Здравни съвети

Топ 4 на мощните природни антибиотици

Природни антибиотици

Използването на билкови лекарства вместо антибиотици за лечение на микробни инфекции привлича вниманието през последните години. Въпреки че антибиотиците са необходими за спасяването на животи, когато се използват правилно, те също така имат и многобройни странични ефекти. Тъй като за съвременната медицина все по-актуална е темата за антибиотичната резистентност, проучването на ефективни природни и билкови антимикробни средства е във възход. 

Какви са причините за нарастващата антибиотична резистентност?

Антибиотиците са важен компонент на конвенционалната медицина, а нарастващата антибиотична резистентност е належаща глобална заплаха за здравето на човечеството. Според статистическите анализи антибиотичната резистентност е свързана със смъртта на 1,27 милиона души по света и почти 5 милиона смъртни случая през 2019 г. 

Антибиотичната резистентност се развива поради прекомерната употреба и злоупотребата с антибиотици, което води до поява на резистентни към лекарства патогени. Докато резистентните към лекарства патогени продължават да се развиват, лекарите се сблъскват с неспособността да лекуват животозастрашаващи инфекциозни заболявания. Поради продължаващата заплаха от резистентност към антибиотици, лекари и изследователи се обръщат към билкови и естествени антимикробни средства за лечение.

Кои билки се считат за мощни природни антибиотици?

Билковата медицина предлага обещаващи ползи при лечение на микробни инфекции. Растенията съдържат множество биоактивни съединения, които могат синергично да се насочват към микробните патогени, което ги прави ценна алтернатива на антибиотиците. Сред билковите антимикробни агенти, изследвани широко от науката са ехинацея, чесън, риган, както и растението хидрастис. 

1. Чесън (Allium sativa)

Чесънът е известен от векове като ядливо растение с доказана ефикасност срещу бактериални инфекции. Основната му активна съставка – алицин, е отговорна за мощните му антибактериални свойства. Алицинът действа както срещу грам-отрицателни, така и срещу грам-положителни бактерии. Той пречи на микробните процеси, повишава активността на имунните клетки и модулира имунната система, което го прави особено ефективен при лечението на симптоми на настинка и грип. Освен това, алицинът се оказва полезен при лечението на бактерии, резистентни на антибиотици, което подчертава неговата значимост в съвременната медицина.

2. Ехинацея (Echinacea purpurea)

Ехинацея е цъфтящо растение, което произхожда от Северна Америка и е известно със своите лечебни свойства. Тя се използва широко за подпомагане на имунната система и лечение на различни респираторни бактериални инфекции. Ехинацея притежава противовъзпалително действие, което допринася за нейната ефективност при справяне с различни видове инфекции.

Билката има способността да модулира имунния отговор чрез обръщане на стимулацията на провъзпалителните цитокини. Това й позволява да намали възпалението и да подпомогне борбата с микробните патогени. Благодарение на тези свои свойства, ехинацеята може да бъде полезна при лечението на различни инфекции. Тя се използва при лечението на инфекции на пикочните пътища, вагинални гъбични инфекции, ушни инфекции, сенна хрема и заздравяване на рани.

3. Масло от риган (Origanum vulgare)

Риганът е добре позната билка, широко използвана в лечението на бактериални инфекции. Лечебните свойства на ригана се дължат на неговото етерично масло, което съдържа активните съставки карвакрол и тимол. Тези компоненти имат доказани противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства. Те постигат ефекта си чрез инхибиране на бактериалните ензими, предотвратяване образуването на биофилм и увреждане на цитоплазмената мембрана на бактериите. Маслото от риган е изключително ефективно в борбата с респираторни инфекции, кожни заболявания и храносмилателни разстройства.

4. Хидрастис (Hydrastis canadensis)

Goldenseal, известно още като хидрастис, е растение, произхождащо от Северна Америка, което е добре познато със своите широкоспектърни антимикробни ефекти срещу бактерии, гъбички и протозои. Основната активна съставка в goldenseal е берберин, който според проучванията притежава множество лечебни свойства, включително противовъзпалителни, антимикробни, невропротективни и подобряващи инсулиновата резистентност.

Goldenseal се използва и при лечение на сезонни настинки и грип, като помага за облекчаване на симптомите и съкращава продължителността на заболяването. Освен това, растението е ефективно при синузит и храносмилателни разстройства, включително инфекции, причинени от бактерията H. pylori. Неговите антимикробни, противовъзпалителни и други ползи го правят полезно за лечение на широк спектър от здравословни проблеми.

Включване на билкови антимикробни средства в плановете за лечение

Интегрирането на билковата медицина в плановете за лечение изисква внимание към дозирането, потенциалните взаимодействия с други фармацевтични продукти и отчитане на холистичния здравен профил на пациента. Когато формулира плана за лечение, специалистите трябва да вземат предвид основните съпътстващи заболявания на конкретния човек. 

Важно е да вземете предвид и бионаличността на различните билкови препарати. Повечето билкови лекарства се предлагат под формата на капсули, тинктури или чай. Най-добре е да изберете билкови антимикробни средства със стандартизирани екстракти, за да осигурите адекватна концентрация на активни съставки. 

Ролята на диетата и начина на живот в подкрепа на антимикробната терапия

Оптимизирането на ефективността на антимикробната терапия включва не само билкова медицина, но и промени в начина на живот. Във функционалната медицина е необходим всеобхватен подход за подобряване на имунната функция и борба с инфекциите, като същевременно се обърне внимание на основната причина за заболяването. Балансираната диета, богата на основни хранителни вещества, е ключова за изграждането на силна имунна система. 

Важно е да включите към вашия план за антимикробно лечение различни храни, богати на витамини C, D, A и E, както и на цинк и омега-3 мастни киселини. Съществува изобилие от фитонутриенти, които обикновено се срещат в цветните плодове и зеленчуци. Задължително е да се избягват провъзпалителни храни като наситени мазнини и преработени захари. 

Други важни фактори за поддържане на тялото ви чрез антимикробна терапия са здравия сън, управлението на стреса, подходящите аеробни упражнения и добрата хидратация.

За да подобрите имунното си здраве се препоръчва да спите 7-9 часа на нощ. В допълнение, наблюдението на нивата на стрес е от решаващо значение за имунното здраве, когато се подлагате на антимикробно лечение. Хроничният стрес причинява намаляване на имунните клетки и повишаване на хормона на стреса (кортизол), което допринася за по-високи нива на възпаление. Чрез практикуване на техники за управление на стреса, като медитация, хората могат да подобрят цялостното си благосъстояние и да подкрепят имунната си система.

В заключение

Нарастващата загриженост за антибиотичната резистентност мотивира специалистите да изследват и прилагат билкови и естествени антимикробни средства. С увеличаването на клиничните изследвания, използването на билкова медицина в борбата с микробната резистентност представлява обещаващ подход за справяне с проблема.

Източници:

  1. American Heart Association. (2020, January 9). Mediterranean Diet. Www.heart.org. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/mediterranean-diet 
  2. Anderson, S. (2022, July 8). Over 40% of Americans are Deficient in This Vitamin: Here are The Symptoms To Look Out For. Rupa Health. https://www.rupahealth.com/post/what-causes-vitamin-d-deficiency
  3. Anand, Uttpal, et al. “A Comprehensive Review on Medicinal Plants as Antimicrobial Therapeutics: Potential Avenues of Biocompatible Drug Discovery.” Metabolites, vol. 9, no. 11, 1 Nov. 2019, p. 258, https://doi.org/10.3390/metabo9110258.
  4. Arreola, R., Quintero-Fabián, S., López-Roa, R. I., Flores-Gutiérrez, E. O., Reyes-Grajeda, J. P., Carrera-Quintanar, L., & Ortuño-Sahagún, D. (2015). Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds. Journal of Immunology Research, 2015(401630), 1–13. https://doi.org/10.1155/2015/401630
  5. Besedovsky, L., Lange, T., & Born, J. (2012). Sleep and immune function. Pflügers Archiv – European Journal of Physiology, 463(1), 121–137. https://doi.org/10.1007/s00424-011-1044-0
  6. Brinker, F. J. (2010). Herbal contraindications and drug interactions plus herbal adjuncts with medicines. Eclectic Medical Publications.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *