Здравни съвети

Стадирането при рак на белия дроб: какви са възможностите за терапия? (част 2)

Бял дроб

В първата част от нашата статия разгледахме стандартните подходи към лечението на рака на белия дроб. Във втората част ще разгледаме как интегративните методи за терапия. Интегративната медицина при рак на белия дроб включва допълнителни терапии като акупунктура, медитация и прием на хранителни добавки, комбинирани с конвенционалните методи. Тези допълнителни подходи помагат за облекчаване на симптомите, подобряват качеството на живот и отговарят на физическите и емоционални нужди на пациентите. В комбинация със стандартните стратегии за лечение, интегративната медицина предоставя цялостен подход към грижата за хората с рак на белия дроб.

Интегративна терапия при лечение на рак на белия дроб

Интегративните терапии за рак на белия дроб комбинират конвенционални медицински терапии с допълнителни подходи за подпомагане на физическото, емоционалното и духовното благосъстояние на пациента. Интегративните терапии играят ключова роля в подкрепата на пациентите по време на тяхното лечение, като фокусът е върху цялостното благосъстояние и оптимизирането на качеството на живот.

Интегративната медицина е ориентиран към пациента подход, който дава възможност на хората да участват активно в решенията относно възможностите за лечение, съобразени с техните индивидуални предпочитания.

Интегративната медицина включва поддържащи терапии като акупунктура, масаж, консултации за хранене и медитация за облекчаване на симптомите, управление на страничните ефекти, свързани с лечението, и подобряване на общото благосъстояние. Чрез насърчаване на отношения на сътрудничество между пациенти, терапевти и медицински специалисти, интегративната медицина насърчава споделеното вземане на решения, които са съобразени с индивидуалните нужди на всеки човек.

Интегративните терапии допълват конвенционалното лечение на рак на белия дроб, като се справят със страничните ефекти, свързани с лечението, повишават устойчивостта и подобряват качеството на живот. Например, акупунктурата може да облекчи гаденето и повръщането, причинени от химиотерапия, а масажната терапия и йога насърчават релаксацията и намаляват безпокойството и стреса при някои хора. Медитацията помага на пациентите да се справят с болката и емоционалния дистрес.

Хранителна подкрепа за пациенти с рак на белия дроб

Храненето играе решаваща роля в подкрепата на пациентите с рак на белия дроб по време на тяхното лечение чрез укрепване на имунната система, смекчаване на страничните ефекти от лечението и насърчаване на общото благосъстояние. Хранителните режими, съобразени с уникалните нужди на хората, подложени на лечение за рак на белия дроб, могат да помогнат за оптимизиране на терапията и подобряване на качеството на живот. Например, доказано е, че джинджифилът значително намалява гаденето и повръщането в резултат на химиотерапия.

Адекватното хранене е от съществено значение за пациентите с рак на белия дроб, за да поддържат своята сила, енергиен баланс и имунна функция по време на лечението. Добре балансираната диета, богата на хранителни вещества, поддържа способността на тялото да издържа на тежките терапии, да се възстановява и да се бори с инфекциите. Освен това правилното хранене може да намали страничните ефекти, свързани с лечението като гадене, повръщане, загуба на тегло и умора. По този начин храненето подпомага и толерантността към терапията и подобрява общите резултати от лечението.

Пациентите, подложени на лечение на рак на белия дроб, трябва да се съсредоточат върху консумацията на богати на хранителни вещества продукти, които осигуряват основни витамини, минерали, протеини и антиоксиданти. Препоръчва се да се набляга на растителна диета, състояща се от разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Включването на храни, богати на омега-3 мастни киселини като мазна риба, ленено семе и орехи, може да помогне за намаляване на възпалението, инхибиране на пролиферацията на туморни клетки и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Хората, подложени на терапия при рак на белия дроб трябва да приемат много течности, включително вода, билкови чайове и бульони, за да предотвратят дехидратацията и да поддържат електролитния баланс на тялото си.

Хранителни добавки при рак на белия дроб

Добавките и билковите лекарства се все повече разглеждат като потенциални допълнения към конвенционалните медицински терапии при хора с рак на белия дроб. Въпреки че тези алтернативни подходи могат да допринесат за управлението на симптомите и общото благополучие на пациентите, е важно да се има предвид безопасността им и възможните взаимодействия със стандартните медицински терапии.

Някои добавки и билкови съставки са станали изключително популярни за използване при лечението на рак на белия дроб поради техните предполагаеми ползи за здравето. Ето някои от тях:

  • Омега-3 мастни киселини: Тези мастни киселини се считат за полезни за намаляване на възпалителните процеси в организма. При пациентите с рак на белия дроб се предполага, че приемът на омега-3 може да подобри качеството на живот, като намали възпалителните процеси в организма. 
  • Витамин D: Приемът на витамин D по време на лечението на рак на белия дроб може да подпомогне имунната функция и да поддържа здравето на костите, което е особено важно за пациентите, които преминават през интензивни медицински процедури.
  • Селен: Селенът е минерал, който действа като антиоксидант и може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в тялото. Някои изследвания показват, че приемът на селен може да подпомогне имунната функция и да намали риска от развитие на рак. 
  • Билкови лекарства:
  • Куркума: Съдържащата се в нея активна съставка – куркумин, притежава противовъзпалителни и противоракови свойства. Предполага се, че куркуминът може да помогне за забавянето на развитието на раковите клетки и за подобряване на резултатите от лечението.
  • Екстракт от зелен чай: Зеленият чай е богат на антиоксиданти, като катехини, които имат противоракови свойства. Приемът на екстракт от зелен чай може да бъде полезен за подпомагане на имунната система и за справяне със стреса на организма по време на лечение.
  • Рейши и шийтаке: Тези медицински гъби се използват традиционно в китайската медицина заради своите имуномодулиращи и противовъзпалителни свойства. Изследванията показват, че те може да имат потенциал за подобряване на имунната функция и за забавяне на развитието на ракови клетки.

Въпреки че тези добавки и билкови лекарства показват обещаващи резултати в изследванията, са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди тяхната ефективност при пациентите с рак на белия дроб.

Източници:

  1. American Lung Association. (n.d.-b). Radiation Therapy for Lung Cancer. Www.lung.org. https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/treatment/types-of-treatment/radiation-therapy
  2. American Thoracic Society. (n.d.). Patient Information Series. https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/lung-cancer-staging.pdf
  3. Boyd, D. (n.d.). Mental Health Apps. The American Institute of Stress. https://www.stress.org/mental-health-apps

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *