Здравни съвети

Детокс – модна тенденция или древна мъдрост

Детокс – модна тенденция или древна мъдрост

“Детокс “– едва ли има човек, който да не е чувал тази популярна дума с екзотично звучене! Според определението, детоксикацията е физиологичното или медицинско извеждане на токсични вещества от даден организъм, в т.ч. човешкото тяло. В общия смисъл, детоксът се възприема като пречистване на органите и тялото от всякакви вредни вещества. А мнозина припознават понятието като метод за отслабване.

Всъщност, през последните няколко години именно детоксът е един от най – дискутираните въпроси в здравословното хранене и нутриционистиката. Освен че е популярна сред специалистите, темата активно се обсъжда между хората и е предмет на разпалени дискусии и дори спорове. Разбира се, в народните традиции на всички древни народи концепцията за пречистването на организма от токсини и патогени е добре позната и често стои в основата на традиционните лечебни практики.

Нуждаем ли се наистина от детокс

Освен че може да бъде стимулиран по различни начини, процесът на пречистване е съвсем естествен за организма. Във всеки един миг в телата ни се случват биохимични процеси, които обезвреждат и изхвърлят вредните вещества. Именно биологичните механизми за пречистване на клетките и органите осигуряват безпроблемното функциониране на организма и ни предпазват от развитие на болести.

Начините за естествена детоксикация са много и разнообразни. Органите, които всекидневно се грижат за пречистването на организма са черният дроб, бъбреците, червата, белите дробове и кожата. Ежедневно, токсините напускат организма чрез потта, урината и фекалиите.  Защо тогава постоянно се говори за нуждата от периодична детоксикаця?

Истината е, че съвременният живот принуждава организмите  ни да се борят с най – различни агресори всеки ден. От патогенни организми до токсични вещества, в телата ни ежедневно попадат вредители, които с времето се натрупват и затрудняват естествените витални функции. Токсините могат да бъдат във водата, дрехите, въздуха, препаратите. В допълнение, боклучавата храна, консумацията на алкохол, тютюнопушенето, приемът на някои медикаменти и други вредни вещества допълнително затрудняват нормалните биологични процеси.

Прекомерното бомбардиране с вредни вещества затормозява естествените процеси на пречистване на организма и води до акумулиране на токсини. В дългосрочен план, това може да причини натрупване на свободни радикали, клетъчно окисление и дисбаланс във вътрешната микрофлора. Когато балансът на чревната микробиота бъде нарушен, целият организъм започва да страда. Съвкупността от всички тези фактори е предпоставка за развитие на болестотворни процеси и влошаване на здравословното състояние. Точно затова детоксът е по – скоро необходимост, отколкото мода.

Как да разберете дали тялото се нуждае от детокс

Натрупването на токсини в организма може да стане изведнъж или да се случи постепенно. Когато в тялото постъпят голямо количество токсини, обикновено симптомите са остри и се изисква спешна  реакция. Това може да се случи в резултат на натравяне с храна, пестициди, тежки метали, препиване с алкохол и др. В такъв случай е най – добре да се потърси незабавна медицинска помощ.

За голяма част от населението, обаче, натрупването на вредни вещества в организма става бавно и постепенно. Именно поради тази причина много от хората не правят връзка между симптомите, които ги тормозят и акумулирането на токсини. Обикновено, тези симптоми са разнообразни и нямат видима връзка. Най – честите признаци за натрупване на токсини в организма включват:

 • Кожни проблеми, в това число акне и дерматит
 • Алергии
 • Хранителни непоносимости
 • Стомашно – чревни разстройства, запек, диария, подуване
 • Чести промени в настроението  
 • Отслабена имунна система
 • Често разболяване от настинка и грип
 • Главоболие
 • Отпадналост и липса на енергия
 • Мускулна слабост, крампи
 • Чувство за умора дори след сън
 • Раздразнителност
 • Инфекции
 • Трудности с концентрацията

Ако страдате от един или повече от тези симптоми, е твърде вероятно в организма ви да се натрупали прекалено токсини и това да причинява здравословните ви проблеми. За щастие, съществуват лесни и достъпни техники, с които можете да спомогнете естествените пречистващи процеси в тялото си.

Как да насърчите естествените пречистващи процеси в организма

Когато стане въпрос за детокс, повечето хора веднага си представят спартанска диета, консумация на странно – звучащи отвари и/или абсолютен глад. Преди да вземете драстични мерки, обаче, е препоръчително да се вгледате внимателно в начина си на живот и да оцените хранителните си навици. Във всички случаи, първата стъпка към оздравяването е промяната в начина на живот. Отровите, които най – много ни тормозят, обикновено са онези, които сами вкарваме в организмите си.

Какво да отстраните

Алкохолни напитки

Освен че замъглява ума и реакциите, алкохола затормозява черния дроб изключително много когато се консумира прекалено често и в големи количества. Доказано е, че прекомерното пиене на алкохол затруднява чернодробната функция, тъй като причинява омазняване на органа. Освен това алкохолът повишава кръвната захар и стимулира възпалителните процеси.

Черният дроб действа като пречиствателна станция в тялото. Когато неговата дейност бъде нарушена, филтрирането на отпадните вещества и неутрализирането на токсините също се затормозява. Поради тази причина е добра идея да ограничите консумацията на алкохол. Избягвайте твърдите алкохоли. Червеното вино и бирата в умерени количества са най – добрият избор за алкохолна напитка.

Захар и боклучави храни

Все повече проучвания установяват вредата от повишената консумация на захарни и тестени храни. Бързите въглехидрати и празните калории залъгват организма като носят моментно усещане за енергизиране и ситост. В действителност, консумацията на преработени храни и продукти с консерванти, добавена захар, оцветители, стабилизатори внася в организма вредни вещества и затруднява храносмилането.

Яденето на храни с голямо количество добавена захар се свързва със затлъстяване, диабет, повишен риск от сърдечносъдови заболявания и възпаления. Това нарушава способността на организма да се детоксикира и води до дисбаланс в хомеостаза. В допълнение, консумацията на боклучави храни влияе негативно върху чревната микрофлора и насърчава повишаването на нивата на лошите бактерии в стомашно – чревния тракт. Някои от тези лоши бактерии имат свойството да отделят токсични вещества, което допълнително допринася за интоксикацията на организма.

Сол

Натриевият хлорид е изключително важен за нормалните биологични процеси в организма. Тялото използва солта, за да балансира течностите и да поддържа кръвното налягане в граници. Освен това, солта има отношение към нормалното функциониране на нервите и мускулите. Когато се консумира в големи количества, обаче, солта води до задържане на течности. Това е проблем, тъй като обмена на вода в тялото е изключително важен за изхвърлянето на токсините и другите вредни вещества от организма.

Какво да добавите

След като вече сте премахнели вредните фактори от диетата си, е време за добавяне на полезни навици:

 • Пийте повече вода
 • Наблегнете на свежите храни и хапвайте сезонни плодове и зеленчуци
 • Добавете храни и напитки, богати на антиоксиданти – боровинки, ягоди, артишок, малини, кейл, зеленолистни зеленчуци, ядки, червени зеле, зелен чай и др.
 • Приемайте храни, богати на пробиотици – кефир, кисело мляко, Комбуча, мисо, натоо, ферментирали зеленчуци
 • Осигурете си нужната доза пълноценен сън. Повече за важността на съня можете да прочетете тук!

Спорт

Спортът е задължителна част от здравословния начина на живот. Доказано е, че редовната физическа активност насърчава метаболизма, подобрява обмяната на веществата, допринася за когнитивните функции и доброто психо – емоционално състояние. Освен това, по – интензивните тренировки карат тялото да се поти и по този начин допълнително стимулират изхвърлянето на токсините.

Ако страдате от интоксикация и искате да помогнете на организма си да изхвърли вредните вещества, Oxy detox  е отличен начин да направите това. Oxy Detox е висококачествен ентеросорбент, който пречиства тялото от токсини и патогени и допринася за нормалната чревна функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *