Заболявания

Трябва ли да се притеснявате при субфебрилна температура

Трябва ли да се притеснявате при субфебрилна температура

Температурата е един от най – основните медицински показатели и отправна точка за общия здравен статус. Повишаването ѝ е от ранните показатели, че нещо в организма не е наред. Високата температура може да настъпи изведнъж и почти веднага да достигне до тревожни граници, или да се повишава постепенно, давайки време за реакция. При всички положения вдигане на температура над 38 градуса е сигнал за бързо развиваща се инфекция и състоянието трябва незабавно да бъде овладяно.

Има ситуации в които покачването на телесната температура е сравнително малко (субфебрилна температура) и дори може да остане незабелязано, особено при малките деца. В по – голямата част от времето това не е повод за притеснение и организмът сам успява да неутрализира причината за повишаването на температурата. Ако, обаче, субфебрилитетът персистира, това може да е знак за по – дълбок здравен проблем.

Какво прердставлява субфебрилната температура, какво я причинява и какво да предприемете при субфебрилитет ще обсъдим в следващите редове!

Разлика между фебрилна и субфебрилна температура

Телесната температура е важен показател с относителни граници. При новородените и малки бебета тя може рязко да се променя за кратки интервали от време поради недобрата способност за терморегулация на организма. В хода на израстването тялото се научава да по – лесно да регулира вътрешната си температура и тя става по – постоянна. Типично младите хора имат по – висока температура в сравнение с по – възрастните, тъй като метаболизмът им работи по – усилено. Същото се отнася и за хората, които са много физически активни.

Независимо от индивидуалните стойности, обаче, съществуват общоприети граници, като за нормална се приема температура между 35,5 °C и 37 °C. Над 37 °C се счита, че имате повишена температура.

В медицината високата температура се дели на два вида: фебрилна и субфебрилна. За фебрилна се смята температура над 38 градуса. Обикновено над 38 – 38, 5 градуса се препоръчва да се предприемат мерки за понижаване на температурата, тъй като рязкото ѝ и високо повишаване може да доведе до сериозни странични ефекти, в това число припадъци и мозъчно увреждане. Насоки за овладяване на високата температура у дома можете да намерите тук!

При субфебрилитет температурата не надвишава 38 градуса и причините за повишаването ѝ могат да бъдат най – различни. Практиката показва, че в по – голямата част от случаите субфебрилната температура не е повод за притеснение. Обикновено тя се развива в отговор на лека инфекция, която може да бъде предизвикана от множество фактори, в това число настинка, грип, дори наличие на рана.

Кога субфебрилната температура става повод за притеснение

Според лекарите упоритата нискостепенна температура става притеснила ако персистира повече от 3 дни. В такъв случай освен самите показатели на термометъра е важно и наличието на съпътстващи фактори, като:

 • Раздразнителност
 • Замайване
 • Повръщане
 • Главоболие
 • Умора
 • Диария
 • Дискомфорт
 • Мускулни болки
 • Обща отпадналост
 • Изпотяване
 • Атипичен зрителен контакт
 • Тръпки по тялото
 • Зачервяване или обрив по тялото
 • Рядко уриниране
 • Загуба на апетит
 • Други нетипични симптоми

Наличието на упорита субфебрилна температура в комбинация с който и да е от горепосочените фактори може да бъде сигнал за сериозен проблем. Точно затова не бива да бъде пренебрегвано, особено при бебета, малки деца, хора с хронични заболявания или отслабен имунитет.

Причини за развитие на персистираща субфебрилна температура

Най – честата причина за развитие на упорита субфебрилна температура е наличието на инфекция. Освен това, обаче, има още редица състояния, които биха могли да предизвикат неразположението.

Инфекции

Инфекция на пикочните канали

Инфекцията на пикочните пътища (ИПП) е често срещано състояние както при възрастните, така и при децата. По – често се проявяват при жените и могат да бъдат много упорити. Причиняват се от бактерии, които населяват пикочните пътища. Типичните симптоми на ИПП включват болезненост и парене по време на уриниране, нетипичен цвят и аромат на урината, често уриниране (обикновено само по няколко капки).

Диагностицирането на ИПП се извършва посредством тестване на урината за бактерии. При наличие на инфекция се предписва антибиотична терапия.

Респираторна инфекция

При попадане на патоген в организма тялото естествено повишава температурата си, за да подпомогне имунния отговор. Често пъти при настинка този процес отнема няколко дни, в които се поддържа леко повишена температура. Бронхитът и вирусната пневмония са други заболявания, които могат да протекат с нискостепенна температура.

Най – лесният начин за третиране на температурата при респираторни инфекции е лечение на самото заболяване. Ако състоянието е в начален етап може да бъде третирано с помощта на имуностимуланти и противовъзпалителни лекарства. В напреднал етап може да се наложи прием на антибиотици. А при повишаване на температурата над 38 градуса и тепмературопонижаващи медикаменти.

Автоимунни заболявания

Хроничните автоимунни заболявания са друга причина за субфебрилитет. Според учените възпалителните процеси в ставите при ревматоиден артрит са една от причините за развитие на нискостепенната треска. Друго заболяване, което се свързва с персистиращ субфебрилитет е множествената склероза. Най – добрият подход за овладяване на температурата в тези случаи е приемът на достатъчно течности и обличането с леки и проветриви дрехи.

Карциноми

Смята се, че субфебрилитетът може да бъде симптом за развитие на определени видове рак. Лимфомата и левкемията могат да причинят упорита нискостепенна температура при някои пациенти. Въпреки това наличието на леко завишена температура не означава, че имате рак, но може да подтикне лекарят ви да ви направи допълнителни изследвания ако са налице и други тревожни симптоми. В случай че се установи такава диагноза се назначава адекватна терапия в зависимост от етапа на развитие на карцинома.

Други причини

Прием на медикаменти

Приемът на нови медикаменти също може да предизвика минимално повишаване на телесната температура. обикновено този ефект се наблюдава около седмица след първия прием на медикамента. При установяване на такъв случай лекарите типично намаляват дозата на лекарството или го заменят с друго.

Поникване на зъби

Ако имате дете, сигурно сте забелязали, че в периода на никнене на зъбките често се появяват симптоми като раздразнение, чест плач, хрема, леко повишаване на телесната температура. Това е естествена реакция на организма към самия процес на пробиване на венеца от острите зъбки.

Никненето на всеки зъб протича в няколко етапа, преди самото пробиване на венеца. Процесът може да отнеме седмици, а симптомите да се проявяват на приливи и отливи. Най – добрият начин за овладяване на състоянието е чрез охлаждане на венците и мазане със специализирани гелове за никнещи зъбки. Сходни симптоми могат да се появяват и в зряла възраст при никнене на мъдреците.

Стрес

Един от най – често подценяваните фактори за развитие на субфебрилна температура е хроничният стрес. Т.нар. психогенна, или емоционална, треска е по – скоро неврологично състояние, което се появява в следствие на повишени нива на стрес в ежедневието или силен емоционален стрес. Често се среща при млади жени и хора, страдащи от фибромиалгия и хронична умора. По време на Ковид – 19 пандемията също се наблюдаваше бум на психогенната треска в резултат на резките промени в начина на живот.

Този тип субфебрилитет обикновено не се повлиява от медикаменти. По – ефективни в терапията на емоционалната треска са успокоителните лекарства и техниките за редуциране и овладяване на стреса.

Обобщение

Субфебрилитетът е важен за организма. Той е индикация, че имунната система се опитва да се пребори с инфекцията. Точно затова лекарите препоръчват да не се приемат средства за понижаване на температурата под 38°C  – 38,5°C.  Ако, обаче, температирата персистира и се появят други симптоми е препоръчително да посетите лекаря си.

В нашия онлайн магазин можете да откриете надеждни термометри на отлични цени, за да сте сигурни, че всички у дома са здрави!

Препоръчани продукти

Безконтактен термометър Nissei MT-500 – Професионален

169.99 лв.
NISSEI MT-500 е лесен и удобен безконтактен тип термометър, произведен в Япония. Уредът е специално разработен за професионална употреба в болнични заведения. Резултатът се отчита автоматично. triControl технологията осигурява висока точност на измерването чрез анализ на различни данни. Вграденият сензор за разстояние позволява всеки път да се отчитат точни показания за телесната температура.

Дигитален медицински термометър LD-302

8.99 лв.
Медицински термометър, цифров LD, модел LD-302. Предназначен за измерване на температурата на човешкото тяло. Водозащитен. Гъвкав край. Памет за последното измерване. Диапазон на измерване:32,0-42,0°C. Грешка в измерването: +/- 0,1°C. Захранване: 1,5V (елемент LR41). Преди използване внимателно прочетете ръководството за употреба.

Дигитален термометър Little Doctor LD-301

11.99 лв.
LD-301 е компактен термометър за измерване на температура, произведен от полската фирма Little Doctor. Уредът е предназначен за орална, ректална или аксиларна употреба.

3 thoughts on “Трябва ли да се притеснявате при субфебрилна температура

 1. С нежана каза:

  Много полезна информация

  1. Десислава Бренченс каза:

   Здравейте от 3 месеца имам темепература 37/37,2/37,1 която се появява щом се сабудя и започна ежедневието си когато съм спокойна и си почивам изчезва . Ходих на вътрешни болести няма проблем ,сега ме изпратиха на гинеколог
   Защото имам болки в айчници таз корем ниско долу
   Притеснена съм ,как така се появява само когато имам движение

   1. Eni каза:

    И аз съм така от 3 години със субфебрилна температура.Сутрин започва щом се събудя и започна да се движа и цял ден дори достига до 37.4.Вечер след 23 ч когато си почивам изчезва.Не намират причина за сега и изследвания правих какви ли не и нищо🥹

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *