Здравни съвети

Колко е важен йодът за здравето на женския организъм

Колко е важен йодът за здравето на женския организъм

Има множество нутриенти, които са добре познати с благотворното си въздействие върху женския организъм, но йодът рядко присъства в списъците на експертите. Известен с ролята си в поддържането на здравето и функциите на щитовидната жлеза, този есенциален елемент е есенциален за жените. Той изпълнява важна роля в поддържането на женското здраве и фертилитет, тъй като участва в естрогенния метаболизъм, развитието на тъканта на гърдите, овулацията, ембрионалното развитие и още редица витални процеси.

Йодът е най – силно концентриран в щитовидната жлеза, но немалки количества се намират в гърдите, яйчниците, шийката на матката. Това обуславя незаменимото му значение за поддържането на женското здраве, бременността, мозъчната дейност и феталното съзряване. Необходим в малки дози, нутриентът не се синтезира естествено в организма, а трябва да бъде набавян чрез храната. Въпреки че се съдържа в немалко храни, поддържането на оптимални нива на минерала се оказва предизвикателство за голяма част от хората по света. Според някои изследвания до 1/3 от населението е застрашено от дефицит на йод. При жените, ниските йодни нива могат да окажат сериозно въздействие върху цялостното здраве и плодовитостта.

Ролята на йода в организма

Йодът е един от най – важните елементи, необходими за синтеза на тиреоидни хормони. Основните му физиологични функции са свързани именно с производството на хормони на щитовидната жлеза, които участват в регулацията на разнообразни метаболити и ензимни реакции в човешкото тяло. Поддържането на оптимални нива на йод в организма подпомага здравето на централната нервна система и когнитивната функция, регулира растежа и развитието, допринася за клетъчния метаболизъм и репродуктивното здраве, насърчава детоксикацията и изхвърлянето на тежки метали от организма.

Патологии, свързани с недостига на йод

Тъй като не се акумулира, йодът трябва редовно да постъпва в организма чрез храната. Нездравословната диета, рестриктивните хранителни режими и хранителните непоносимости и алергии често водят до нутритивни дефицити, в това число ниски нива на йод. Тъй като веществото е пряко свързано с тиреоидната функция, дългосрочният му недостиг води до развитие на хипотиреоидизъм. Състоянието нарушава хормоналния синтез, производството на енергия, метаболизма. Дефицитът на йод се асоциира с развитие на още редица неблагоприятни състояния, в това число:

 • Повишен риск от вродени дефекти при новородените в случай на дефицит по време на бременност
 • Инфертилитет
 • Периферна невропатия
 • Сърдечни проблеми
 • Забавено ментално развитие
 • Когнитивни нарушения
 • Проблемна бременност
 • Кретинизъм

Симптоми на дефицит

При спад в нивата на нутриента най – често се наблюдава уголемяване на щитовидната жлеза, което изглежда като видимо подуване или дори деформиране на шията. Други симптоми включват:

 • Необяснимо напълняване
 • Умора
 • Отпадналост
 • Косопад
 • Кожни проблеми, особено сухота
 • Повишена чувствителност към ниски температури
 • Нарушения в сърдечния ритъм
 • Влошена способност за запомняне и учене
 • Проблеми със забременяването
 • Спонтанни аборти
 • Проблеми с цикъла (прекалено продължителен или прекалено обилен)

Йодът и женското здраве

Според някои научни изследвания чувствителността на женския организъм към йодния дефицит е значително по – голяма от тази на мъжкия. Това е видимо още по време на пренаталния период, по време на който недостигът на веществото се отразява по – силно върху когнитивното развитие на женските ембриони. В последствие йодът оказва влияние върху цялостното здраве на жените и бъдещите майки.

Йод и здраве на гърдите

Голям брой научни изследвания подчертават протективната роля на йода срещу рак на гърдата и други състояния на гърдите. Според изследванията, в оптимални дози веществото редуцира риска от развитие на фиброкистозни заболявания на гърдите и да инхибира патофизиологичните процеси. Една от предпоставките за този ефект е способността на йода да понижава сензитивността на клетките към естрогена, което може да доведе до нормализиране на тъканите на гърдите.

Други изследвания свързват йодния дефицит с повишен риск от развитие на рак на гърдата. В същото време при пациентки с туморни образувания се наблюдава подобрение на симптомите и стопиране на туморния растеж при продължително суплементиране с йодни добавки. Мощните антиоксидантни свойства на нутриента стимулират апоптазата (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки и подпомагат екскрецията на токсини от организма. Това ускорява възстановителния процес.

Фертилитет и бременност

Голяма част от лекарите препоръчват повишен прием на йод няколко месеца преди зачеване. Според експертите това повишава фертилитета и подобрява шанса за безпроблемна бременност и оптимално ембрионално развитие. Предпоставката е, че минералът е жизненоважен за синтеза на тиреоидни хормони, които, от своя страна, участват в регулацията на функциите на яйчниците и растежа и развитието по време на бременност.

Ниските нива на хормони на щитовидната жлеза може да наруши овулацията и да редуцира шанса за забременяване. Някои учени дори отбелязват, че клетъчният метаболизъм на йода в репродуктивната система е пряко свързан с плодовитостта при жените  и може да се използва като биомаркер за фертилитет. В допълнение, йодният дефицит често води до привидно безпричинни спонтанни аборти, мъртвородени бебета и проблемна бременност.

Ембрионално развитие

Човешкото здраве е пряко зависимо от факторите на околната среда. За развиващия се ембрион околната среда е майчиният организъм, чието състояние до голяма степен предопределя растежа на бебето. Протеините, енергията и останалите хранителни вещества, необходими за развитието на плода се предоставят изцяло от майчиното тяло. Тоест, децата, износени и родени от майки с нутритивни дефицити са с повишен риск от развитие на различни здравословни проблеми.

Йодът е основен компонент на хормона тироксин, секретиран от щитовидната жлеза. Този хормон е есенциален за мозъчното и костно развитие, метаболизма, храносмилателната функция, сърдечната дейност, мускулния контрол. Дефицитът му в пренаталния период причинява физически и когнитивни увреждания и възпрепятства правилното ембрионално развитие.

Учените са установили, че дори лек йоден дефицит по време на бременност може сериозно да понижи интелигентността и способността за учене на по – късен етап от развитието. При голям недостиг риска от кретинизъм при децата значително нараства. Поддържането на йодните нива е също толкова важно и при кърмене, когато бебетата приемат хранителни вещества от майчиното мляко.  

Как да си набавите нужната доза йод

В по – голямата част от случаите йодният дефицит е лесно предотвратим с промени в начина на хранене и суплементиране с подходящи хранителни добавки. Според статистическите данни здравите възрастни хора се нуждаят от 150 мкг. йод дневно, бременните жени от 210 – 220 мкг., а кърмачките от 280 – 290 мкг.

Натурални източници на йод

Йодът се съдържа в големи количества в морската вода. Това означава, че най – добрите източници на йод в природата са морските дарове, морските и океански риби, водораслите и растенията, отгледани по крайбрежните зони. Освен това веществото се съдържа в задоволителни дози в яйцата, млякото и млечните продукти. Йодираната сол е комерсиален продукт, предназначен за набавяне на веществото в ежедневието. Добър начин за повишаване на йодния прием за вегани и вегетарианци са сушените сливи и боб лима. Ако спазвате растителен режим на хранене можете да потърсите храни, подсилени с йод.

Хранителни добавки

Хранителните добавки са сигурен начин за набавяне на здравословна доза йод, особено за хора, които спазват растителна диета. Ако търсите начин да увеличите ежедневния прием на йод, заложете на комплексен суплемент с доказан произход на вложените продукти и висока усвоимост на активните вещества. Frank Fruities Energy & Metabolism са отличен избор за жени, които искат винаги да се радват на здраве, виталност и силен метаболизъм. Ароматните желирани витамини са подсилени с йод и други есенциални нутриенти. Подходящи са за вегани и вегетарианци и не съдържат захар и изкуствени добавки. Опитайте и ще се убедите в невероятния им ефект!

Източници

Rappaport J. Changes in Dietary Iodine Explains Increasing Incidence of Breast Cancer with Distant Involvement in Young Women. J Cancer. 2017 Jan 13;8(2):174-177. doi: 10.7150/jca.17835. PMID: 28243321; PMCID: PMC5327366.

Panth P, Guerin G, DiMarco NM. A Review of Iodine Status of Women of Reproductive Age in the USA. Biol Trace Elem Res. 2019 Mar;188(1):208-220. doi: 10.1007/s12011-018-1606-5. Epub 2019 Jan 7. PMID: 30617900; PMCID: PMC6373336.

Hwalla N, Al Dhaheri AS, Radwan H, Alfawaz HA, Fouda MA, Al-Daghri NM, Zaghloul S, Blumberg JB. The Prevalence of Micronutrient Deficiencies and  Inadequacies in the Middle East and Approaches to  Interventions. Nutrients. 2017 Mar 3;9(3):229. doi: 10.3390/nu9030229. PMID: 28273802; PMCID: PMC5372892.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *