Здравни съвети

7 естествени начина за поддържане на мъжкия фертилитет

Фертилитет

Приблизително 60–80 милиона двойки в световен мащаб се сблъскват с проблеми в областта на плодовитостта. Установено е, че трудностите, свързани с мъжкия фертилитет допринасят за около 40% от случаите. Затрудненията с мъжката плодовитост се определят като неспособност за зачеване след поне една година опити. Тези проблеми могат да бъдат обусловени от различни фактори и да засегнат както качеството на спермата, така и либидото.

Факторите, свързани с качеството на спермата, включват ниското количество сперматозоиди или ограничена подвижност. От друга страна, факторите, свързани с либидото включват сексуална дисфункция като еректилна или еякулаторна дисфункция, както и ендокринологични причини като ниски нива на тестостерон.

Трудностите с плодовитостта при мъжете често са строго индивидуални и е важно да се отбележи, че не съществува универсален подход, който да бъде ефективен при всички мъже. В тази статия ще разгледаме седем естествени подхода, които имат положително влияние върху мъжкия фертилитет и могат да подобрят общото здраве при мъжете.

Ефективни методи за поддържане на мъжкия фертилитет

Цинк

Цинкът е важен минерал, присъстващ в човешкото тяло, който играе ключова роля в подкрепата на имунната система в борбата с инфекциите. Този минерал е от съществено значение за синтеза на протеини и дезоксинуклеинова киселина (ДНК) – генетичният материал, съдържащ се във всички клетки на нашия организъм.

Цинкът има особено значение за мъжкия фертилитет, тъй като подпомага защитата на генетичния материал в спермата. Намалените нива на цинк в организма могат да бъдат асоциирани с намалена способност на спермата да оплоди яйцеклетката. За да поддържат оптималното си здраве, мъжете обикновено се нуждаят от прием на приблизително 11 мг цинк на ден. Този минерал играе ключова роля в множество аспекти на човешкото здраве, осигурявайки важна подкрепа в биологичните процеси, свързани с размножаването.

Витамин С и Е

Витамин С е важен за производството на колаген – структурния протеин на тялото. Той може да се открие във високи концентрации в спермата. Като антиоксидант, витамин C предпазва ДНК от свободните радикали, които могат да увредят на сперматозоидите. Свободните радикали могат да причинят увреждане на митохондриите и мембраната на сперматозоидите, което от своя страна може да наруши тяхната способност да оплодят яйцеклетката.

Витамин Е също е антиоксидант, който помага за защита на клетъчните мембрани от увреждания. Той също така подпомага разширяването на кръвоносните съдове, което е важно за поддържането на ерекция при зачеване. В съчетание с витамин С, витамин Е намалява уврежданията на ДНК в сперматозоидите при процедури като ин витро. В допълнение, витамин Е може да подобри подвижността и морфологията на сперматозоидите при мъже, които го приемат редовно.

Екстракт от Бабини зъби

Екстракт от Бабини зъби (Tribulus Terrestris) е растение, използвано в традиционна китайска и индийска медицина за стимулиране на сексуалната функция. Приемът на екстракта е свързан с положителни ефекти върху либидото и подвижността на сперматозоидите. Предполага се, че минерали като цинк и калций, както и антиоксиданти като витамин C подсилват действието на екстракта от Бабини зъби. Билката също така показва релаксиращи свойства, подпомагайки ерекции и сексуалното желание.

Екстракт от гроздови семена

Екстрактът от гроздови семена има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Сред многото антиоксиданти, които се съдържат в него са витамин С и витамин Е. Приемът на този екстракт помага за увеличаване на подвижността на сперматозоидите и също така предпазва ДНК на спермата от увреждания. В допълнение към поддържането на мъжкия фертилитет, този екстракт подпомага кръвообращението в малките съдове в еректилната тъкан на пениса.

L-аргинин

L-аргинин е аминокиселина, която играе важна роля при затрудненията с еректилната дисфункция и може да подобри плодовитостта. Проучвания показват, че L-аргининът помага за релаксацията на тъканите в пениса, увеличавайки кръвотока и поддържайки устойчива ерекция. Тази аминокиселина се превръща в азотен оксид в тялото, който разширява кръвоносните съдове и повишава притока на кръв, осигурявайки повече кислород и хранителни вещества. Добавките с L-аргинин също могат да подобрят издръжливостта и имат положително въздействие върху плодовитостта.

Намаляване на алкохола

Консумацията на алкохол има отрицателно въздействие върху репродуктивното здраве както при жените, така и при мъжете. При мъжете, повишената консумация на алкохол може да доведе до намалено освобождаване на гонадотропин, свиване на тестисите, ниски нива на тестостерон и повишени нива на естроген. Този процес може да предизвика сексуални дисфункции – еректилна и еякулаторна дисфункция. Отрицателните ефекти са по-малко изразени при умерена консумация на алкохол.

Здравословна диета и упражнения

Храненето и начинът на живот играят ключова роля за репродуктивната функция при мъжете и жените. Затлъстяването и консумацията на преработени храни могат да нарушат качеството на спермата при мъжете, тъй като повишават нивата на вредните свободни радикали и намаляват подвижността на сперматозоидите. Вместо това, диетата, богата на плодове, зеленчуци, риба и пилешко месо, може да подобри качеството на спермата. Затлъстяването и заседналият начин на живот могат да доведат до понижени нива на тестостерон и намалено производство на сперма. Установено е, че умерените упражнения като тренировки със съпротива могат да подобрят репродуктивните маркери и качеството на спермата.

В заключение

Съществуват много фактори, които оказват влияние върху мъжкия фертилитет. За щастие има и много естествени подходи, които спомагат за повишаване на мъжката плодовитост. Това, което работи при някои мъже, може да не работи за други, но не забравяйте, че плодовитостта и либидото са общ показател за общото здравословно състояние на организма. Няма универсално решение, но много от подходите, споменати тук, са насочени не само към повишаване на плодовитостта, но и към това да ви помогнат да водите по-здравословен начин на живот.

Източници:

  1. Adewoyin M, Ibrahim M, Roszaman R, et al. Male Infertility: The Effect of Natural Antioxidants and Phytocompounds on Seminal Oxidative Stress. Diseases. 2017;5(1):9. Published 2017 Mar 1. doi:10.3390/diseases5010009
  2. Ahmadi S, Bashiri R, Ghadiri-Anari A, Nadjarzadeh A. Antioxidant supplements and semen parameters: An evidence-based review. Int J Reprod Biomed. 2016;14(12):729-736.
  3. Ebisch IM, Thomas CM, Peters WH, Braat DD, Steegers-Theunissen RP. The importance of folate, zinc and antioxidants in the pathogenesis and prevention of subfertility. Hum Reprod Update. 2007;13(2):163-174. doi:10.1093/humupd/dml054
  4. Erectile dysfunction. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776. Published December 3, 2021.
  5. a systematic review covering 2 decades. Nutr Rev. 2016;74(2):118-130. doi:10.1093/nutrit/nuv059
  6. Gur S, Kadowitz PJ, Trost L, Hellstrom WJ. Optimizing nitric oxide production by time dependent L-arginine administration in isolated human corpus cavernosum. J Urol. 2007;178(4 Pt 1):1543-1548. doi:10.1016/j.juro.2007.05.121
  7. Hadwan MH, Almashhedy LA, Alsalman AR. Oral zinc supplementation restores high molecular weight seminal zinc binding protein to normal value in Iraqi infertile men. BMC Urol. 2012;12:32. Published 2012 Nov 13. doi:10.1186/1471-2490-12-32
  8. Hajizadeh Maleki B, Tartibian B. Resistance exercise modulates male factor infertility through anti-inflammatory and antioxidative mechanisms in infertile men: A RCT. Life Sci. 2018;203:150-160. doi:10.1016/j.lfs.2018.04.039
  9. Khaleghi S, Bakhtiari M, Asadmobini A, Esmaeili F. Tribulus terrestris Extract Improves Human Sperm Parameters In Vitro. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(3):407-412. doi:10.1177/2156587216668110

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *