Здравни съвети

6 популярни форми на витамин С: по какво се различават и какви са ползите им за здравето?

Витамин С е един от най-изследваните витамини през последните 50 години. Статистиката сочи, че през миналия век са проведени над 65 000 изследвания върху действието и ползите на витамин С върху човешкото тяло. Много учени считат, че в даден момент човешкото тяло е имало способността да произвежда самостоятелно витамин С, но поради генетична мутация то е изгубило тази способност с течение на времето. По същество всички животни, включително повечето бозайници, могат да произвеждат витамин С. Изключение в това отношение са хората, маймуните и морските свинчета, както и някои видове прилепи, птици и риби. Именно поради тази причина ние, хората, трябва да приемаме витамин С чрез хранителната си диета.

Често срещан ли е дефицитът на витамин С?

Според проучване от 2004 г., проведено в САЩ 14% от мъжете и 10% от жените страдат от дефицит на витамин С. В допълнение, до 6% от децата на възраст от 12 до 17 години имат недостиг на този витамин. 17 % от мъжете на възраст между 25 и 64 години са имали дефицит, докато 12% от жените в тази демографска група са имали ниски нива от този витамин в кръвта си. Проучване от 1999 г. във Великобритания установява, че 33% от хората на 65-годишна възраст консумират недостатъчни количества витамин С.

Рискови фактори за дефицит на витамин С

Рисковите фактори за дефицит на витамин С включват различни аспекти на ежедневния живот и фактори от околната среда. Лошата диета е един от основните фактори, тъй като ниската консумация на плодове и зеленчуци ограничава достъпа до този витамин. Тютюнопушенето също може да допринесе за дефицита, тъй като всяка цигара окислява значително количество витамин С в организма, намалявайки наличието му. Излагането на замърсен въздух, което е често срещано в градски условия, може също да повлияе на нивата на витамин C. Освен това, излагането на тежки метали като олово и живак може да ускори разпадането на витамин C в организма.

Симптомите на дефицит на витамин C могат да бъдат различни и да включват синини на кожата, умора, депресия, кървящи венци, болки в ставите, болки в костите, мускулни болки и подуване. Тези симптоми са резултат от недостатъчното количество витамин C, което води до намаляване на колагена в тъканите и нарушава цялостното здраве на организма.

Източници на витамин С

Плодове:

 • Череши 
 • Ацерола
 • Авокадо
 • Гуава
 • Папая
 • Манго
 • Портокали
 • Ананас
 • Пъпеш
 • Киви
 • Ягоди

Зеленчуци:

 • Камби
 • Броколи
 • Зеле
 • Кейл
 • Брюкселско зеле
 • Картофи

Ползи за здравето от приема на различни форми на витамин С

Ползите за здравето от приема на различни форми на витамин C са значителни, а разнообразието от налични форми може да отговори на различни нужди на организма. Витамин С е от съществено значение за множество биологични процеси, включително за имунната функция, колагеновото производство и антиоксидантната защита.

1. Аскорбинова киселина

Това е най-разпространената форма на витамин C. Аскорбиновата киселина е лесно достъпна и обикновено е бюджетна като цена. Въпреки това, някои хора изпитват храносмилателни проблеми при приема й поради киселинния й характер, особено тези с чувствителен стомах. Поради тази причина, изследователите са се насочили към по-добре усвоими форми, като минералните аскорбати.

 • Калциев аскорбат: Тази формула комбинира витамин C с калций, което я прави подходяща за поддържане на здравето на костите. Също така, тя може да предизвика по-малко стомашни раздразнения в сравнение с чистата аскорбинова киселина.
 • Магнезиев аскорбат: Съчетава витамин C с магнезий, което е полезно за хора с недостиг на магнезий. Същевременно тази форма на витамина предотвратява главоболие и мускулни крампи.
 • Натриев аскорбат: Съдържа натрий и витамин C. Важно е да се отбележи, че хората, които следват диета с ниско съдържание на сол, трябва да бъдат внимателни с приема на тази форма.

2. Аскорбат и метаболити на витамин С (Ester-C®)

Метаболитите на аскорбат и витамин С (Ester-C®) е патентована формула на калциев аскорбат, открита през 80-те години на миналия век. Съдържа малко количество метаболити на витамин С като калциев треонат, ксилонат и ликсонат, както и дехидроаскорбинова киселина. Производителите считат, че тази форма на витамин С има оптимална абсорбция и повишава нивата на витамин С в кръвта в сравнение с обикновената аскорбинова киселина.

3. Витамин С с биофлавоноиди

Витаминът C с биофлавоноиди представлява комбинация от витамин C и биофлавоноиди, които са антиоксиданти, намиращи се в различни растителни продукти като цитрусови плодове, грозде, чай и други. Този тип витамин C привлича вниманието поради синергичното си взаимодействие с биофлавоноидите, което може да има повече благоприятни ефекти върху организма в сравнение със самия витамин C. Тази форма на витамин С е по-предпочитана от хората, които имат стомашни проблеми и не могат да приемат стандартната аскорбинова киселина.

4. Липозомен витамин С

Липозомният витамин C е формулиран със специално мастноразтворимо покритие, което играе ключова роля в неговата абсорбция в организма. Мастните слоеве около молекулата на витамин C образуват микроскопични липозоми, които могат лесно да преминават през храносмилателния тракт и да достигнат до кръвоносните съдове.

Изследванията доказват, че приемът на липозомен витамин C може да доведе до по-високи нива на витамин C в кръвта в сравнение със стандартната аскорбинова киселина. Това се дължи на по-ефективната абсорбция на витамин C, която се постига благодарение на мастноразтворимото покритие. Така витамин C достига до тъканите и клетките в по-голямо количество и по-бързо, което може да увеличи неговите положителни ефекти в организма.

5. Аскорбил палмитат

Тази формула позволява на витамин С, който обикновено е водоразтворим, да стане мастноразтворим. Обикновено се добавя към локални препарати с витамин С, за да може да се абсорбира в кожата. Използва се също във формулите, които са под формата на супозитории.

6. Витамин С с шипки

Витамин C с шипки е формула, която включва естествен витамин C, извлечен от плодовете на растението Шипка. Тези плодове са известни с високото си съдържание на витамин C, който се усвоява добре от човешкия организъм. В допълнение към витамин C, шипките съдържат и редица други полезни съставки, които могат да допринесат за поддържането на здравословното състояние на организма. Шипките са богати на антиоксиданти като ликопен, феноли и флавоноиди, които помагат в борбата срещу свободните радикали и поддържат здравето на клетките. Елаговата киселина, която се среща в шипките също е мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. В допълнение, шипките съдържат и витамин Е, който е важен за здравето на кожата и имунната система. 

Към формулата на C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg е добавен и прополис, който е естествен антибиотик и имуностимулатор. Този ценен пчелен продукт има способността да потиска активността на широк спектър патогенни микроорганизми. Възползвайте се ползите за здравето на C Vit Natural – сега в удобна опаковка от 10 броя ампули в кутия!

Източници:

 1. Hampl JS, Taylor CA, Johnston CS. Vitamin C deficiency and depletion in the United States: the Third National Health and Nutrition Examination Survey, 1988 to 1994. Am J Public Health. 2004;94(5):870‐875. doi:10.2105/ajph.94.5.870
 2. Gaby, Alan. Nutritional Medicine , Second Edition  April 2017
 3. Harrison FE, May JM. Vitamin C function in the brain: vital role of the ascorbate transporter SVCT2. Free Radic Biol Med. 2009;46(6):719–30. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2008.12.018.
 4. Levine M, Conry-Cantilena C, Wang Y, et al. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance. Proc Natl Acad Sci U S A. 1996;93(8):3704‐3709. doi:10.1073/pnas.93.8.3704
 5. Hampl JS, Taylor CA, Johnston CS. Vitamin C deficiency and depletion in the United States: the Third National Health and Nutrition Examination Survey, 1988 to 1994. Am J Public Health. 2004;94(5):870‐875. doi:10.2105/ajph.94.5.870

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *