Здравни съвети

Преяждане след пости – какви са здравните рискове

Преяждане след пости - какви са здравните рискове

Постенето е специален режим на хранене, който се свързва с различни културни обичаи. Освен това постът е добре познат начин за периодично прочистване на тялото. В зависимост от продължителността и начина на изпълнение на самия пост, в тялото се случват различни метаболитни и детоксикиращи процеси, които променят начина, по който организма преработва храната.

С настъпването на пролетта много хора се насочват към този начин на хранене. За едни това е ежегоден ритуал за здраве и виталност, за други начин за отслабване след зимата, а за трети задължителен духовен  и религиозен обред. В Християнството двата най – големи празника задължително са съпътствани от 40 – дневен пост. През този период вярващите преустановяват консумацията на животински продукти и алкохол (с изключение на някои позволени дни). Типично краят на поста идва с рождеството (Коледа) или възкресението (Великден) на Христос.

Интересното при тази традиция е, че няколкоседмичното лишаване приключва с пищна трапеза с акцент именно към забранените храни. Въпреки религиозната символика, диетолозите и гастроентеролозите са на мнение, че обилното хранене и преяждането след пост са изключително вредни за здравето.

Какво се случва с тялото по време на пост

Най – общо казано постът е лишаване от определени храни, а понякога и пълно гладуване. От религиозна гледна точка, той е начин за очистване на тялото и извисяване на душата и включва както хранителен, така и мисловен пост (без лоши мисли). От физиологична гледна точка, постенето е добър начин за изчистване на организма от токсини и други вредни вещества.

Разбира се, пречистването може да бъде постигбато при положение, че в менюто присъстват основно свежи плодове и зеленчуци, прясно приготвени храни, достатъчно растителни протеини и балансирана доза въглехидрати. В зависимост от продължителността и параметрите си, постенето може да спомогне отслабването и да донесе множество здравни ползи от физиологичен и психо – емоционален характер, сред които:

 • Детоксикация на тялото
 • Изгаряне на натрупаните мазнини
 • Подобрен метаболизъм и храносмилане
 • Подобрена когнитивна дейност
 • Повишаване на енергията и тонуса
 • Каляване на волята
 • Преборване на зависимостите

Едно от специфичните физиологични изменения, които се случват в организма по време на продължително постене, е че ензимите в храносмилателния тракт, които отговарят за разграждане на „забранените“ храни залиняват и дори спират да се произвеждат. Тази адаптивна способност дава възможност на тялото и метаболизма бързо да се пренастройват според ситуацията и да осигуряват оптимално храносмилане. В същото, време, обаче, това означава, че организмът има нужда от време за адаптиране и след приключване на поста.

Какво се случва с тялото когато преяждаме след пост  

В случаи че сте от хората, които редовно постят или гладуват, тогава несъмнено знаете, че захранването е също толкова важно, колкото и самия пост. Това правило би следвало да важи дори когато става въпрос за Великденски (или Коледни) пости. За съжаление, обаче, много от хората, които спазват тази традиция с нетърпение очакват края на постите и пищните празнични трапези. Това е изключително вредно за здравето, тъй като често води до преяждане и стресира храносмилателната система. Залинялото производство на ензимите, които са отговорни за разграждането на животинските протеини затруднява храносмилането и метаболизма и може да причини неразположение и проблеми като:

 • Подуване на стомаха
 • Газове
 • Гадене
 • Главоболие
 • Диария
 • Увреждане на чревната микрофлора

Киселини и рефлукс

Една от есенциалните задачи на стомаха е да секретира киселини, които задействат храносмилането и убиват патогенни бактерии, попаднали с храната. Колкото повече храна попада в стомаха, толкова повече храносмилателни сокове се произвеждат. Част от тях успяват да навлязат в хранопровода, причинявайки усещане за парене, киселини и дори рефлукс.

Друг проблем,  е че обилното хранене забавя храносмилането. Това означава, че храната прекарва повече време в храносмилателния тракт, където започва да ферментира и да гние. Това води до подуване на стомаха и образуване на газове.

Умора и флуктуации в нивата на кръвната захар

Навярно сте усетили, че преяждането ви оставя уморени и сънливи. Причината за това е, че по време на храносмилане в гастро – интестиналния тракт се концентрира голямо количество кръв. Това забавя цялостното кръвообращение и оросяването на мозъка и крайниците.

Не на последно място, консумацията на голямо количество храна бързо повишава кръвната захар. Това провокира повишена секреция на инсулин и моментно енергизиране. Скоро след това, обаче, нивата на кръвната захар спадат и се чувствате напълно изтощени. Ако тази тенденция продължи дори няколко дни, излишната енергия започва да се преобразува в мазнини и празничната трапеза моментално се отразява върху талията.

Проблеми със съня

Дори само няколко дни обилно хапване по време на празниците могат да се отразят негативно на съня. Данните от някои проучвания откриват връзка между консумацията на голямо количество калории и мазнини и понижаването на продължителността на съня. Освен това киселините и рефлукса причиняват дискомфорт, който води до неспокоен сън. От друга страна ястията, богати на захари, както и някои подправки възбуждат нервната система и затрудняват заспиването. В същото време забавеното храносмилане води до тежест и често причинява изпотяване по време на сън. Всички тези фактори допринасят за  влошаване на качеството на съня.

Връщане към вредни навици

По време на празниците хората обикновено се отпускат и си позволяват да хапват неща, които не присъстват в ежедневното им меню. Често пъти това са сладки десерти с високо съдържание на захар.

За повечето хора няколко последователни дни хапване на сладки изкушения не са проблем. За онези, които се борят т.нар. „захарна зависимост“, обаче, дори малко прегрешение може да наклони везните в грешната посока. Според различни проучвания захарта може да предизвика пристрастяване, точно както кофеина, никотина и дори някои наркотични вещества. Консумацията на храни с висока концентрация на захар води до прилив на енергия и чувство на щастие като активира системата за възнаграждение в мозъка. Именно този преходен ефект  на моментна радост ни кара да търсим сладко отново и отново и води до пристрастяване при някои хора.

Как да възстановите баланса след преяждане

Ако въпреки желанието и усилията си не сте успели да устоите на Великденските изкушения и сте хапнали повече от необходимото, има няколко неща, които можете да предприемете, за да възстановите баланса в организма си.

Не преминавайте към крайности

Една от най – големите грешки, които много хора правят след празниците е веднага да предприемат строга диета. Всяка рязка смяна в хранителния режим стресира организма и се отразява негативно на храносмилането. Ако преди празниците сте спазвали и пост, бързото преминаване към нов рестриктивен режим може да има сериозно отражение върху цялостното здраве и метаболизма.

Вместо да шокирате организма с нови ограничение, по – добре плавно преминете към балансирано хранене с полезни храни, последвано от разтоварваща диета. През първите дни след пищните трапези е добра идея да се храните регулярно и пълноценно. Спазвайте правилото „по малко и на често“. Така стомахът ви няма да се натоварва и ще избегнете изгладняване през деня. Избирайте свежи храни, богати на фибри. Откажете се от захарта, безалкохолните и бързите храни. Пийте достатъчно течности и избягвайте късното хранене вечер.

Силата на пробиотиците

След преяждането по празниците чревната микрофлора също има нужда от допълнителна грижа. Най – добре е това да стане като консумирате достатъчно пребиотици, които да хранят полезните бактерии. Ферментиралите храни и напитки (кисело мляко, кефир, кимчи, ферментирали зеленчуци, мисо, Комбуча и др.) са отлично средство за възстановяване на бактериалния баланс. Друг начин да се погрижите за чревния микробиом е да приемате пробиотици под формата на хранителна добавка.

Детоксикация на организма

Храносмилателната система на някои хора е изключително чувствителна и преяждането причинява симптоми, подобни на интоксикация. Ако сте прекалили с празничното хапване или алкохола можете да помогнете на организма си да се пречисти и възстанови с Окси Детокс. Добавката съдържа бял въглен, който подобрява чревната перисталтика и стимулира детоксикацията.

Необходимост от качествен сън

Сънят е естествено средство за възстановяване на организма. По време на сън тялото се регенерира, пречиства и зарежда с енергия. Сънят е изключително важен за нервната система и има пряко въздействие върху храненето и метаболизма. Установено е, че дори краткосрочни нарушения в съня могат да стимулират секрецията на стресовите хормони и да повишат чувството за глад и желанието за консумация на бързи въглехидрати.

Недоспиването, което се асоциира с преяждането може да ви вкара в порочен цикъл на влошено качество на съня, последвано от неконтролируем глад. Ако обилното Великденско хранене се е отразило негативно върху качеството на съня ви или по принцип страдате от проблеми със съня, Ваминтол може да ви помогне. Тази подобрена формула на Валидол действа благотворно върху нервната и сърдечносъдовата системи и помага при сънни нарушения.

Източници

Wiss DA, Avena N, Rada P. Sugar Addiction: From Evolution to Revolution. Front Psychiatry. 2018 Nov 7;9:545. doi: 10.3389/fpsyt.2018.00545. PMID: 30464748; PMCID: PMC6234835.

Díaz-Zavala RG, Castro-Cantú MF, Valencia ME, Álvarez-Hernández G, Haby MM, Esparza-Romero J. Effect of the Holiday Season on Weight Gain: A Narrative Review. J Obes. 2017;2017:2085136. doi: 10.1155/2017/2085136. Epub 2017 Jul 4. PMID: 28744374; PMCID: PMC5514330.

Lee NM, Carter A, Owen N, Hall WD. The neurobiology of overeating. Treating overweight individuals should make use of neuroscience research, but not at the expense of population approaches to diet and lifestyle. EMBO Rep. 2012 Sep;13(9):785-90. doi: 10.1038/embor.2012.115. Epub 2012 Aug 17. PMID: 22898978; PMCID: PMC3432807.

Greer SM, Goldstein AN, Walker MP. The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain. Nat Commun. 2013;4:2259. doi: 10.1038/ncomms3259. PMID: 23922121; PMCID: PMC3763921.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *