Здравни съвети

Естествен антибиотик

Естествен антибиотик

Когато се разболеем, най-лесният начин да помогнем на организма си, е да ни изпишат антибиотик, който за три или пет дни да приключи с проблема. Правим го, за да улесним живота си, да облекчим страданията си, защото е удобно и ефективно. Но дали винаги посягането към химични лекарствени препарати е най-доброто за организма?

Природата се е погрижила да ни даде естествени антибиотици, които да ни помагат в бората с вредните микроорганизми. Ето някои от най-ефективните, които може да използвате преди да посегнете към продуктите на фармацевтичната индустрия.

Мед – той има изключително добри лечебни свойства, в това число и антибиотични. Смята се, че е сред най-добрите средства за борба с бактерии, които са резистентни на синтетичните антибиотици.

Куркума – тя съдържа активни съединения, наречени куркуминоиди, които притежават антиоксидантни, антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства.

Смес от куркума и мед е един от най – мощните естествени антибиотици, който убива бактериите, бори се с инфекциите и има мощно противовъзпалително действие. Ето една лесна рецепта: към 20-40 грама мед прибавяте  1 ч.л. прах от куркума и разбърквате до хомогенна смес.

Чесън – въпреки неприятния му аромат, чесънът е признат за естествен антибиотик, който освен това има противогъбични и антивирусни свойства. Той защитава от вредни бактерии и е наситен с естествени антиоксиданти. Скилидките му съдържат химичното вещество алицин, богато на органична сяра, което усрешно дава отпор на бактериите.

Кромид лук – има доста сходни свойства с тези на чесъна. Ползва се като естествен антибиотик, защото е пълен с витамини, желязо, калий, антиоксиданти.

Боровинките са считани за „супер плод“ заради мощните си оксидантни и антибиотични свойства. Използват се и листата, и плодовете, като е препоръчително плодовете  да се консумират в суров вид.

Годжи бери – наричан „тибетското чудо“, този сладникъв плод е източник на фибри и има силни антиоксидантни свойства, които подпомагат борбата на организма с различни заболявания.  Добавен към храната, годжи бери подобрява енергийното ниво на организма. 

Масло от риган – извлича се от листата на дивия риган и антибиотичните му качества се състоят в това, че избива патогенните бактерии в организма, но запазва полезните. Основната му противомикробна съставка се нарича карвакрол.