена и плодове за междинно хранене. Научете го да чете етикетите на стоките, които купува и винаги да избира продукти със семпъл състав, без изкуствени добавки. Консумацията на качествени, екологично чисти продукти снабдява организма с необходимите нутриенти и подобрява защитните му функции.

Нутриенти за силен имунитет

Цинк

Цинкът е ценен минерал, който има множество ползи за организма. Тъй като той не се синтезира в организма, най – добрият начин да си набавим необходимите количества е чрез храната. Известно е, че цинкът противодейства инфекциите като помага на организма да се пребори с вирусите. В допълнение, цинкът има изразени антиоксидантни свойства и предпазва клетките от оксидативен стрес. Минералът има отношение към метаболизма, мускулния тонус и състоянието на костите, косата и кожата.

Оптималните нива на нутриента в тялото осигуряват правилното функциониране на имунната система и устойчивостта на организма към заболявания. Според множество изследвания, минералът редуцира вероятността от развитие на заболявания на дихателните пътища и съкращава  периода на проявление на сезонните настинки. Може би сте чували, че пилешката супа е истински лек за болните от грип или настинка. Една от причините за чудодейното въздействие на ароматния бульон е именно съдържание на лесно усвоим цинк.  Други храни с естествено съдържание на цинк са:

 • Всички птичи меса
 • Червени меса
 • Млечни продукти
 • Стриди
 • Пълнозърнести храни
 • Бобови, семена, ядки

Допълнителният прием на цинк се препоръчва след установяване на цинков дефицит, тъй като може да се получи предозиране с нутриента. Цинковият излишък може да доведе до гадене, диария, повръщане, метален вкус в устата, бъбречно увреждане, стомашни проблеми и др.

Витамин С

Витамин С, или аскорбинова киселина, е мощен антиоксидант, който спомага за поддържането на цялостното здраве и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. Микроелементът участва в синтеза на колаген, формирането и поправянето на червени кръвни телца, изграждането на костите и тъканите. Насърчава здравето на венците и зъбите.

Аскорбиновата киселина е водоразтворим елемент, което означава, че не се акумулира в тялото ,а се изхвърля чрез урината. Точно затова ежедневният му прием е есенциален за оптималното здравословно състояние, както на малки, така и на големи. Недостигът на витамин С отслабва защитни сили на детския организъм у го прави по – податлив на настинки, вируси и инфекции. За щастие, витаминът се среща в множество продукти, като големи количества се съдържат в:

 • Цитрусови плодове
 • Суров червен и зелен пипер
 • Ягоди
 • Касис
 • Броколи
 • Брюкселско зеле
 • Шипки
 • Доматен сок
 • Картофи и др.

Ефективен и вкусен начин да добавите нужната доза витамин С към диетата на детето си са смучещите таблетки C Vit с неустоими плодови вкусове на малина и портокал. Ароматните Малинка и Портокалчо се освобождават поетапно в детския организъм, което осигурява оптималното усвояване на съдържащия се витамин С и предотвратява изхвърлянето му чрез урината. Освен че са вкусни и лесни за прием, витамините подобряват дейността на детската имунна система, подобряват и ускоряват възстановяването след боледуване, имат общоукрепващ ефект, засилват метаболизма и благоприятстват дейността на нервната система. В допълнение, всяка таблетка C Vit Малинка/ Портокалчо дава на детето ви доза здравословна енергия.

C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg с Прополис 100mg в ампули – 10 бр.

Original price was: 18.97 лв..Current price is: 16.12 лв..
C Vit Natural е мощен натурален имуностимулант в удобна ампула за пиене. Всяка доза C Vit Natural  съдържа 504 mg натурален витамин С, добит от плодовете на шипка, и 100 mg прополис (екстракт). Течната формула на добавката ви гарантира оптимална усвояемост от организма и отлични резултати. В допълнение, C Vit Natural има отличен вкус и е приятен за приемане.

Омега – 3 мастни киселини

Омега – 3 са есенциални мастни киселини, което означава, че не могат да се синтезират в тялото, а трябва да се приемат чрез храната. Трите вида Омега – 3 мастни киселини са ALA, EPA и DHA. ALA (алфа – линоленова киселина) се среща в ядките, семената и извличаните от тях семена, както и в някои зеленчуци. Тази мастна киселина се трансформира от организма в EPA или DHA, за да може да бъде използвана. Най – големи количества EPA и DHA има в тлъстите риби, рибеното масло и маслото от антарктически крил, както и в масло от водорасли.

Омега – 3 са нужни за формирането на мозъка във феталния период, както и за оптималното му функциониране в продължение на живота. Те имат отношение към оптималното състояние на сърдечно – съдовата система, метаболизма и качеството на съня. редовният прием на Омега – 3 подобрява астматичната симптоматика и повишава имунитета като активира белите кръвни телца. Те имат изразено противовъзпалително въздействие, помагат в борбата с депресията и тревожността, редуцират риска от развитие на някои автоимунни заболявания.

Пробиотици

Пробиотиците са щамове от полезни бактерии, които населяват стомашно – чревния тракт и помагат на организма да усвоява хранителните вещества и да се бори с патогените. Може би сте чували, че основната част от активният имунитет (80%) се намира в стомаха и стените на тънките черва. Начинът, по който пробиотиците си взаимодействат с имунната система е като я учат да произвежда имунен отговор към болестотворните клетки.

Подобрявайки естествената защита на организма, пробиотиците имат пряк ефект върху здравословното състояние. Още повече, тези полезни микроорганизми насърчават възстановяването на тялото по време на болест и след това и имат положителен ефект след антибиотична терапия. Поддържането на оптимални пробиотични нива в организма редуцира шанса от грип и настинка. Естествени източници на пробиотици са кисело мляко, ферментирали зеленчици, кефир, комбуча, мисо, натто и др.

Floten / Флотен – синбиотик 20 капсули

Original price was: 30.99 лв..Current price is: 24.79 лв..
Floten® е първокласен синбиотик с множество ползи за човешкия организъм. Мощната формула съдържа 10 полезни бактериални щама, които възстановяват чревната микрофлора и балансират функциите на стомашно – чревния тракт. Високата бионаличност и специалната технология на добиване на синбиотичния комплекс гарантира оптималната усвояемост на продукта.

Други фактори

Както знаете, поддържането на добра физическа форма и спортуването са основополагащи за добрия имунитет. Редовното спортуване насърчава метаболизма, подобрява обмяната на веществата, заздравява опорно – двигателния апарат, пречиства организма, стимулира циркулацията и повишава имунитета. Друг важен фактор за поддържане на оптималното функциониране на детската имунна система е осигуряването на достатъчно качествен сън! Доказано е, че липсата на сън в детска възраст има негативен ефект върху развитието на нервната система, мозъка, имунитета и емоционалното състояние на децата.

Предоставяйки на децата си качествен сън, здравословна доза физическа активност и необходимите за растежа им нутриетни, вие със сигурност им осигурявате оптимални условия за изграждане на здраво тяло, остър ум и силен имунитет!

Препоръчан продукт

Плодови мечета за деца Frank Fruities KID’S MULTI банани и ябълки – 150 гр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Обогатени с витамини А, Е, В, Биотин и Йод за отлично детско здраве Frank Fruities KID’S MULTI са най – вкусният начин да предоставите на децата си допълнителна доза енергия и здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *