Здравни съвети

Прополис: древен пчелен дар с мощни лечебни свойства

прополис

Прополисът е добре известен пчелен продукт, който се използва от векове за терапия на различни състояния и подсилване на цялостното благосъстояние. Едни от най – ранните сведения за употребата на т.нар. „пчелно лепило“ датират от преди повече от 5500 години преди новата ера в Древен Египет. Там прополисът бил използван като средство за балсамиране на умрелите, както и като универсална панацея с голям брой терапевтични приложения.

Други исторически сведения за необикновеното съединение показват, че то било задължителна част от арсенала на римските войници, които го използвали за третиране на раните си, както и като тоник за стимулиране на имунитета и издръжливостта. Прополисът намерил сходно приложение и в съвременната история. Известен под названието „руски пеницилин, той бил използван от съветската армия за потушаване на инфекциите, ускоряване на зарастването на рани и като антитуберкулозна терапия при пострадалите по време на двете световни войни.

Свидетелство за мощните му свойства е и самото значение на думата „прополис“. Според историческите източници названието произхожда от гръцките „про“ (преди) и „полис“ (град) и се превежда като „защитник на града“. Смята се, че самият Аристотел измислил думата като показател за свойствата на прополиса да предпазва пчелния кошер и пчелите от инфекции, патогени и вредители. През 17ти век веществото било включено в лондонската фармакопея (официален списък с лекарствени продукти). От тогава насам са проведени множество проучвания и клинични изследвания, които доказват неоспоримите му ползи за здравето.

В какво се крие силата на прополиса

Прополисът е комплексен микс от разнообразни растителни вещества, които пчелите събират и обработват, за да създадат лепкавото съединение. В общия случай половината от масата му е смоли, а всичко останало са восъци (около 30%), етерични масла (10%), полен и разнообразни органични съединения в променливо съотношение.

В различните ареали пчелите събират восък от различни растения, което обуславя разнообразния нутритивен профил на всяка партида. В зависимост от възрастта и източниците от които е произведен, прополисът може да бъде всички нюанси от жълто – зелен, през червеникав до тъмно кафяв. Притежава специфичен аромат, а текстурата му се променя в зависимост от температурата. В твърдо състояние е крехък, а когато бъде нагрят омеква и става лепкав. Именно поради тази причина пчелите го използват и като средство за укрепване на кошера и изпълване на пукнатините и дупките по стените.

Някои от характерните вещества, които се съдържат в състава на прополиса са полифеноли, флавоноиди, различни органични киселини, терпени, минерали, аминокиселини, витамини и др. Именно тези фитонутриенти придават на пчелното лепило специфичните му полезни свойства. Благодарение на богатия си състав, той намира широко приложение както в природната, така и в конвенционалната медицина. Освен че влиза в състава на голям брой фармацевтични продукти, прополисът е важен компонент на различни козметични кремове, мехлеми, унгвенти и хранителни добавки.   

Терапевтични свойства

Както в миналото, така и днес прополисът се използвал поради комплексното си и многостранно въздействие върху човешкия организъм и здраве. Днес знаем, че веществото има изразени имуномодулиращи, антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни и общоукрепващи свойства.  

Защита срещу свободни радикали и оксидативен стрес

Различни изследвания документират способността на прополиса да предпазва клетките от окисление, предизвикано от свободни радикали и други реактивни видове. Според клиничните данни, приемът на прополисова тинктура редуцира нивата на оксидативен стрес и може да предпази чернодробните клетки от увреждане. Освен това учените се фокусират върху противораковите свойства на прополиса и способността му да инхибира туморния растеж.

Анти-инфламаторни свойства

Възпалението е естествен защитен отговор на имунните клетки. Неговата цел е да елиминира причината за неразположението и да задейства оздравителния процес. При възпаление, в организма се освобождава голямо количество про-инфламаторни медиатори, които понякога могат да имат негативен ефект върху здравето. Известно е, че локалното приложение и вътрешният прием на прополисови продукти редуцират възпалението и превентира разрастването на възпалителния процес. Този ефект е особено важен при терапията на рани и изгаряния, както и в лечението на стомашни язви.

Терапия на инфекции

Както вече споменахме, прополисът се използва от хилядолетия за лечение на инфекциозни състояния от различен характер, в това число и бактериални инфекции. Веществото е особено популярно в лечението на инфекции на горните дихателни пътища, настинка и грипоподобни инфекции. Използва се и в дерматологията като съставна част на кремове и специализирани лекарства срещу акне, херпес, невродермит и други състояния.

В средновековието едно от най – разпространените приложения на прополиса в Европа е било като средство за превенция и терапия на възпаления и инфекции в устната кухина. Днес проплосови извлеци все още се влагат в голяма част от пастите за зъби и водите за уста с цел предотвратяване на развитието на кариес и плака, както и при гингивит и стоматит.

Против Диабет тип II

Анализът на някои клинични тестове показва, че суплементирането с прополис може да окаже благоприятен ефект при Диабет тип II. Според данните, приемът на прополисови добавки в продължение на няколко месеца подобрява антиоксидантните функции на организма при пациенти със захарна болест. Това помага за понижаване на оксидативния стрес и хроничното възпаление, което е характерно за болестта. Учените са на мнение, че благодарение на тези си свойства, прополисът редуцира риска от диабетна невропатия.

За упрекване на имунитета

В народната медицина прополисовата тинктура се използва за подсилване на естествените защитни сили и повишаване на устойчивостта на организма към патогени от незапомнени времена. Вътрешният прием на прополис през есента стимулира имунитета и редуцира риска от настинка и грип. Този ефект се доказва от различни изследвания.

В комбинация с витамин С, прополисът допълнително подпомага имунната функция и подобрява клетъчния отговор към болестотворни организми и агресори от околната среда. Двете вещества имат синергичен ефект и действат общоукрепващо и имуностимулиращо когато се приемат заедно. C Vit Natural е отличен начин да предоставите на организма си здравословна доза прополис и витамин С, в лесна за прием форма, която се усвоява пълноценно от тялото!

C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg с Прополис 100mg в ампули – 10 бр.

18.97 лв.
C Vit Natural е мощен натурален имуностимулант в удобна ампула за пиене. Всяка доза C Vit Natural  съдържа 504 mg натурален витамин С, добит от плодовете на шипка, и 100 mg прополис (екстракт). Течната формула на добавката ви гарантира оптимална усвояемост от организма и отлични резултати. В допълнение, C Vit Natural има отличен вкус и е приятен за приемане.

Източници

Wagh VD. Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. Adv Pharmacol Sci. 2013;2013:308249. doi: 10.1155/2013/308249. Epub 2013 Dec 9. PMID: 24382957; PMCID: PMC3872021.

Braakhuis A. Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis. Nutrients. 2019 Nov 8;11(11):2705. doi: 10.3390/nu11112705. PMID: 31717277; PMCID: PMC6893770.

Pahlavani, N., Malekahmadi, M., Firouzi, S. et al. Molecular and cellular mechanisms of the effects of Propolis in inflammation, oxidative stress and glycemic control in chronic diseases. Nutr Metab (Lond) 17, 65 (2020). https://doi.org/10.1186/s12986-020-00485-5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *