Здравни съвети

5 ноотропни добавки, които подпомагат мозъка и повишават когнитивните функции

5 ноотропни добавки, които подпомагат мозъка и повишават когнитивните функции

Мозъкът е най-развитият орган в човешкото тяло и е изключително важен, тъй като отговаря за когнитивните функции. Този орган има удивителната способност да обработва информация с несравнима бързина. Здравето на мозъка играе ключова роля в поддържането на различни когнитивни умения. Тези умения включват способността за концентрация, запаметяването на нова информация, ученето, креативността и поддържането на фокус и концентрация. Независимо от възрастта, грижата за мозъка е от изключително значение, като се има предвид неговото значение за общото здравословно състояние на организма.

Ноотропите представляват добавки, които стимулират мозъчната дейност и капацитет при здрави индивиди. Тези вещества играят важна роля в поддържането на паметта и насърчаването на концентрацията. Освен това, те помагат на мозъка да функционира по-ефективно и улесняват способността му да се съсредоточава върху задачи с повишен интерес и мотивация.

Този аспект на ноотропите може да бъде от особено голяма полза за хората, които извършват интензивен умствен труд или са ангажирани с интелектуалните области на познанието. Такива добавки могат да подпомогнат не само когнитивните функции, но и общата продуктивност и благополучие на човека, тъй като му предоставят допълнителен ресурс за справяне с ежедневните задачи.

5 хранителни добавки, които подпомагат когнитивните способности

Рибено масло

Рибеното масло е продукт, който се извлича от мазната тъкан на различни видове риба. Сред важните компоненти на рибеното масло, които се свързват с ползите за здравето, са омега-3 мастните киселини като ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Омега-3 мастните киселини играят ключова роля в нормалния растеж и развитие на мозъка, подпомагайки неговото нормално функциониране. Тези мазнини са от съществено значение за нашето здраве и се извличат от храната ни, тъй като организмът не може да ги произвежда самостоятелно.

Омега-3 мастните киселини имат потенциал да подпомагат здравето на мозъка през целия живот. При децата в училищна възраст и тийнейджърите, добавките с EPA и DHA могат да подобрят концентрацията и да облекчат състоянието при хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието. При хората на средна възраст, консумацията на омега-3 мастни киселини в доза от 2200 mg на ден може да подобри работната памет.

Приемът на омега-3 мастни киселини е свързан с по-високо съдържание на мембранна течливост на мозъчните клетки, което подобрява предаването на мозъчните импулси. Тези мастни киселини помагат за намаляване на оксидативния стрес и може да подпомогне предотвратяването на различни мозъчни заболявания.

Ресвератрол

Ресвератролът е природен полифенол, съдържащ се в гроздето, червеното вино, както и в други източници като ягоди и ярко оцветени червени плодове. Притежава мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В растенията ресвератролът служи като защитен механизъм срещу вредното въздействие на ултравиолетова радиация, стресови условия и атаки от микроби. Проучванията са показали, че това хранително вещество може да играе подобна роля и в човешкия организъм. 

Изследователите са открили, че при заболявания, които влияят на паметта и когнитивните функции, пациентите често имат високи нива на възпаление и реактивни кислородни видове. Ресвератролът участва в инхибирането на различни стъпки от възпалителния процес в организма, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

Освен това, редовният прием на продукти, богати на ресвератрол, се свързва с потенциалната възможност за предотвратяване на когнитивния спад. Този полифенол може да подпомогне здравето на мозъка, подобрявайки функциите му и предоставяйки защита срещу факторите, свързани с увреждането на паметта и когнитивните способности

Гинко билоба

Екстрактът от гинко билоба, произведен от изсушените листа на растението, се използва в традиционната китайска медицина в продължение на близо 5000 години за лечение на различни заболявания. Новите научни изследвания потвърждават ползите от този природен екстракт, особено за подобряването на когнитивните функции при здрави индивиди.

Научните изследвания показват, че приемът на 120 mg екстракт от гинко билоба на ден може да допринесе за повишаване на работната памет и способността за изпълнение на задачи. Една от причините за тези благоприятни ефекти е антиоксидантната активност на гинко билоба, която може да осигури невропротективен ефект върху мозъка.

Екстрактът от гинко билоба също така може да увеличи освобождаването на невротрансмитери в мозъка. Тези невротрансмитери играят ключова роля в предаването на информация и сигнали в различните части на мозъка. Този процес може да подпомогне по-добрата комуникация между мозъчните клетки и съответно да подобри когнитивните функции.

Кофеин

Кофеинът е сред най-широко консумираните продукти в света – основно под формата на кафе. Кафето е втората най-търгувана стока в света, веднага след петрола. Хората, които приемат кофеин ежедневно знаят, че основните му предимства включват повишена жизненост и енергичност. Отчита се дори по-висока активност на мозъка. 

Кофеинът има стимулиращ ефект, тъй като има подобна структура на молекулата, която блокира рецепторите, отговорни за почивката на тялото. Като се свързва с тези рецептори, кофеинът пречи на мозъчните неврони и други регулаторни системи да влизат в режим на почивка, което допринася за усещането на бодрост.

Въпреки тези ползи, трябва да бъдете внимателни при консумация на кофеин в прекомерни количества, надвишаващи 400 мг на ден или около 4 чаши кафе. Твърде голямото количество кофеин може да предизвика чувство на нервност, безсъние и дори да предизвика ускорен сърдечен ритъм, известен като аритмия

Креатин

Креатинът е естествено вещество, което се образува в човешкото тяло като реакцията към определени аминокиселини. Той е известен сред спортистите, тъй като може да увеличи издръжливостта и тонизира мускулите. Някои изследвания са показали, че креатинът може да помогне и при повишени енергийни нужди на мозъчните клетки, тъй като стимулира енергийния източник на клетката – аденозин трифосфат (АТФ).

Добавките с креатин подпомагат краткосрочната памет и производителността при здрави индивиди. Други когнитивни ползи, свързани с приема на креатин, включват неутрализиране на умствената умора, намаляване на времето за реакция и повишаване на плавността на речта. Важно е да се отбележи, че тези ползи зависят от дозата на креатин. Препоръчителната доза е около 5 грама на ден. Нивата на креатин в тялото могат да варират в зависимост от индивидуалните хранителни навици. 

В заключение

Преди да използвате добавки за подпомагане на когнитивните си способности, уверете се, че се придържате към здравословни навици, които не компрометират вашето състояние. Стремете се да спите достатъчно, да консумирате храни с богато съдържание на хранителни вещества и да управлявате успешно стреса. Не забравяйте, че ако започнете деня си с чаша чай или кафе, вие вече сте използвали ноотропен стимулант. Така че, ако се обмисляте да приемате други добавки, не пренебрегвайте консултацията със здравен специалист.

Източници:

  1. Avgerinos KI, Spyrou N, Bougioukas KI, Kapogiannis D. Effects of creatine supplementation on cognitive function of healthy individuals: A systematic review of randomized controlled trials. Exp Gerontol. 2018;108:166-173. doi:10.1016/j.exger.2018.04.013
  2. Cicero AFG, Ruscica M, Banach M. Resveratrol and cognitive decline: a clinician perspective. Arch Med Sci. 2019;15(4):936-943. doi:10.5114/aoms.2019.85463
  3. Derbyshire E. Brain Health across the Lifespan: A Systematic Review on the Role of Omega-3 Fatty Acid Supplements. Nutrients. 2018;10(8):1094. Published 2018 Aug 15. doi:10.3390/nu10081094
  4. Oken BS, Storzbach DM, Kaye JA. The Efficacy of Ginkgo biloba on Cognitive Function in Alzheimer Disease. Arch Neurol. 1998;55(11):1409–1415. doi:10.1001/archneur.55.11.1409
  5. Silberstein RB, Pipingas A, Song J, Camfield DA, Nathan PJ, Stough C. Examining brain-cognition effects of ginkgo biloba extract: brain activation in the left temporal and left prefrontal cortex in an object working memory task. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:164139. doi:10.1155/2011/164139

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *