Апарати

Термометри за температура – видове, характеристики, плюсове, минуси

Термометри за температура - видове, характеристики, плюсове, минуси

Никой не обича да е болен или да вижда близките си болни. Неминуемо, обаче, всеки от нас преминава през здравословни неразположения и често един от симптомите е треска. Повишаването на телесната температура само по себе си не е болест, но е признак за проблем в тялото, който не може да бъде пренебрегван. Прекалено високата температура може да доведе до усложнения и дълготрайни последици.  Точно затова е много важно да разполагаме с качествен медицински термометър за домашна употреба.

Възможността да следим телесната температура акуратно и бързо при болест е есенциална и често предопределя хода на последващото лечение. Това е особено важно когато имаме бебе или малко дете, тъй като при дребосъците температурата може да се повиши драматично в рамките на минути. За щастие на пазара вече има огромно разнообразие от термометри и всеки може да избере според личните си нужди и предпочитания. Днес ще направим обзор на различните видове термометри и ще обсъдим техните плюсове и минуси, за да ви помогнем да направите най – добрия избор за себе си и семейството си.

Методи на мерене на телесната температура

Приема се, че нормалната телесна температура при възрастните е 37˚С, но тази стойност може да варира. Обикновено телесната температура е по – ниска сутрин, в сравнение с останалата част на деня, достигайки най – високи стойности в следобедните часове. Смята се, че температура над 38˚С е висока.

Съществуват няколко начина за мерене на телесната температура: орално, аксиларно, ректално, безконтактно на челото и в ухото. Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци и е подходящ в различни ситуации. Най – популярният метод за мерене на телесна температура е оралният. Това се дължи на факта, че отчетени резултати обикновено са по – точни отколкото при мерене на температурата под мишницата (аксиларно), както и на по – големия комфорт в сравнение с ректалното сваляне на показателите.  В наши дни, безконтактното мерене на температурата също набира голяма популярност.

Ректален метод

Според лекарите, този метод дава най – точни резултати. Въпреки това не е най – предпочитан, тъй като причинява дискомфорт. Резултатът типично е в диапазона 36,2 до 37,7 ˚С при здрав човек.

Орален метод

При този метод може да се използва живачен или дигитален термометър. За най – добро отчитане термометърът трябва да се постави под езика (сублингвално). Другият начин е като термометърът се долепи до вътрешната страна на бузата. И при двата начина устата трябва да е плътно затворена, за да не влиза въздух. Приема се, че нормалната отчетна стойност при този метод е 37˚С. Все пак, при различните хора нормалната телесна температура може да варира от около 35,7 до 37,3˚С.

За да сте сигурни, че отчетеният резултат е точен, трябва в устната кухина да не са постъпвали течности или храна в рамките на 5 – 10 минути преди мерене на температурата. Пушенето също може да повлияе върху измерването. Най – добре е да постоите със затворена уста няколко минути преди мерене на температурата. Установено е, че към показанието трябва да се добавят 0,3 до 0,6°C, за да бъде стойността най – близка до вътрешната температура.

Аксиларен метод

Тук термометърът се поставя под мишницата. Важно е върхът му да е поставен в ямката на мишницата, а ръката плътно да го притиска. Мишницата трябва да е суха при мерене. В общия случай нормалните показания варират между 35,2-36,8˚С. Това означава, че към отчетения резултат трябва да се прибавят 0,6 до 1,0˚С.

В ухото

Този метод предоставя много бързо отчитане на резултатите. Ушният термометър се поставя в ушния канал, където отчита температурата на тъпанчето. Често се използва за мерене на температурата при деца. Важно е ушният канал да бъде чист, защото ушната кал може да повлияе на резултата.

Безконтактен метод

За този метод термометърът не докосва тялото, а отчита температурата благодарение на инфрачервен сензор. Типично се мери температурата на челото. Според някои специалисти съществуват марки, при които акуратността на измерването е като при оралният метод. Този метод на мерене набра изключителна популярност поради достъпността и удобството, което предоставя.

Видове термометри – плюсове и минуси

Дигитален термометър

Дигиталните, или цифрови, термометри работят посредством топлинни сензори, които отичат телесната температура. Обикновено те могат да бъдат използвани за орално, аксиларно или ректално измерване.  Съществуват различни модели дигитални термометри, които отчитат резултата от 1 до 5 минути. Важно е винаги да имате резервна батерия под ръка!

Плюсове:

 • Достъпна цена
 • Много модели са водоустойчиви
 • Лесно почистване

Минуси:

 • Трудно се използват при малки деца
 • При орално мерене трябва да се има предвид периода на поемане на храна/ течности преди това
 • Не са подходящи за орално мерен при хора със затруднено дишане
 • Един и същи термометър не бива да се използва за ректално и орално мерене на температура

Термометър за ухо

Това са дигитални термометри, които отчитат температурата с помощта на технология с инфрачервено лъчение. Важно е термометърът да бъде поставен точно, за да не се компрометира измерването.

Плюсове:

 • Бързо отчитане на резултата
 • Възприемат се по – добре от децата

Минуси:

 • Не са подходящи за бебета под 6 месеца поради размера на ушния канал
 • Наличието на ушна кал може да компрометира отчетения резултат
 • Не могат да се използват при ушни канали с малък размер или извита форма

Безконтактни термометри

Този вид термометри използват инфрачервени сензори, за да измерят температурата на кръвта в темпоралната артерия. Подходящи са за мерене на температура в обществени заведения и на обществени места като летища, магазини, болници, детски градини и тн. Съществуват много модели безконтактни термометри, които имат памет за съхраняване на измерванията. Има и комбинирани модели, които мерят температурата на водата, въздуха и човешкото тяло.

Плюсове:

 • Резултатите се отчитат бързо
 • Не изискват контакт с тялото
 • Подходящи за мерене на температура при спящи бебета
 • Не изискват специална поддръжка

Минуси:

 • Термометърът трябва да бъде поставен много точно, за да даде акуратно измерване
 • Резултатът може да бъде повлиян от външни фактори, като течение, директна слънчева светлина, температура на стаята и др.
 • Косата може да попречи на измерването

Живачни термометри

Веднъж единствена опция за мерене на телесна температура, днес живачните термометри са забранени за употреба в много страни поради опасност от натравяне с живак. Този вид термометри са много точни, но са стъклени и съдържат живак. Това прави употребата им непрепоръчителна, особено при бебета и малки деца.

Плюсове:

 • Дават точни показания
 • Могат да се използват за орално, ректално и аксиларно мерене на температура
 • Не изискват батерии

Минуси:

 • Съдържат живак
 • Стъклени са
 • Изискват повече време за отчитане на резултата

Други видове термометри

Съществуват още няколко вида термометри: биберон, лента за чело и дигитални приложения за мерене на температура. Не се спираме подробно на тези термометри, тъй като резултатите които отчита обикновено са неточни и не бива да се използват за диагностициране на висока температура.

Термометрите ленти за чело отчитат по – скоро температурата на кожата, отколкото вътрешната. Бибероните с вграден дигитален термометър може и да изглеждат практични за бебета, но изискват идеални условия (плътно затворена уста без много движение) и много време за отчитане на резултата. Приложенията на телефона, които се използват за мерене на температура са изключително неточни и в никакъв случай не бива да разчитате на тях. Съществуват и дигитални термометри с Bluetooth  технология, които изпращат данните към мобилно приложение. Този тип термометри могат да са от полза за медици, или хора, които трябва постоянно да следят температурата си.

Изводи

Независимо какъв тип и модел термометър ще изберете, трябва да спазвате някои правила.  На първо място е важно да прочетете листовката на производителя. Неправилната употреба на който и да е термометър ще доведе до заблуждаващи резултати. Спазвайте инструкциите за употреба и мерете температурата на болния периодично, за да знаете ако настъпи промяна. Важно е да знаете и каква е вашата, или на болния, нормална телесна температура. Някои хора са естествено по – топли, докато други са по – студени.

Изберете ден, в койот се чувствате отлично и измерете температурата си няколко пъти, за да добиете представа кое е естествено за вас. Както вече споменахме, телесната температура на хората е най – ниска сутрин и постепенно се покачва в хода на деня, достигайки пикови стойности следобед. В нашия сайт можете да намерите разнообразие от висококачествени термометри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *