Здравни съвети

Алое Вера: мощен лек с ценни фармакологични свойства

Алое Вера: мощен лек с ценни фармакологични свойства

Алое Вера е красиво тропическо растение, което от хиляди години се използва за терапия и лечение на голям брой заболявания. Благодарение на устойчивостта и непретенциозността си, алоето вирее добре както в тропически, така и в умерен климат. Първите свидетелства за медицинската употреба на растението датират от 6,000 години пр.Н.Е. в Египет.

От тогава насам алое вера намира широко приложение във фармацевтиката, козметичната индустрия и в производството на хранителните добавки и функционални храни. Благодарение на комплексния си фитонутритивен състав и многоспектърно въздействие, алое вера се слави като универсална панацея още от древността. Днес множество научни изследвания продължават да потвърждават ползите от пероралната и локална употреба на растението.

Продължете да четете, за да научите повече за алое вера и неговите фармакологични свойства!

На какво се дължи полезното въздействие на Алое Вера

От векове хората използват алое вера като средство за укрепване на организма, подсилване на здравето и подобряване на вида на кожата. Според някои източници названието на самото растение произлиза от арабската дума “Alloeh” (блестящо вещество с горчив вкус), а други го свързват с латински. Независимо от етимологията на името, алоето е било почитано поради многоспектърното си въздействие върху човешкото здраве още преди хиляди години. Египтяните го наричали „растение на безсмъртието“, а гърците – „универсална панацея“. В наши дни алое вера продължава да бъде едно от най – популярните средства за алтернативна терапия на редица заболявания и дерматологични проблеми.

Състав

Алое вера е вечнозелено растение с характерен вид. То има дълги, дебели листа, които съдържат прозрачен гел, състоящ се от 99% вода. Гелът е покрит с твърда зелена обвивка, по краищата на която са разположени малки израстъци, подобни на бодли. Именно гелът от вътрешността на листата е онази част от растението, която се използва за производство на различни лечебни продукти.

Според клиничните тестове алое вера гелът съдържа около 75 активни вещества под формата на витамини, минерали, ензими, киселини и други фитосъединения, включително:

  • Витамини А, С, Е, В12, фолиева киселина, холин
  • Калций, хром, мед, селен, магнезий, манган, калий, цинк
  • Гликопротеини и захари
  • Мастни киселини
  • 7 от 8те есенциални аминокиселини
  • Сапонини

Полезни свойства

Всяко от веществата в състава на алое вера притежава набор от полезни свойства, които допринасят за общия терапевтичен ефект на растението. Анализът на различни изследвания показва, че алое вера гелът:

  • Има мощен антиоксидантен ефект и неутрализира свободните радикали
  • Действа противовъзпалително
  • Има антисептични, антибактериални и аналгетични свойства
  • Действа пречистващо

Фармакологичен потенциал и приложение

Ускорено зарастване на рани

При повърхностни и дълбоки наранявания на кожата нейната структура се нарушава. Топикалното приложение и орален прием на алое вера гел насърчава регенерацията на увредените тъкани и стимулира зарастването на раните. Това до голяма степен се дължи на способността на някои от съдържащите в гела съставки да повишават синтеза на колаген и да редуцират възпалителните процеси в засегнати участък. Алое вера гелът намира широко приложение в лечението на изгаряния, порязвания, ухапвания от насекоми, заличаването на белези и различни кожни несъвършенства.

Предпазване от радиационно увреждане на кожата

Точният механизъм на действие не е напълно ясен, но изследванията показват, че след намазване с чист алое вера гел кожата става по – устойчива към увреждане, причинено от UV-радиация. Според учените това се дължи на антиоксидантната способност на някои фитонутриенти, които инхибират активността на свободните радикали, генерирани в кожата под въздействие на UV-лъчението. Освен това гелът редуцира производството и освобождаването на имуносупресивни цитокини и понижава кожната хиперсензитивност.

Алое вера гелът е много популярен в дерматологията, където се използва в терапията на акне, псориазис, екзема и други кожни проблеми. Влага се също и в множество кремове и гелове против бръчки и стареене на кожата, както и в хидратиращи продукти.

Подобряване на денталното здраве

Гелът от алое вера се използва за почистване на устната кухина от незапомнени времена. Според няколко проучвания продължителната употреба на паста за зъби и вода за уста с алое гел значително редуцират наслагването на плака по зъбите и понижават риска от гингивит и пародонтит. Данните сочат, че продуктите за орална хигиена с алое вера са по – ефикасни в терапията на тези дентални заболявания. Освен това гелът като дезинфектант и обезболяващ агент, който ускорява заздравяването на венците след изваждане на зъб.

Подпомага здравето на стомашно – чревния тракт

Редица изследвания установяват, че добавянето на алое вера гел към диетата на пациенти с различни гастро – интестинални проблеми подобрява здравето на храносмилателната система и редуцира някои от неприятните симптоми. Лечебното растение е ефективно при рефлукс, гастрит, синдром на дразнимото черво, колит и дори някои видове язви. Специалистите са на мнение, че положителното въздействие на алоето се дължи на способността му да противодейства възпалението, както и на успокояващия и подхранващ ефект. Освен това някои от активните вещества в гела подпомагат клетъчната регенерация на чревната мукоза и понижават болезнеността.

Антидиабетен ефект

Диабетът е широкоразпространено ендокринно заболяване с огромен социален ефект. Ежегодно броят на пациентите със захарна болест се увеличава и възрастовата граница за развитие на състоянието спада. Това провокира учените да търсят нови методи и средства за превенция и терапия на диабета и съпътстващите го заболявания.

Самата болест се изразява в хронично покачване на нивата на кръвната глюкоза в следствие на дефицит на инсулин или понижена сензитивност към хормона. Дългосрочното покачване на кръвната захар провокира различни метаболитни процеси, които нарушават вътрешната хомеостаза на организма и водят до множество здравословни проблеми.

В изследвания за въздействието на алое вера върху здравето на пациенти с диабет става ясно, че приемът на екстракти от растението понижава нивата на кръвна захар, допринася за покачване на инсулиновите стойности и подобрява здравето на панкреаса. В допълнение, алое вера предпазва нервната система от оксидативен стрес и понижава риска от диабетна невропатия.

За терапия на невропатии

Невропатиите са група заболявания на периферната нервна система, при които се наблюдава увреждане на периферните нерви (разположени извън мозъка и гръбначния стълб). Съществуват различни видове невропатии, но общото между тях е, че предизвикват разнообразие от неприятни симптоми, най – вече болка, изтръпване и слабост. Най – често засегнати са ръцете и стъпалата, но други зони (кръст, врат) и телесни функции (храносмилане, кръвообращение, уриниране) също могат да бъдат нарушени.

Проучвания за ефекта на алое вера показват, че екстракти от растението могат да се използват за подобряване на симптомите на невропатична болка при различни заболявания на периферната нервна система. Учените отдават този ефект на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на алоето, както и на способността на някои от съдържащите се в него фитонутриенти да понижават неутрофилната миграция.

Ако страдате от заболяване на периферната нервна система, предизвикано от възпаление или увреждане на нерви, опитайте Nebron! Това е първокласна хранителна добавка с мощно действие, която съчетава алое вера екстракт с комплекс от съставки, доказали ефективността си в терапията на нервни увреждания!

Nebron / Неброн при болки в гърба и кръста, скованост и изтръпване на крайниците – 30 таблетки

Original price was: 30.99 лв..Current price is: 24.79 лв..
Nebron® е висококачествена хранителна добавка, която е спомага лечението на заболявания на периферната нервна система, причинени от нервно увреждане или възпаление. Продуктът благоприятства възстановяването на периферната нервна система посредством насърчаване на невронния метаболизъм. Nebron® допринася за регенерирането на миелиновата обвивка на аксона и подобрява проводимостта на нервите.

Източници

Kanyadhara S, Dodoala S, Sampathi S, Punuru P, Chinta G. Ethanolic extract of Aloe vera ameliorates sciatic nerve ligation induced neuropathic pain. Anc Sci Life. 2014 Apr-Jun;33(4):208-15. doi: 10.4103/0257-7941.147425. PMID: 25593400; PMCID: PMC4293747.

Sánchez M, González-Burgos E, Iglesias I, Gómez-Serranillos MP. Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar 13;25(6):1324. doi: 10.3390/molecules25061324. PMID: 32183224; PMCID: PMC7144722.

Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *