Здравни съвети

Чувствате се уморени? Може да се дължи на йоден дефицит

йоден дефицит

Щитовидната жлеза играе критична роля в човешкото тяло, отговаряйки за множество функции, свързани с енергията и метаболизма. Тя се намира в предната част на врата и произвежда два основни хормона – левотироксин (Т4) и L-трийодтиронин (Т3). 

Тироидните хормони, произведени от щитовидната жлеза, управляват скоростта на метаболизма, който е отговорен за преобразуването на храната в енергия. Те влияят върху почти всички клетки и тъкани в нашето тяло, регулирайки процесите на растеж, развитие и функциониране на различни органи и системи, включително сърдечно-съдовата, нервната и мускулната система.

Йодът играе важна роля в производството на хормони на щитовидната жлеза и е ключов елемент в нейната молекулярна структура. Ако се чувствате уморени, това може да е един от първите признаци на йоден дефицит. Трайно ниските нива на йод могат да доведат до развитието на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Симптоми на йоден дефицит

Недостигът на тиреоидни хормони, известен като хипотиреоидизъм, може да доведе до намалена енергия, умора, депресия, проблеми с кожата и косата, както и натрупване на излишни килограми. От друга страна, прекомерното производство на тиреоидни хормони (хипотиреоидизъм) може да предизвика нервност, раздразнителност, сърдечни проблеми и колебания в телесното тегло.

За да поддържаме нормалната функция на щитовидната жлеза е важно да си осигурим оптимален прием на йод. Йодът е от съществено значение за производството на тиреоидните хормони, а без него щитовидната жлеза не може да функционира правилно. Дефицитът на йод може да доведе до различни проблеми, включително уголемена щитовидна жлеза и различни щитовидни нарушения.

Ако нивата на йод не са оптимални, може да изпитате различни неприятни симптоми. Някои от тях включват:

 • Понижено настроение
 • Чувство за нарастваща умора
 • Нередовна менструация при жените
 • Главоболие
 • Непоносимост към студ
 • Изтъняване на косата
 • Задух
 • Мозъчна мъгла
 • Схващания в ставите
 • Мускулни болки

Как нивата на йод влияят върху здравето на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е с форма на пеперуда и обгражда трахеята в областта на шията. Тя има ключова роля в производството на щитовидните хормони. Двете основни форми на тези хормони, които се секретират от щитовидната жлеза са левотироксин (Т4) и L-трийодтиронин (Т3). Т4 е неактивна форма на хормона на щитовидната жлеза и се произвежда само от нея, докато Т3 е активната форма. И двата хормона съдържат йод. Цифрите „3“ и „4“ отразяват броя на йодните молекули във всяка молекула на хормона.

Активният хормон на щитовидната жлеза Т3 отговаря за:

 • оптимизира на енергийния баланс
 • регулира метаболизма
 • стимулира усвояването на хранителни вещества
 • Регулиране на телесната температура
 • поддържане на нормалното функциониране на нервната система:
 • регулиране на растежа и развитието
 • регулиране на сърдечно-съдовата функция:

Дефицитът на йод води до намалена функция на щитовидната жлеза. Продължителната липса на йод в организма, увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Затова е от съществено значение да се поддържат нормалните нива на йод в тялото. 

Кой е изложен на риск от йоден дефицит?

В миналото йодният дефицит не е бил толкова разпространен, но става все по-често срещан проблем. Хората, които се придържат към здравословна диета, включваща замяната на готварската сол с морска, са изложени на по-висок риск от дефицит на йод. Това е така, тъй като готварската сол е йодирана.

Други фактори, които могат да увеличат риска от йоден дефицит, включват:

 • Честа консумация на кръстоцветни зеленчуци:

Кръстоцветните зеленчуци като зеле, карфиол и брюкселско зеле съдържат съединение, наречено гоитрин, което може да намали синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Този проблем възниква само ако редовно консумирате големи количества сурови кръстоцветни зеленчуци.

 • Чешмяна вода:

Хлорът и флуоридът, които се срещат в чешмяната вода и някои бутилирани води, пречат на усвояването на йод. Флуоридът се среща и във флуорирани пасти за зъби, които помагат за предотвратяване на кариеси. Ако използвате флуорирана паста за зъби, внимавайте да не поглъщате и изплакнете устата си след използване.

 • Досег с химикали:

Бромът и бромидите се срещат в различни домакински продукти и се използват в обработката на мебели, килими, матраци и тапицерия. Бромът може да се намери и в някои лекарства без рецепта, храни и козметични продукти като бои за коса. Важно е да проверявате етикетите на домакинските продукти, тъй като тези химикали могат да нарушат ендокринната система на организма, отговорна за производството на хормони.

Важно е да знаете, че йодният дефицит може да бъде вреден за здравето и предизвиква проблеми с щитовидната жлеза. Ако смятате, че сте изложени на риск от йоден дефицит е важно да потърсите съвет от лекар или диетолог, за да получите насоки за поддържане на нормалното ниво на йод в организма си.

Храни, богати на йод

Йодът обикновено не се среща в изобилие в нашата диета. Някои определени хранителни продукти имат достатъчно високо ниво на йод, за да окажат положително въздействие върху здравето. Ето някои от храните, които са богати източници на йод:

 • Морски зеленчуци и водорасли: Това семейство зеленчуци варира от микроскопичен планктон до масивни водорасли с дължина повече от 5 метра. Въпреки че това е един от най-разпространените видове зеленчуци в света, повечето хора рядко ги консумират. Морските зеленчуци са отличен източник на йод. Те включват водорасли като келп, нори и други. За тях е характерно, че сигуряват от 10 до 20 пъти повече минерали от сухоземните растения. Водораслите се използват от векове като питателна суровина в китайската, японската и корейската кухня. Те съдържат значителни количества йод, а келпът е особено богат на него. Морските водорасли като спирулина и хлорела също са източник на йод и други полезни хранителни вещества.
 • Органични зеленчуци: Зеленчуците, отглеждани в почва, богата на минерали и без излагане на пестициди, могат също да бъдат отличен източник на йод. Особено полезни са органичните зеленчуци, които се консумират скоро след откъсването им. Те съдържат повече минерали и хранителни вещества, включително йод.
 • Миди: Мидите са морски деликатес и са богати на хранителни вещества, включително йод. Консумацията им може да осигури достатъчно количество йод за поддържане на здравето на щитовидната жлеза и цялостното благополучие на организма. Мидите са източник и на други полезни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали.
 • Мака корен: Мака е растение, произхождащо от Перу, чиито корени се използват за директна консумация или под формата на хранителни добавки. Екстрактът от Мака е известен със своите имуностимулиращи свойства и е един от най-богатите източници на йод.
 • Риба: Някои риби като треска, камбала и минтай имат по-високо съдържание на йод от по-тлъстите риби като сьомгата. Рибите с ниско съдържание на мазнини осигуряват най-високи нива на йод. 

Помислете за допълнителен прием на йод

Ако набавянето на оптимални количества йод чрез храната е предизвикателство за вас, можете да помислите за допълнителен прием на хранителни добавки. 

Йодните добавки се предлагат в две основни форми – локална и перорална. И двете могат да повишат нивата на йод в организма.

 • Локалните форми на йод се прилагат директно върху кожата. Те се абсорбират бързо и лесно от организма, но дозировката не предполага голяма прецизност и може да варира.
 • Пероралната форма на йод е по-лесна за дозиране и е за предпочитане. Йодът обикновено се приема под формата на течност, която може да се приема директно или да се добави към напитка по избор.

Желираните суплементи на швейцарския бранд Frank Fruities са вкусна и полезна възможност за снабдяване на организма с необходимите хранителни вещества, включително йод. Frank Fruities предлага висококачествени хранителни добавки, които са вкусни и приятни за употреба. Желираните формули са подходящи за хора, които търсят алтернатива на таблетките и капсулите. Те са приятен и вкусен начин за набавяне на важни витамини и минерали.

Препоръчан продукт

Плодови мечета за деца Frank Fruities KID’S MULTI банани и ябълки – 150 гр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Обогатени с витамини А, Е, В, Биотин и Йод за отлично детско здраве Frank Fruities KID’S MULTI са най – вкусният начин да предоставите на децата си допълнителна доза енергия и здраве!

Източници:

 1. Patrick L. Iodine: deficiency and therapeutic considerations. Altern Med Rev. 2008;13(2):116-127.
 2. Zimmermann MB, Andersson M. Prevalence of iodine deficiency in Europe in 2010. Ann Endocrinol (Paris). 2011;72(2):164-166. doi: 10.1016/j.ando.2011.03.023
 3. Fenwick GR, Heaney RK, Mullin WJ. Glucosinolates and their breakdown products in food and food plants. Crit Rev Food Sci Nutr. 1983;18(2):123-201.
 4. Nerhus I, Wik Markhus M, Nilsen BM, et al. Iodine content of six fish species, Norwegian dairy products and hen’s egg. Food Nutr Res. 2018;62:10.29219/fnr.v62.1291. doi: 10.29219/fnr.v62.1291

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *