Здравни съвети

Лекарствени гъби при рак и химиотерапия

Лекарствени гъби при рак и химиотерапия

Ракът е безмилостно заболяване, което може да се прояви във всяка възраст и да засегне всеки орган в човешкото тяло. Лечението му е тежко и продължително, а вероятността за рецидив голяма. Диагностицирането не винаги се случва в ранните стадии на развитие на болестта, поради което нерядко завършекът е фатален за пациента.

Въпреки че ракови клетки са открити в човешки останки отпреди около 4 милиона години, знанията за заболяването започват да се задълбочават едва през 18ти век. С прогресивното индустриално развитие и бързите промени в динамиката на живота случаите на раково болни се увеличават стремглаво. Днес, въпреки  невъобразимия технологичен и информационен напредък в медицината, ракът е втората най – смъртоносна диагноза в света, след сърдечносъдовите заболявания.

В търсене на нови и различни решения на проблема, учените и лекарите започват да изследват традиционните медицински практики на различни култури и да проучват лековитите свойства на множество натурални лечебни средства. През последното десетилетие погледът на специалистите е обърнат към лекарствените гъби, които намират широко приложение в съпътстващата терапия на рак в много от азиатските страни. Както се оказва, микотерапията дава положителни резултати както при лечението на злокачествени образувания, така и по време на химиотерапия.

Ракът в история и статистика

Ракът представлява неконтролиран растеж на анормални клетки в определена част на човешкото тяло. Смята се, че болестотворните процеси започват да се развиват тогава, когато вътрешната хомеостаза бъде нарушена и контролните и имунни механизми на организма спрат да работят правилно. Раковите клетки постепенно завладяват нормалните, унищожавайки здравите тъкани, в това число виталните органи. В началото карциномът се развива на конктретна локация, но с течение на времето могат да се появят метастази (разсейки). Това прави терапията още по – трудна и продължителна.

В миналото ракът сее смятал за проклятие от боговете. В хода на еволюцията хората са разбрали, че злокачествените образувания могат да бъдат хирургически отстранявани, но поради липса на упойки и инструменти това се е смятало за високорисково начинание. Станало е ясно също, че ракът може да рецидивира. През 17 – 18 век за първи път се споменава за връзката между пушека от комините и развитието на карциноми при коминочистачите. Скоро след това започват да се изследват още вещества с потенциален канцирогенен ефект. Това са и първите научни открития относно влиянието на факторите на околната среда върху патогенезата на заболяването. С течение на времето познанията и проявленията на смъртоносната болест стават по – всеобхватни и задълбочени. Днес статистически данни показват, че:

  • Всяка година над 18 милиона души по света биват диагностицирани с рак и тенденцията е тази бройка да расте.
  • Около 10 милиона души годишно умират в следствие на болестта.
  • Най – разпространеният вид карцином е рак на гърдата при жените, следван от белодробен рак.
  • Вероятността за излекуване е 3 пъти по – висока в развитите страни.
  • В световен мащаб 19% повече мъже са диагностицирани с рак, в сравнение с жените.
  • Случаите на раково болни деца ежегодно се увеличават, особено в технологично развитите страни.

Диагностика и лечение на рак

Някои видове рак (на гърдата, на кожата, на тестисите, на простатата, на устата, на ректума) лесно могат да бъдат забелязани от самия пациент преди симптомите да се задълбочат. Това обикновено се случва по време на баня или регулярен самостоятелен преглед, който лекарите препоръчват. В други случаи наличието на болестта се установява едва след поява на нетипични симптоми. В по – малка част от случаите диагностицирането е случайно, в резултат на преглед и изследвания за друг здравословен проблем.

При съмнение за рак е необходимо лекар да направи обстоен физически преглед, последван от изчерпателни лабораторни тестове. Ако изследванията са тревожни, обикновено се назначава образна диагностика. След откриване на туморната маса се взема биопсия за определяне на диагнозата.

Терапията на заболяването се определя в зависимост от вида и стадия на рака. Първата стъпка е отстраняване на тумора (когато това е възможно). След това обикновено се пристъпва към един или няколко курса на радио или химиотерапия, комбинирана с промени в диетата, съпътстваща терапия и, когато се налага, работа с психолог.

Ползи от приема на лечебни гъби при рак и химиотерапия

В медицинската литература има над 2,000 изследвания, посветени на ефекта на лечебните гъби при раково болни пациенти. Основната част от тези изследвания се фокусират върху терапевтичните свойства на три добре известни гъби – майтаке, шийтаке и рейши. Те се открояват с мощния си оздравителен ефект и широкообхватно въздействие върху организма.

Рейши

Рейши е неядлива гъба, която обикновено се суши и се влага в хранителни добавки. От древни времена се използва в Азия за удължаване на живота, забавяне на стареенето и повишаване на енергийните нива. В Китай гъбата се предписва за подсилване на имунната система на пациенти с рак, които преминават през химиотерапия.

Според множество изследвания гъбата дава положителни резултати при различни видове рак. При някои пациенти с белодробен рак повишава броя на лимфоцитите и активността на NK – клетките, които се борят с раковите клетки. Данните от друго проучване показват, че приемът на суплемент с рейши в продължение на 1 година редуцира размера на колоректалните тумори.

Майтаке

Майтаке се отличават с много приятен вкус и е популярна както в кулинарията, така и в народната медицина. Гъбата е известна с адаптогенните си свойства и способността да превентира потискането на имунната система в следствие на химиотерапия. Богата е на антиоксиданти, витамини, минерали, аминокиселини и други ценни нутриенти.

Смята се, че майтаке потиска размножаването и растежа на ракови клетки при рак на гърдата. Освен това приемът на гъбата насърчава производството на имунни клетки, които се борят с туморните.

Шийтаке

Шийтаке е ядлива гъба с отличителен вкус и невероятни нутритивни и лечебни характеристики. Действат благотворно върху имунната система, съдържат вещества, които понижават нивата на свободни радикали и оксидативен стрес, подобряват чернодробната и храносмилателна дейност.

Екстракти от гъбата се предписват за редуциране на страничните ефекти от химиотерапия поради високото съдържание на полизахариди, които повишават клетъчния имунитет, противодействат пролиферацията на ракови клетки и инхибират туморната активност.

Изследване върху мишки показва, че някои от активните вещества в шийтаке имат способността да стимулират апоптазата (програмирана клетъчна смърт) на ракови клетки. Според друго изследване един от съдържащите се в гъбата полизахариди подобрява качеството на шивот при пациенти с рак на черния дроб и панкреаса.

В заключение

Лечебните гъби са източник на ценни нутриенти, които подпомагат естествените защитни  сили на организма и стимулират имунната функция. Приемът им се свързва с множество полезни свойства и подобряване на качеството на живот.

Според наличните данни, активните съставки, съдържащи се в някои видове медицински гъби насърчават активността на вещества, които се борят с раковите клетки. Други видове съдържат съединения, които редуцират възпалителните процеси и ускоряват оздравяването на организма. Благодарение на тези си свойства, витални гъби намират широко приложение в съпътстващата и алтернативна терапия на карциноми в Азия. Употребата им нараства и в останалата част на света, където микотерапията става все по – популярна в медицинските среди.

New Vital – Шийтаке, Майтаке и Рейши 120бр. растителни капсули

64.99 лв.
New Vital е висококачествена хранителна добавка с натурален състав, създадена на базата на три популярни витални гъби. Съдържащите се в суплемента гъби шийтаке, майтаке и рейши снабдяват организма със здраве и виталност, подсилват имунитета и подобряват дейността на сърдечно – съдовата система като регулират холестеролните нива и балансират кръвното налягане. Уникалната производствена технология запазва всички полезни свойства на лечебните гъби и осигурява висока ефективност и отлична усвояемост на веган капсулите.

Източници

Sung, H, Ferlay, J, Siegel, RL, Laversanne, M, Soerjomataram, I, Jemal, A, Bray, F. Global cancer statistics 2020: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin. 2021: 71: 209- 249. doi.org/10.3322/caac.21660

Patel, Seema, and Arun Goyal. “Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review.” 3 Biotech vol. 2,1 (2012): 1-15. doi:10.1007/s13205-011-0036-2

Jin, Xingzhong et al. “Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 4,4 CD007731. 5 Apr. 2016, doi:10.1002/14651858.CD007731.pub3

Fang N, Li Q, Yu S, et al. Inhibition of growth and induction of apoptosis in human cancer cell lines by an ethyl acetate fraction from shiitake mushrooms. J Altern Complement Med. 2006;12(2):125-32

Alonso, E. N., Orozco, M., Nieto, A. E., & Balogh, G. A. (2013, July). Genes related to suppression of malignant phenotype induced by maitake D-fraction in breast cancer cells [Abstract]. Journal of Medicinal Food, 16(7), 602-617

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *