Здравни съвети

Многоизмерното въздействие на тютюнопушенето върху здравето

Многоизмерното въздействие на тютюнопушенето върху здравето

Тютюнът е познат на обитателите на Северна и Южна Америка от няколко хиляди години. В началото растението се е използвало в културни  и религиозни церемонии, но с течение на времето интересът към него нараства и то се превръща в част от ежедневието на хората. Едва през 16ти век тютюнът бива пренесен в Европа, където бързо става популярен и с течение на времето започва да се отглежда повсеместно.

Пушенето на тютюн в устройства, подобни на лули е известно още от древността, а според историците маите са създатели на пурите. Други типични начини за консумация на растението в миналото включвали дъвкане на листата му и смъркане на емфие. Едва в края на 19ти век цигарите започват да се използва т повсеместно. Новата ера в тютюневата индустрия започва с изработването и патентоването на първата машина за масово производство на цигари през 1880г. в Америка. Популяризирането на цигарите продължава стремглаво през първите десетилетия на 20ти век, когато все повече хора  от всички прослойки на обществото започват да пушат.

Засилената употреба на цигари постепенно започва да се свързва с повишен риск от развитие на рак на устните, белите дробове, езика и общо влошаване на здравето. Всъщност, първите писмени сведения за здравната вреда от консумацията на тютюневи изделия е от ранната 1602г. в есе от анонимен английски автор. През 20ти век множество проучвания потвърждават негативния ефект на тютюна и приканват пушачите да се откажат от вредния навик. Днес всеки знае, че цигарите и останалите тютюневи изделия са сериозна заплаха за здравето както на пушачите, така и на околните.

Тютюнопушенето и централната нервна система

Една от ключовите съставки на тютюна е никотина. Никотинът е мощен стимулант, който има почти моментално въздействие върху когнитивната дейност. Веществото бързо достига до мозъка и носи прилив на енергия, а понякога и замайване. Химикалът има изразени психоактивни свойства и води до физическо (неконтролируемо желание за пушене), ментално (съзнателно търсене на никотиновия ефект) и поведенческо (пушене при стрес, с кафето или след храна) пристрастяване. Точно затова дългогодишните пушачи трудно се отказват от цигарите и много от тях се завръщат към вредния навик. Една от причините за неуспешния отказ от тютюнопушенето е никотиновата абстиненция. Изчистването от химикала се свързва с  влошена когнитивна дейност, раздразнителност, тревожност, главоболие, безсъние и дори депресивни състояния.

Тютюнопушенето и дихателната система

Поглъщайки тютюневия дим, активните и пасивните пушачи вкарват в организма си хиляди химични съединения. Много от тях са токсични и представляват сериозна заплаха за здравето. Респираторния тракт е особено уязвим на вредния ефект от тютюнопушенето, тъй като вредният дим преминава през цялата дихателна система. По пътя си към белите дробове част от съставките на тютюна полепват по стените на респираторните органи. Това уврежда техните лигавици и ги прави по – уязвими на инфекции. Токсичните отлагания повишават риска от проблеми на цялата дихателна система. Често срещани заболявания на респираторния тракт при пушачите са:

 • Емфизема
 • Хроничен бронхит
 • Хронична обструктивна белодробна болест
 • Астма
 • Туберкулоза
 • Рак на белите дробове, трахеята, устата, езика

Множество изследвания установяват, че децата на пушачи са в пъти по – склонни към развитие на астма и алергии и по – често страдат от бронхит и пневмония.

Преустановяването на тютюнопушенето може да доведе до временно отичане на лигавицата на респираторния тракт и повишено отделяне на секрети. Причиненият дискомфорт е естествена реакция за очистване и оздравяване на делите дробове и дихателните пътища. Повишеното слузоотделяне е ясен индикатор за протичащия възстановителен процес и не бива да ви обезкуражава. Алвео Сил е натурален препарат, който насърчава белодробната функция и допринася за оптималното възстановяване и укрепване на респираторния тракт. Иновативният продукт ще ви помогне по – бързо и лесно да подобрите здравето на дихателната си система и да дишате спокойно.

Alveo Sil / Алвео Сил – 60 капсули

55.99 лв.
Алвео Сил е висококачествена хранителна добавка от ново поколение, която насърчава правилното функциониране на белия дроб, укрепва дихателните пътища и подобрява здравето на алвеолите и синусите. Балансираната формула на продукта е съставена от напълно натурални съставки и не съдържа захар. Това го прави подходящ за всички, включително и хора, подложени на специфичен хранителен режим.

Тютюнопушенето и храносмилателният тракт

Известно е, че тютюнопушенето оказва влияние върху състоянието на гастро – интестиналния тракт. Тютюневият дим уврежда лигавиците на стомаха и червата и нарушават техния имунен отговор. Учените отдават това на високото съдържание на токсични вещества, които индуцират бързото производство на свободни радикали по време на т.нар. газова фаза и фаза на частици (твърда фаза). Натрупването на реактивни видове повишава нивата на оксидативен стрес и въздейства негативно върху дейността на храносмилателната система.

Хроничното пушене на цигари може да провокира повишен синтез на стомана киселина и да понижи нивото на pH на стомаха. Според някои изследвания, тютюнопушенето повишава риска от Helicobacter pylori инфекция. В дългосрочен план, тютюневият дим възпрепятства възстановяването на стомашната и чревната мукоза, тъй като влияе върху секрецията на слуз. Цигареният дим предизвиква свиване на съдовете и ускорява съсирването на кръвта. С течение на времето това може да наруши микроциркулацията и да редуцира притока на кръв към стомашно – чревната лигавица. Влошеното кръвообращение е предпоставка за развитие на възпаления и влошено усвояване на хранителни вещества. Редица изследвания доказват, че пушенето на цигари увеличава шанса от:

 • Развитие и рецидиви на пептична язва
 • Синдром на дразнимото черво
 • Улцераривен колит
 • Болест на Крон
 • Рак на хранопровода
 • Рак на стомаха
 • Рак на панкреаса
 • Рак на дебелото черво

Нарушен нутритивен баланс

Влошеното стомашно – чревно здраве и високите нива на оксидативен стрес при пушачите водят до нарушена абсорбция на ценни хранителни вещества и повишават необходимостта на организма от някои нутриенти. При неправилна диета това може да доведе до сериозни нутритивни дефицити и влошено общо здраве.

Голям брой научни изследвания доказват, че тютюнопушенето води до понижени серумни и левкоцитни нива на аскорбинова киселина (вит.С). данните показват, че колкото повече цигари се употребяват дневно, толкова по – голям е дефицита на нутриента. Витамин С е жизненоважен елемент, който изпълнява редица важни функции в човешкото тяло. Този мощен антиоксидант неутрализира свободните радикали и предпазва клетките от оксидативен стрес. Други важни функции включват участието му в синтеза на колаген и метаболизма на някои витамини и минерали, подсилването на имунната система, подобряването на сърдечносъдовото здраве.

Пушенето на цигари понижава абсорбцията на калций и забавя производството на остеобасти (клетки, отговорни за производството на костите). С течение на времето тютюнопушенето води до повишена костна резорбция и загуба на костна маса. В дългосрочен план пушачите са с повишен риск от развитие на остеопороза .

Други хранителни вещества, които често са дефицитни при пушачите, в сравнение с непушачите са:

 • Селен
 • Цинк
 • Витамин Е
 • В – комплекс

Тютюнопушенето и репродуктивната система

Пушенето на цигари има отрицателно въздействие върху мъжката и женската полови системи.

При мъжете, системният прием на никотин може да наруши сексуалната функция. Това се дължи на вазоконструктивния ефект на химикала, който свива и стяга кръвоносните съдове и по този начин намалява кръвообращението в тях. Това може да доведе до лошо оросяване на пениса и затруднена ерекция. Освен това тютюнопушенето се свързва с влошено качество на спермата и понижен фертилитет. При жените, тютюнопушенето понижава шанса за забременяване двукратно. Химикалите в тютюневия дим нарушават секрецията на женски хормони и могат да повлияят негативно върху зрелите яйцеклетки, които се отделят от яйчниците. Пушенето по време на бременност значително повишава опасността от спонтанен аборт и риска от дефекти при плода. Някои изследвания показват, че жените пушачи влизат в менопауза по – рано, отколкото непушачите.

Други вреди от тютюнопушенето

 • Понижен имунитет
 • Влошен вид на косата; по – бързо посивяване; по – висок шанс за косопад и оплешивяване  
 • Повишен риск от рак на кожата
 • Често проявление на гъбични инфекции на ноктите (най – вече на ръката, с която се държи цигарата)
 • Хипертония
 • Повишен риск от кръвни съсиреци  и инфаркт
 • По – голяма вероятност за развитие на Диабет тип II

В заключение

Отказването от тютюнопушенето може да бъде сериозно изпитание на волята. То засяга всеки орган и система в тялото и ни прави уязвими. Затова е най – добре да потърсите помощ и подкрепа от близките си. Колкото по – бързо се отървете от клопката на цигарите, толкова по – скоро ще можете да се радвате на здраве и пълноценен живот със семейството си!

Източници

Schectman, G et al. “The influence of smoking on vitamin C status in adults.” American journal of public health vol. 79,2 (1989): 158-62. doi:10.2105/ajph.79.2.158

Biedermann, Luc et al. “Smoking cessation induces profound changes in the composition of the intestinal microbiota in humans.” PloS one vol. 8,3 (2013): e59260. doi:10.1371/journal.pone.0059260

Berkowitz, Loni et al. “Impact of Cigarette Smoking on the Gastrointestinal Tract Inflammation: Opposing Effects in Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis.” Frontiers in immunology vol. 9 74. 30 Jan. 2018, doi:10.3389/fimmu.2018.00074

Preston AM. Cigarette smoking-nutritional implications. Prog Food Nutr Sci. 1991;15(4):183-217. PMID: 1784736.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *