Здравни съвети

Топ хранителни вещества за намаляване на риска от деменция

Деменция

Прогнозите сочат, че до 2060 година около 14 милиона възрастни хора в САЩ ще бъдат засегнати от някаква форма на деменция. Болестта на Алцхаймер, която е най-често срещаният тип деменция, в момента е седмата водеща причина за смърт в страната. Въпреки че е често срещано схващането, че загубата на памет е нормална част от стареенето, това не е така. Всъщност, има множество мерки, които могат да се предприемат за предотвратяване на когнитивния спад с напредването на възрастта.

Макар че няма отделно хранително вещество, което само по себе си може да предотврати деменцията, правилното хранене може да се използва за адресиране на основните рискови фактори и потенциално да намали риска от развитие на деменция. В тази статия ще разгледаме как храненето влияе на когнитивните способности и ще обсъдим кои хранителни вещества заслужават специално внимание, за да поддържате здравето на мозъка си. 

Какво представлява деменцията?

Деменцията е общ термин, описващ набор от симптоми, включващи затруднения с паметта, мисленето, преценката, вземането на решения и изпълнението на ежедневни дейности. Човек, страдащ от деменция, може да има трудности дори с основни задачи като вземане на душ или приготвяне на храна, а в по-напредналите стадии на заболяването често е необходима постоянна грижа.

Съществуват различни видове деменция, включително болестта на Алцхаймер, васкуларна деменция, фронтотемпорална деменция, смесена деменция и други. Освен това, някои случаи на деменция могат да бъдат свързани с обратими фактори като странични ефекти от лекарства, високо вътречерепно налягане, дефицит на витамини или хормонални промени в щитовидната жлеза. Тези обратими форми на деменция могат да бъдат успешно лекувани чрез коригиране на основната причина, като в резултат симптомите на деменция изчезват.

Характерните симптоми на деменцията включват проблеми с краткосрочната памет, затруднения в намирането на думи, загуба на ориентация дори в позната среда, забравяне на местоположението на обикновени предмети и затруднения при изпълнение на добре познати задачи. Освен това, възрастта и генетиката могат да увеличат риска от деменция, но начинът на живот също играе значителна роля. Съществуват много фактори, свързани с начина на живот, които могат да увеличат риска от поява на деменция. Сред тях са:

 • Хипертония 
 • Диабет или преддиабет
 • Затлъстяване
 • Тютюнопушене
 • Употреба на алкохол
 • Липса на физическа активност
 • Депресия
 • Социална изолация

Въпреки че мнозина смятат деменцията за нормална част от стареенето, действителността е, че много от рисковите фактори могат да бъдат модифицирани чрез промени в диетата и начина на живот. Предприемането на тези промени може да е много ефективен начин за намаляване на риска от деменция.

Какво е значението на храненето за поддържане на здравето на мозъка?

Поддържането на здравето на мозъка и превенцията на деменция изискват индивидуален подход. Развитието на деменция е сложен процес, който може да бъде повлиян от множество фактори, като възпалението играе ключова роля сред тях. Хроничното възпаление често произтича от нездравословната диета и начина на живот. Важно е да се знае, че хранителните навици трябва да се разглеждат като възможност за превенция на деменцията.

В стандартната американска диета, която включва високо съдържание на ултра-преработени храни, захари и противовъзпалителни масла, често липсват основни хранителни вещества, поддържащи здравето на мозъка. Този тип диета може да допринесе за хронично възпаление в организма, което от своя страна води до натрупване на провъзпалителни медиатори, увреждащи тъкани и органи. Повишаването на нивата на възпаление в тялото може да доведе до инсулинова резистентност, което се смята за водещ фактор в развитието на болестта на Алцхаймер.

Преходът към противовъзпалителна диета, богата на хранителни вещества, представлява ефективен подход за предотвратяване и управление на възпалението и инсулиновата резистентност. Такава диета може да донесе ползи чрез подобряване на състава на чревния микробиом, оптимизиране на функциите на имунната система и намаляване на оксидативния стрес в организма. В крайна сметка, тези ефекти могат значително да облекчат натоварването на мозъка, като по този начин поддържат неговото здраве.

Как специфични хранителни вещества могат да намалят риска от деменция?

За да функционира мозъкът, той изисква много енергия (под формата на АТФ), а набавянето на тази енергия изисква прием на хранителни вещества. Без балансирана хранителна диета и адекватен прием на хранителни добавки, мозъкът разполага с по-малко енергия. Освен това, той не е способен да се защитава от възпаление, инсулинова резистентност, оксидативен стрес, свободни радикали и токсини. От друга страна, приемът на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини от група В, витамин D, селен, гинко билоба и холин могат да помогнат за оптимизиране на производството на енергия и борбата с основните причини за влошените когнитивни функции.

Основни хранителни вещества за намаляване на риска от деменция

Въпреки че едно отделно хранително вещество едва ли може самостоятелно да намали риска от деменция, съществуват нутриенти които са ключови за поддържането на здравия мозък. Тези вещества играят важна роля в различни аспекти на мозъчната функция: те помагат за структурното изграждане на мозъчните клетки, подобряват комуникацията между тях, спомагат за ефективното отстраняване на вредните отпадъци и намаляват възпаленията. В съвкупност, тези функции допринасят за поддържането на мозъчното здраве с напредването на възрастта. Ето някои от ключовите хранителни вещества, които имат особено значение за здравето на мозъка и поддържането на когнитивните функции.

Омега-3 мастни киселини: Най-добрият приятел на мозъка

Омега-3 мастни киселини са ключови за здравето на мозъка. Те осигуряват енергия и поддържат структурата за клетъчните мембрани. Дефицитът на важни Омега-3 мастни киселини е свързано с по-висок риск от деменция, а дисбалансът между омега-6 и омега-3 мазнини може да допринесе за затруднения, свързани с познавателната функция и паметта. Омега-3, особено DHA, има противовъзпалителни свойства, които предпазват мозъка и поддържат когнитивните функции.

Антиоксиданти: Защита на мозъка от оксидативния стрес

Оксидативният стрес може да бъде един от основните рискови фактори за деменция. Мозъкът има нужда от много енергия, но самото създаване на енергия е основен генератор на реактивни кислородни видове (ROS) и свободни радикали, които могат да увредят мозъка. В допълнение, антиоксидантният капацитет на мозъка е ограничен, така че осигуряването на адекватни антиоксиданти в диетата от витамини и минерали може да бъде един от начините за защита на мозъка.

Антиоксидантите намаляват оксидативния стрес, който може да доведе до повреди в мозъка. Минералите като селен и цинк, както и витамините А, C и E, действат като антиоксиданти, защитавайки мозъка от увреждане и подпомагайки когнитивната функция.

Витамин В комплекс: Подхранване на нервната система

Групата на В витамините включва осем водоразтворими витамини, а именно тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), витамин B6, фолат (B9) и витамин B12. Въпреки че всеки от тях има уникални предимства, витамините от група B действат като коензими за различни телесни процеси и като такива играят важна роля в мозъчната функция. Витамините от група В подпомагат създаването на енергия за мозъка, синтеза и възстановяването на ДНК и РНК, метилирането и създаването на невротрансмитери и други сигнални молекули. Недостатъчният прием на В витамини може да увеличи риска от когнитивен спад, затова е важно да се консумират разнообразни хранителни източници на витамини от тази група.

Витамин D: Поддържане на когнитивните функции

Витамин D е също важен за мозъчното здраве, тъй като подпомага комуникацията между клетките и поддържа имунната система. Ниските нива на този витамин са свързани с различни заболявания, включително когнитивен спад. Витамин D осигурява защита на мозъка, поддържа комуникацията между клетката в мозъка и повишава синаптичната пластичност.

Холин: Подкрепа за клетъчна структура на мозъка

Може би едно от най-важните, но най-малко известни хранителни вещества за здравето на мозъка е холинът. Произвежда се в малки количества от тялото, но хората не произвеждат достатъчно, така че трябва да си го набавяме чрез диетата. Холинът е жизненоважен за ранното развитие на мозъка и е необходим за структурната цялост на мембраните на мозъчните клетки, а също и за комуникацията между мозъчните клетки. Холинът е необходим и за производството на невротрансмитера ацетилхолин, който е от решаващо значение за паметта и настроението.

Porexan® – хранителна добавка с множество ползи при деменция

Porexan® е висококачествена хранителна добавка, обогатена с бленд от екстракт от Гинко билоба, селен, витамин В5 и витамин В6. Продуктът предлага цялостна подкрепа за здравето на мозъка и общото благосъстояние на организма.

 • Гинко билоба е известен със своята способност да подобрява кръвообращението и когнитивните функции, като същевременно предпазва от оксидативен стрес и поддържа здравето на кръвоносните съдове. Това го прави особено полезен при лечение и профилактика на деменция и други неврологични състояния.
 • Селенът е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на клетъчното стареене и поддържането на щитовидната жлеза. Подкрепя имунната система и помага за предотвратяване на ДНК увреждания, които могат да допринесат за развитието на когнитивни увреждания.
 • Витамин В5 (пантотенова киселина) играе ключова роля в регулацията на нервната система и метаболизма на енергията в клетките. Този витамин подобрява умствената активност, способства концентрацията и облекчава симптомите на депресия.
 • Витамин В6 поддържа общото здраве на нервната система и е важен за синтеза на невротрансмитери като серотонин и норепинефрин, които влияят на настроението и когнитивните функции. Той също така подпомага производството на мелатонин, което е съществено за регулиране на съня и биологичния часовник.

Ценните хранителни вещества, които присъстват в състава на Porexan® го правят идеален избор за поддържане на когнитивните функции и общото здраве. Хранителната добавка се препоръчва при възрастни хора или при тези, изложени на риск от развитие на деменция и други неврологични разстройства.

1 thoughts on “Топ хранителни вещества за намаляване на риска от деменция

 1. Йотов каза:

  Много полезна статия! Приемам Порексан вече 3 месеца по препоръка на невролога и съм много доволен.
  Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *