Здравни съвети

Лековитата мощ на Гинко билобата

Лековитата мощ на Гинко билобата

Гинко билобата е не само едно от най – древните лековити растения, но и едно от най – старите дървета на Земята като цяло. Според научните данни, в миналото дървото вероятно е било разпространено в целия свят, но в последствие се е обособило в Китай, Япония и Корея. С течение на времето и с нарастване на популярността на Гинко билобата (или Гинко, както често го наричат) като ефективно фармакологично и лечебно средство, растението започва да се отглежда в Европа и САЩ.

Листата и семената на дървото намират широко приложение в традиционната китайска медицина от векове. Едно от най – популярните приложения на Гинко е като средство за подобряване на кръвообращението и дейността на мозъка, но се свързва и с още множество здравни ползи. В съвремието се обръща най – голямо внимание на екстракта от Гинко билоба, който се извлича от листата на дървото. Всъщност, хранителните добавки с Гинко са изключително популярни и растението се обособява като едно от най – предпочитаните билкови средства.

На какво се дължи лечебната сила на Гинко билобата

Гинко билобата е популярно лечебно растение в народната медицина на Китай, на което се приписват множество ценни свойства. Според съвременните научни изследвания основната част от ползите на растението се дължат на богатото съдържание на флаводноиди и терпени, влизащи в състава му.

Флавоноиди

Флавоноидите са група разнообразни съединения, които се участват в метаболизма на растенията, плодовете и зеленчуците. Има различни видове флавоноиди, като всеки от тях се разгражда от човешкото тяло по различен начин. Най – важната функция на тези химични съединения за организма на хората е антоксидантната им способност. Те помагат на тялото да се предпазва от попадащите в него токсини и редуцират вредата от свободните радикали. По този начин флавоноидите се борят с оксидативния стрес и противодействат преждевременното стареене. Най – изобилните флавоноиди в състава на Гинко билобата са кверцетин, кемпферол и изорамнетин.

  • Кверцетинът може да се приема като хранителна добавка за повишаване на имунитета, противовъзпалително и противоалергично средство, за подобряване на мозъчното и сърдечно здраве и за общо укрепване на организма.
  • Кемпферолът понижава риска от развитие на хронични заболявания, има противораково въздействие, подобрява естествените антиоксидантни механизми в организма. Веществото има свойството да модулира клетъчната апоптаза (програмирана клетъчна смърт) и да редуцира възпаленията.
  • Изорамнетинът е всеизвестен с благотворния си ефект върху сърдечносъдовото здраве. Съединението противодейства атеросклерозата, предпазва от исхемична болест и тромбоза. В допълнение, изорамнетинът действа противовъзпалително и може да се окаже ефективен срещу някои видове ракови клетки.  

Терпени

Терпените са естествено синтезирани химични съединения. В природата, терпените помагат на растенията да се предпазват от хищниците, като им придават специфична миризма, вкус и дори цвят. Те се извличат от растенията и се влагат в най – различни продукти, включително почистващи препарати, пестициди, бои. Още повече, терпените са познати с терапевтичните си свойства, а някои от тях могат да въздействат върху ендоканабиноидната система.

Най – уникалните фитохимикали в състава на Гинко билобата са гинколидите и билобалидите. Това са терпение, които се съдържат в изобилие в екстракта от Гинко и притежават редица полезни свойства за човешкия организъм.  Билобалидите повишават ензимната активност на антиоксидантите, подобряват клетъчната жизнеспособност и предотвратяват ДНК фрагментацията. Съществуват клинични изследвания, разглеждащи ефекта на гинколидите върху нервната система. Според данните, веществото може да инхибира някои нервни рецептори, като по този начин облекчава мигренозната симптоматика.

Ползи от приема на Гинко билоба

Благодарение на изобилието от фитонутриенти, приемът на Гинко билоба предоставя множество здравни ползи за човешкото тяло.  Едни от най – популярните приложения на древната панацея е като средство за вазолидация и подобряване на сърдечносъдовото и мозъчно здраве. Разбира се, това са само част от приложенията на древната панацея.

Бори се с окислението в организма

В наши дни често чуваме да се говори за въздействието на свободните радикали и вредата от оксидативния стрес. Следователно, голяма част от медицинските изследвания са насочени към антиоксидантите и способността им да противодействат окислителите, които попадат в организма. Въпреки че свободните радикали са продукт на естествени метаболитни процеси, прекомерното им натрупване в тялото причинява клетъчни увреждания и допринася за преждевременното стареене. Гинко билобата е доказано антиоксидантно средство, което ефективно се бори с оксидацията и до голяма степен неутрализира вредата от вредните вещества.

Противовъзпалително средство

Възпаленията са нормална защитна реакция на организма, при която се активира имунната система и се задействат различни оздравителни процеси. При някои хронични възпалителни заболявания, обаче, възпалителният отговор може да се активира дори без наличие на болест или нараняване. В дългосрочен план, това може да доведе до трайни увреждания на тъканите и ДНК.

Голям брой изследвания показват, че екстрактът от Гинко билоба притежава свойството да редуцира възпалителните маркери в клетките при редица здравословни състояния. Според данните, приемът на екстракт от Гинко било успокоява възпалението при заболявания като артрит, Синдром на дразнимото черво, рак, сърдечносъдови болести, инсулт. До голяма степен, това може да е в основата на широкообхватния ефект на Гинко билобата.

Подобрено сърдечносъдово здраве  

Гинко билобата намира широко приложение като средство за подобряване на кръвообращението и оросяване на мозъка и крайниците. Според изследвания с пациенти, страдащи от сърдечни заболявания и хора в напреднала възраст, приемът на добавка с Гинко билоба увеличава притока на кръв към различни части на тялото и служи като съдоразширяващо средство.

Положителния ефект на растението върху здравето на сърцето и мозъка се отдава както на вазолидиращия ефект на някои от веществата в състава му, така и на противовъзпалителните им свойства. Това може да се окаже изключително ползотворно при лечението на заболявания с нарушено кръвообращение.

Потенциално средство за подобряване на мозъчното здраве

Както вече споменахме, Гинко притежава изразени съдораширяващи свойства и стимулира оросяването на мозъка. Резултатите от някои изследвания идентифицират подобрение на симптомите при пациенти с Алзхаймер и деменция при продължителен прием на добавката. Такъв ефект се наблюдава най – вече при комбинирано лечение на заболяванията с конвенционални медицински похвати и суплементиране с екстракт от Гинко билоба. Въпреки че специалистите все още не са категорични относно ефекта на Гинко върху мозъка, панацеята се използва от векове за подобряване на когнитивната дейност.

В допълнение, някои специалисти смятат, че растението може да насърчи умствената работа и да се бори с депресията и да повлияе положително върху психо – емоционалното здраве. Това е и една от предпоставките за популярността на Гинко билобата като средство за подобряване на паметта, концентрацията и фокуса. Клиничните изследвания по темата са противоречиви и не предоставят недвусмислени отговори. Въпреки това, Гинко се използва в Китайската медицина от хилядолетия и със сигурност има благотворен ефект върху цялостното здраве.

Други потенциални ползи от приема на хранителни добавки с Гинко билоба включват:

  • Подобрено очно здраве
  • Лечение на главоболие и мигрена
  • Облекчаване на симптомите на астма и други респираторни заболявания
  • Подобряване на симптомите на ПМС
  • Терапия за понижено либидо и еректилна дисфункция
  • Средство за облекчаване на тревожността

Кога да приемате добавки с Гинко билоба

Хранителните добавки с Гинко билоба се препоръчва при нарушено оросяване на мозъка и крайниците, за общо укрепване на организма, както и за подобряване на паметта и концентрацията. Porexan® е първокласен суплемент, който съчетава ползите от приема на Гинко билоба, селен, витамин В5 и витамин В6. Добавката насърчава кръвообращението, грижи се за еластичността на кръвоносните съдове, стимулира естетсвените защитни функции на организма и неутрализира вредата от свободните радикали. Балансираната формула на Porexan® действа благоприятно върху дейността на имунната, сърдечносъдовата и нервната системи. Поръчайте Porexan® от нашия сайт!

Porexan / Порексан за подобряване на концентрацията и оросяването на крайниците – 60 таблетки

Original price was: 29.99 лв..Current price is: 23.99 лв..
Porexan® е хранителна добавка, която има съдоразширяващ ефект, подобрява паметта и увеличава концентрацията. Продуктът благоприятства кръвообращението и оросяването на мозъка и крайниците. Синергичното взаимодействие между активните съставки във формулата на Porexan® насърчава функциите на сърдечната, нервната и имунната системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *