Здравни съвети

Висока температура – какво да предприемете у дома

Висока температура - какво да предприемете у дома

Флуктуациите в температура са част от естествените физиологични процеси и се случват в следствие на различни ендогенни и екзогенни фактори. Проблем с телесната температура се наблюдава тогава, когато стойностите ѝ се повишат над общоприетата норма и започнат да причиняват дискомфорт. Всъщност, повишаването на температурата е естествен защитен отговор на имунната система, причинен от постъпил в тялото агресор. Състоянието е често срещано и може да се провокира от инфекция, възпалителен процес или патогенен организъм.

В повечето случаи симптомите се овладяват у дома под въздействието на екзогенни процеси и с помощта на средства за сваляне на температурата при нужда. Въпреки честотата на явлението, обаче, към повишението на телесната температура не бива да се подхожда лекомислено. Това важи с особена сила когато става въпрос за бебета, деца и възрастни или хронично болни хора. В следващите редове ще се обсъдим какво да предприемете в случай че вие или някой от близките ви вдигнете висока температура и как да подобрите състоянието си по – бързо.

Няколко думи за телесната температура

При здравите хора телесната температура е стабилна и варира в сравнително тесни граници – 36, 5º C  до 37,5º C. Предназначението на тази константна температура е да поддържа вътрешните органи в оптимално състояние и да осигурява нормалното протичане на всички физиологични процеси. Самата температура се произвежда в резултат на естествените витални процеси и метаболизма.  Хомеостаза на тази вътрешна температура се регулира от нервната система посредством отделянето на топлина ендогенно и отдаването ѝ от тялото към околната среда. Важно е да отбележим, че не всички части на тялото имат една и съща температура.  Така например, крайниците често са най – хладни или най – топли, тъй като те са активни участници в процеса на терморегулация.

В ежедневието, телесната температура на всеки от нас варира в здравословни граници, но в повечето случаи дори не го забелязваме. Истината е, че множество рутинни дейности, както и промяната в температурата на околната среда могат да въздействат върху телесната температура. Телесната температура е тясно свързана и с циркадните ритми. Типично най – високите стойности се измерват в късните следобедни часове, докато най – ниските са в ранните часове на деня. Други фактори, които влияят на ежедневните вариации в телесната температура са физическата активност, храненето, излагането на слънчева светлина, приема на алкохол, горещ душ/ вана, менструален цикъл, бременност, възраст, пол.  

Какво означава „висока температура“

Установено е, че клетките в човешкото тяло са устойчиви на промени в телесната температура и могат да функционират в диапазона 34º С до 41º С. Все пак оптималната телесна температура е 37º C. Медицински значимата висока температура се наблюдава тогава, когато термометърът  отчете 38 или повече градуса. Сама по себе си високата температура не е клинична диагноза, а индикатор за вътрешен проблем. Такъв проблем може да бъде:

 • Инфекции, в т.ч. грип или пневмония
 • Поставяне на имунизация
 • Възпалително заболяване, включително ревматоиден артрит и болест на Крон
 • Кръвни съсиреци
 • Прекомерно слънчево изгаряне
 • Хранително натравяне
 • Прием на някои медикаменти
 • Поникване на зъби при бебетата

В зависимост от източника на проблема, допълнителните симптоми могат да бъдат:

 • Обилно потене
 • Главоболие
 • Дехидратация
 • Треперене
 • Загуба на апетит
 • Понижен мускулен тонус и мускулна болка
 • Отпадналост и сънливост

Областта от мозъка, която отговаря за регулацията на телесната температура се нарича хипоталамус. Когато получи информация за наличие на агресор ,  хипоталамусът изпраща сигнал за повишаване на обичайната телесна температура с цел справяне с проблема.

Избор на термометър

Първата стъпка към навременното понижаване на температурата е акуратното отчитане на стойността ѝ. Именно поради тази причина е важно в дома си да разполагате с качествен и надежден термометър, който да можете да използвате бързо и лесно. Температурата може да бъде премерена по няколко начина:

 • Орално
 • Аксиларно – под мишницата
 • Ректално
 • Тимпанично – в ухото
 • Безконтактно

В момента на пазара има огромно разнообразие от термометри, които основно се разделят по метода на измерване на телесната температура. До неотдавна термометрите които се ползваха бяха живачни. Днес технологичният напредък ни предоставя по – безопасните електронни термометри, които не съдържат опасния химикал. Всеки тип термометър има своите предимства и недостатъци и е въпрос на лично предпочитание да изберете вид и модел, с който ще се чувствате най – комфортно.

Дигитални термометри

Обикновените дигитални термометри най – често са комбинирани за орално, аксиларно и ректално измерване. Те се доближават най – много до старите живачни термометри по визия, но са много по – функционални и безопасни. В допълнение, дигиталните термометри са най – достъпният избор. Най – акуратният метод за измерване е ректалният, тъй като температурата в ректума е най – близка до вътрешната. Оралното измерване също дава точна представа за вътрешната температура. Все пак трябва да се има предвид, че показанията в различните зони на измерване могат да варират. Така например, при орално измерване стандартните стойности за нормална температура са между 35,8-37,5º С, при ректално 36,6 – 38º С, а при аксиларно 35,5 – 37 º С. Дигиталният термометър с гъвкав накрайник е добър избор за ректално мерене на температурата на бебета. Други важни характеристики са точността и скоростта на измерване и лесната поддръжка.  

Безконтактни термометри

Безконтактните термометри са предпочитан избор, тъй като отчитат резултата по – бързо, по – подходящи са за употреба от цялото семейство поради липсата на контакт с тялото, разполагат с повече функции: памет за последните няколко отчитания, при някои модели има опции за мерене на температурата на течности или в стаята, светлина, която е полезна в тъмното, особено при бебета и малки деца. Основният им недостатък е, че може да има отклонение в измерването. Въпреки това на пазара вече има модели с отлични характеристики, които дават точни резултати. Тимпаничните термометри имат сходни характеристики, но вместо безконтактно, измерват температурата чрез поставяне на накрайника в ушния канал.

Независимо какъв термометър ще предпочетете да използвате, обърнете внимание на функциите и изберете модел, който е най – подходящ за вашите нужди и комфорт. В нашия сайт ще откриете разнообразие от висококачествени термометри и други полезни апарати.

Какво да предприемете

Високата температура може да е краткотрайно явление или да продължи няколко дни. Третирането на причината със сигурност е най – добрият начин за сваляне на температурата, но докато организмът успее да се справи с проблема е важно да обърнете внимание на някои неща:

 • Останете в леглото и почивайте
 • Поемайте достатъчно течности! Хидратирането при висока температура е ключов момент, особено при бебетата! Най – добрият избор е водата или натрошеният лед. Друг подходящ избор са зеленчуков или пилешки бульон, подходящ чай, понякога и плодов сок. Не поемайте течности в големи количества, а на малки глътки и често. В някои случаи могат да се приемат електролитни напитки, за да компенсират по – бързо загубата на течности от обилно потене.
 • Ако температурата е над 38 º С е добре да се приемат антипиретици
 • Студените компреси също могат да помогнат
 • Охлаждайте тялото – премахнете всички излишни дрехи и одеяла, които допълнително загряват
 • Вземането на душ и вана също оказва благотворен ефект

Тези насоки са предназначени за възрастни. В случай че бебе или малко дете има повишена температура е най – добре да се консултирате с лекуващия си лекар. Той/тя ще ви каже какво да предприемете.

Финални думи

Високата температура е състояние, към което трябва да се подходи с внимание и спокойствие. Обикновено симптомите се овладяват вкъщи, но е изключително важно да потърсите лекарска помощ своевременно, в случай че не можете да се справите сами. Това може да е жизненоважно при новородените, малките бебета и деца! Ако температурата се покачва прекалено бързо или не успявате да я свалите под 39 (за деца) – 39,5º С (за възрастни) е най – добре да отидете на лекар. Това важи и при присъствието на съпътстващи симптоми (замайване, фоточувствителност, мускулна слабост, кожен обрив, повръщане, раздразнителност). Ако се появят объркване, болка в гърдите, затруднено дишане, гърчове, халюцинации, неутешим рев при бебетата потърсете спешна лекарска помощ!

1 thoughts on “Висока температура – какво да предприемете у дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *