Здравни съвети

Какви здравословни ползи предлагат шипките?

Като един от най-богатите природни източници на витамин С, шипките се използват от векове за борба с вирусни инфекции и респираторни заболявания. Известно е, че витамин С е от решаващо значение за поддържане на общото здраве на човешкото тяло. Белите кръвни клетки съдържат 20 пъти повече витамин С от другите клетки в организма и се нуждаят от постоянно подхранване, за да поддържат защитните сили на имунната система. Шипките съдържат и ценни антиоксиданти – растителни химикали, които притежават противовъзпалителни свойства и предпазват имунните клетки от увреждане на околната среда и насърчават производството на бели кръвни клетки.

Активни съставки на шипките

Шипките имат богат химичен състав, който включва вещества като цитронелол, гераниол, нерол, евгенол, линалол, L-p-ментен, цианин, галова киселина, бета-каротин, никотинамид, органични киселини, пектин, витамини С, А, В1, В2, В3 и К, флавоноиди, танин, каротин, плодови киселини, полифеноли, каротеноиди, етерично масло и ванилин. Тези хранителни и лечебни качества правят шипките ценен ресурс, използван както за медицински, така и за хранителни цели през вековете.

Здравословни ползи от шипките

Артрит

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на шипките са във фокуса на множество изследвания по отношение на артрита през последните години. През 2014 година шипките станаха известни след откритието, че натурална добавка от техен екстракт намалява болката от артрит с 90%. Мета-анализ от 2008 година на три клинични изследвания показа, че прахът от шипки намалява болката в тазобедрените стави, коленете и китките при 300 пациенти с остеоартрит. Резултатите от проучване през 2007 година също подкрепят тези данни, демонстрирайки 40% намаление на болката и 25% подобрение в подвижността при употреба на екстракт от шипки под формата на капсули ежедневно.

Храносмилане

Шипките са богати на пектин – естествен полизахарид, който действа като пребиотик, подпомагащ растежа на полезни бактерии в червата. Този полизахарид допринася за доброто храносмилане и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Пектинът също така облекчава червата и е полезен при лек запек, а също така помага при стомашни възпаления и диария.

Отслабване

През 2015 година японски изследователи проведоха клинично изследване за оценка на ефекта на шипките върху намаляването на коремните мазнини при хора с предразположение към затлъстяване. Проучването, което беше двойно-сляпо и рандомизирано, включваше 32 души с индекс на телесна маса над 25. Резултатите показаха значително намаляване на коремната мастна тъкан, телесното тегло и индекса на телесна маса при участниците, приемащи екстракт от шипка, в сравнение с тези на плацебо групата. Активната съставка тилирозид в шипките е отговорна за ускоряване на метаболизма на мазнините и подобряване на използването на глюкоза, което предотвратява натрупването на мазнини и стимулира изгарянето им. Тилирозидът също притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и антибактериални свойства, което допълнително подкрепя здравето.

Ползи за здравето от витамин С

  1. Анемия и усвояване на желязо:

Анемията, особено когато е причинена от дефицит на желязо, е широко разпространено здравословно състояние. Този тип анемия може да се развие при жени с особено обилен менструален цикъл, както и при хора, страдащи от хемороиди, полипи в дебелото черво или дори рак на дебелото черво. След установяване на причината за дефицита на желязо, лекарите обикновено препоръчват добавки с желязо за коригиране на състоянието. Приемът на витамин С е от съществено значение в този контекст, тъй като значително подобрява способността на организма да абсорбира желязото. Освен това, витамин С помага за намаляване на един от неприятните странични ефекти на добавките с желязо, като например запека. Това прави витамин С изключително важен за ефективното лечение на желязодефицитна анемия.

  1. Катаракта:

Катарактата е заболяване, което води до помътняване на лещата на окото и често е свързано със стареенето. Изследвания показват, че високият прием на витамин С може значително да намали риска от развитие на катаракта. Предполага се, че антиоксидантните свойства на витамин С играят решаваща роля в защитата на очната леща от оксидативни увреждания, предизвикани от UV лъчите и други външни фактори.

  1. Колаген и здраве за кожата:

Витамин С е необходим за синтеза на колаген – белтък, който е от съществено значение за здравето и еластичността на кожата, както и за здравината на съединителната тъкан в тялото. Адекватният прием на витамин С може да подобри състоянието на кожата като намали бръчките и подобри общия тон и защита срещу UV лъчение. Освен това, витамин С помага при заздравяването на рани и увреждания на кожата.

  1. Сърдечно-съдово здраве:

Изследванията показват, че витамин С има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Той може да помогне за предотвратяване на атеросклероза (запушване или стесняване на артериите), което е важен фактор за предотвратяване на сърдечни заболявания. Витамин С също така помага за поддържането на здрава сърдечна функция и регулиране на кръвното налягане.

  1. Памет:

Витамин С може да подобри мозъчната функция и да предпази от когнитивен спад, свързан с възрастта и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Той действа като мощен антиоксидант в мозъка, където помага за предотвратяване на оксидативния стрес и може да подобри невротрансмисията.

  1. Пародонтит:

Пародонтитът, известен още като заболяване на венците, представлява сериозно заболяване, което може да има дълбоко въздействие не само на устното, но и на общото здраве. Здравето на венците е тясно свързано с риска от развитие на сърдечни заболявания. Наличието на хронично възпаление в устната кухина, както при пародонтоза, увеличава вероятността от атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми поради възпалителни процеси, които могат да повлияят на артериите.

Витамин С играе ключова роля в поддържането на здравето на венците, особено при възрастни хора, като подпомага интегритета и възстановяването на тъканта на венците. Този витамин стимулира производството на колагена, който помага за запазване на структурата и устойчивостта на венците.

  1. Настинка:

Витамин С е широко известен със своите имуностимулиращи свойства, което го прави важен фактор в борбата с обикновената настинка. Въпреки че той не може напълно да предотврати или излекува настинката, научните изследвания показват, че редовният прием на витамин С може значително да намали риска от настинка, както и да съкрати продължителността на симптомите, ако вече сте заболели. Това е особено полезно за хора, които са изложени на повишен физически стрес или живеят в страни със студен климат, където настинките са по-чести.

В заключение

Шипките предлагат множество здравословни ползи, които могат значително да подобрят общото състояние на целия организъм и качеството на живот. Богати на витамин С, антиоксиданти, флавоноиди и фибри, тези плодове са мощен съюзник в поддържането на доброто здраве. Те не само подпомагат имунната система, но и действат като натурален защитник срещу хронични заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми и диабет. Шипките също имат противовъзпалителни свойства, които помагат в борбата с болката при заболявания като артрит. Регулярната консумация на шипки може да подобри здравето на кожата, да укрепи костите и да насърчи общото благополучие на целия организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *