Апарати

Защо е важно да следим нивото на кислород в кръвта

Защо е важно да следим нивото на кислород в кръвта

Кислородната сатурация е термин, идентифициращ насищането на кръвта с кислород. Чрез определянето на нивата на кислород в кръвта човек добива представа за това колко добре тялото доставя жизненоважния елемент от белите дробове към клетките. Като цяло, регулярното следене на кислородната сатурация не е  наложително за здравите хора, но има заболявания, при които е препоръчително здравния статус на респираторния тракт да бъде наблюдаван. Един от начините за проследяване на кислородната сатурация е чрез използване на пулсоксиметър. Това компактно устройство често се употребява в медицинската практика, но лесно може да се използва и в домашни условия.

Какво е кислородна сатурация и защо е важна

Във всеки един миг в човешкия организъм постъпва кислород посредством дишането. Благодарение на него ние живеем и функционираме. Когато усвояването на приетия кислород е нарушено, обаче, това може да е индикатор за разстройство в нормалните биохимични функции в тялото. Както вече споменахме, нивото на кислородна сатурация е индикатор за това дали кислорода се усвоява и разпределя правилно от белите дробове към клетките и органите в тялото.

Всъщност, кислородът се транспортира към всички клетки и клетъчни структури в тялото чрез придвижването на червените кръвни телца. Веднъж постъпил в кръвообращението, виталният елемент спомага клетъчната регенерация, снабдява тялото с енергия, насърчава имунната функция, регулира работата на мозъка и тн. Понижението на кислородните нива в кръвта е индикатор за проблеми с белите дробове или нарушения в кръвообращението.

От какво се причинява понижаването на кислородните нива в кръвта

Ниската кислородна сатурация не винаги е индикатор за здравословен проблем. Така например, ниските нива на кислород в кръвта могат да се дължат на редукция на елемента във въздуха. Повишението в надморската височина е в правопропорционална зависимост със спадането на атмосферния кислород. В случай че този фактор не е налице, обаче, понижената кислородна сатурация може да бъде причинена от редица здравословни състояния, в това число:

 • Пневмония
 • Бронхит
 • Вирусни инфекции, включително Covid-19
 • Астма
 • Увреждане на алвеолите (белодробен емфизем)
 • Изтичане на газ в пространството между белите дробове и гръдната стена (пневмоторакс)
 • Остър респираторен синдром дистрес  (ОРДС)
 • Натрупване на излишна течност в белите дробове
 • Фиброза на белите дробове
 • Интерстициална белодробна болест
 • Карцином
 • Вродени аномалии на белите дробове/ сърцето
 • Травма на гръдния кош
 • Някои заболявания на храносмилателния тракт
 • Сънна апнея
 • Анемия
 • Запушване на белодробна артерия
 • Сърдечно заболяване

За какво е предназначен пулсоксиметъра

За разлика от други витални показатели, като сърдечния ритъм например, нарушенията в кислородната сатурация често не могат да бъдат идентифицирани самостоятелно. В дългосрочен план, понижените нива на кислородна сатурация могат да доведат до хипоксия и нарушение в здравния статус.

Има два начина за определяне на нивата на кислородна сатурация. Първият е чрез кръвно – газов анализ (ABG), при който се изследва насищането с кислород на артериалната кръв (най – често от китката). Освен че дава точни резултати, този тест измерва и нивата на други газове в кръвта, както и pH стойностите. Този метод на диагностициране е единственият, чрез който може да бъде поставена диагноза „дихателна недостатъчност“.  

Вторият начин за определяне на нивата на кислородна сатурация е посредством пулсова оксиметрия, или пулсоксиметрия. Това е неизвазивен и безболезнен метод, който се извършва с помощта на малко устройство, наречено пулсоксиметър. Пулсоксиметърът се поставя на пръста и използва инфрачервена светлина за измерване на сатурацията.  Малките лъчи светлина анализират цвета и движението на кръвните клетки, за да установят нивата на кислород в кръвта. Ако клетките са тъмно червени, нивото на кислород е понижено. Обратно, ако цветът им е светъл, тогава кислородните нива са добри. Анализът осреднява измерените стойностите и на екрана почти мигновено се отчита резултата.

Оптимално ниво на кислород в кръвта

 Според медицинските стандарти нормалните стойности на нивото на кислород в кръвта (Sp02) при здрав човек трябва да е между 95 и 100%. Някои лекари определят ниво под 92% за ниска сатурация, докато за други долната граница е 90%. Нарушеното снабдяване на клетките и органите с кислород се нарича хипоксия. Съществува и термин „хипероксемия“, който се използва за пренасищане на кръвта с кислород (нива над 120%). Състоянието най – често се причинява от продължителна кислородна терапия.

Все пак съществуват различни фактори, които влияят на индивидуалните нива на кислородна сатурация и трябва да бъдат взети предвид при снемане на здравния статус. При пациентите със сънна апнея, например, нивата на кислород в кръвта типично са около 90% и това се смята за нормално в техния случай. Проблем настъпва тогава, когато стойностите падат под този праг. Вече отбелязахме, че понижените нива на кислород в кръвта не винаги са съпътствани със симптоми. Все пак при ниски стойности могат да се усетят следните неразположения:

 • Поява на главоболие
 • Усещане за недостиг на въздух и задух
 • Тревожност и безпокойство
 • Свтовъртеж
 • Учестено дишане
 • Болезненост в гърдите
 • Повишаване на кръвното налягане
 • Дезориентация и объркване
 • Некоординирани движения
 • Нарушения в зрителния апарат
 • Сърцебиене
 • Еуфория

Ако симптомите продължат или се влошат е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ. Ако изпитвате внезапен недостиг на въздух в състояние на покой, имате усещане, че се задушавате (особено при физическа активност), събуждате се заради липса на въздух посетете лекуващия си лекар възможни най – скоро!

Little Doctor MD300C23

В случай че бъдете диагностицирани със заболяване, което изисква редовното следене на кислородната сатурация е необходимо да поговорите с лекаря си. На първо място е добре да определите какво е индивидуалното ви оптимално ниво на кислород в кръвта, за да знаете кои стойности са наистина притеснителни. При много ниски стойности на кислородна сатурация се назначава прием на допълнителен кислород. Обикновено промяната в начина на живот и отказването от вредните навици (тютюнопушене, обездвижване, консумация на вредни храни и алкохол и тн.) е първата стъпка към по – добро здраве.

През последните 2 години голям брой хора започнаха да се замислят за цялостното си състояние и да обръщат повече внимание на здравето си. До голяма степен промяната в начина на живот се дължи на пандемията от Covid-19. Според статистиката, след първата вълна на вируса и съпътстващите го белодробни усложнения, популярността на устройствата за измерване на кислородната сатурация значително е нараснала. Независимо дали искате да използвате пулсоксиметър поради медицинско предписание или по собствено усмотрение, е най – добре да се спрете на качествен и функционален модел.

Little Doctor MD300C23 е отличен избор на пръстов пулсоксиметър както за професионална, така и за домашна употреба. Практичното устройство е с компактен дизайн и голям течнокристален дисплей. Уредът е с безупречно качество и доказана точност на измерването. В допълнение към нивото на кислород в кръвта, Little Doctor MD300C23 отчита и пулса. Други предимства на пулсоксиметъра са наличието на перфузионен индекс (PI), плетизмограма и импулсна лента. Освен това, устройството разполага с практична верижка за врата, в случай че се налага да го носите със себе си навсякъде и по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *